Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-04-21 10:12:00

Egymásnak estek a jobbikosok

Vona Gábor ugyan kategorikusan cáfolja a sajtónak, hogy az elnökségben eszközölt változtatásai egyfajta pártszakadást jelentenének, a Jobbik szavazóit élesen megosztotta a pártelnök lépése.

Egymásnak estek a jobbikosok

Értetlenül álltak Vona Gábor döntése előtt a kizárt alelnökök, közülük többen jelezték: ha a párttagság támogatja őket, akkor a kérés ellenére el fognak indulni az alelnöki posztokért.

Vona Gábor a szerdai elnökségi ülésen jelentette be: a továbbiakban más alelnökökkel kíván együtt dolgozni, ezért Novák Elődöt, Apáti Istvánt és Szávay Istvánt tájékoztatta, nem fogja támogatni indulásukat a júniusi tisztújító ülésen.

Vona a döntését azzal magyarázta, hogy a 2018-as kormányváltáshoz és a kormányalakításhoz más alelnökökre van szükség. A Jobbik elnöke azok közül a polgármesterek közül választana jelöltet, akik már regionális szinten értek el sikereket.

A bejelentését követően a Facebookon a jobbikos szavazók egymásnak estek.

Novák Elődöt elnöknek

Novák Előd az Indexnek azt nyilatkozta, „leforrázva érzi magát” Vona bejelentése után, amelyre egyátalán nem számított.

A Facebook oldalán közzé is tette a kuruc.info egy évvel korábbi cikkét, amelyben a Jobbik elnöke még azt nyilatkozta, nincs valóságalapja Novák háttérbe szorításáról szóló hírnek.

A legtöbb Facebook felhasználó azt írja, mélységesen csalódott Vona döntésében. „Nem tudom felfogni, amit Vona művel!” – fakadt ki az egyik hozzászóló. Sokan azt mondják, ha Novák kikerül az elnökségből, 2018-ban nem fognak a Jobbikra szavazni.

Egy másik Jobbik szavazó egyenesen úgy fogalmazott, Vona Gábor most ássa a Jobbik sírját. A jobbikos alelnök rajongói közül többen a hír hallatán egyenesen azt tanácsolják Nováknak, hogy induljon a párt elnöki tisztjéért.

A PestiSrácok közben úgy értesült, Dúró Dóra a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese, a parlament kulturális bizottságának elnöke ma levelet írt Vona Gábornak, amelyben azt írja, ha a párt elnöke nem gondolja meg magát, akkor a képviselői mandátuma kivételével minden jobbikos tisztségéről lemond.

„A pártszakadás nem megoldás”

„Nem vagyok sem szélsőséges, sem keményvonalas, mint ahogyan a kormányképességünk gátjának sem tartom magamat, kikérem ezeket az ostoba, közösségünket tudatosan megosztani próbáló jelzőket!” – írja a Jobbik másik alelnöke tegnap esti Facebook bejegyzésében.

Szávay elmondta, nem érzi korrektnek, hogy Vona az elmúlt két évben nem adta jelét annak, hogy probléma lenne az alelnöki munkásságával. „Maximum abból a szempontból, hogy ha a Jobbik valóban győzni akar 2018-ban, akkor az erőinket, az emberi erőforrásainkat összpontosítanunk kellene, nem pedig gleichschaltolni” – fogalmaz Szávay.

Bejegyzése alatt a kommentelők tábora két részre oszlott. Néhányan egyenesen hazaárulónak titulálják Vona Gábort, amiért feladta elveit, mások viszont azzal próbálták nyugtatgatni egymást, hogy a célok ugyanazok, a kormányváltáshoz tényleg változásokra van szükség.

A legtöbben úgy vélik, a Jobbik néppártosodása és a cukikampány az eddigi elvek szembeköpése. A hozzászólók szerint pont a radikális hangnem volt az, ami idáig emelte a pártot.

Szávay több kommentre is válaszolt. Az egyikhez azt írta, szerinte szükség van mindenkire a jövőben és a pártszakadás nem lehet megoldás.

„Borzasztó rossz irányba mennek a dolgok”

A Jobbik oldalán közzétett cikk alá szintén záporoztak a kommentek. Több hozzászólásban azt pedzegetik, bizalmi szavazást kellene indítani Vona Gábor ellen. A legtöbben azt sérelmezik, hogy pont azokat rakják félre az útból, akik idáig emelték a Jobbikot.

Akadtak olyan kommentelők is, akik a Fideszt vélik felfedezni a Jobbik irányváltása hátterében. Egyesek egyenesen Orbán ügynökének tartják Vonát, akit a legtöbben Novák Elődre cserélnének le.

Több mint 8 éve vagyok tag de ki fogok lépni. Borzasztó rossz irányba mennek a dolgok – írja az egyik felhasználó. Egy másik úgy döntött, soha többet nem fog elmenni szavazni miután a Jobbikban is csalódott.

Megalázó vereséget mérnének a többi indulóra

Az atv.hu írta meg egy facebookos blogbejegyzésre hivatkozva, hogy Vona Gábor arra készül, hogy kiszorítsa a radikálisokat a pártvezetésből.

A posztot közzétevő Szlávik Viktor tegnap este újabb bejegyzést tett közzé, melyben arra kéri a jobbikos tagtársait, hogy támogassák a kirekesztett alelnököket és „mérjenek megalázó vereséget a többi indulóra”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink