Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-04-06 08:43:00

Vasárnapi boltzár: A Kúria átengedte Nyakóék beadványát

Az MSZP vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdését hitelesítette a Kúria szerdán. A szocialista párt politikusai hétfő óta a Nemzeti Választási Irodánál várakoztak.

Vasárnapi boltzár: A Kúria átengedte Nyakóék beadványát

Megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét szerdai ülésén a Kúria. Úgy ítélték meg, hogy a kérdés a választópolgári és a jogalkotó egyértelműség követelményének megfelel, nem ütközik az Alaptörvényben meghatározott tiltott tárgykörök egyikébe se.


A kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

A Kúria szerint nem tekinthető elsőként benyújtottnak Erdősi Lászlóné kérdése, így Nyakó István kérdését tekintették elsőnek, és mivel megfelelt a jogszabályi előírásoknak, hitelesítették azt. Kúria döntése meghozatalakor figyelembe vette, hogy az időbélyegzőnél Erdösi Lászlóné nem személyesen járt el, figyelembe vette, hogy a népszavazási kezdeményezés aláírással is igazolt átadásakor Erdösi Lászlóné másodikként nyújtotta be a kérdést, figyelembe vette továbbá a 2016. február 23-án az NVI előterében történt eseményeket.

nyakó istvánNyakó István

Ez utóbbi tekintetében a Kúria arra az álláspontra helyezkedett, hogy a meglévő bizonyítékok alapján is kétséget kizáróan megállapítható, hogy Erdösi Lászlóné időbélyegző szerinti elsőbbségét az NVI előterében tartózkodó csoport jogellenes magatartása biztosította, függetlenül attól, hogy Erdösi Lászlóné ebben a jogellenes magatartásban bármilyen módon közreműködött-e vagy sem.


A Kúria ezen döntése nyomán megszűnt a népszavazási eljárás akadálya: lehetőség nyílt a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos népszavazási ügyben aláírásgyűjtésre, ezért e tárgyban újabb kérdés nem nyújtható be.

Az MSZP nem bízta a véletlenre

A szocialista párt hétfő óta folyamatosan ügyeletet tart az NVI épületénél, várva a Kúria döntését a vasárnapi boltzárról szóló beadványokról.

„Hétfő reggel, hajnal 6 óra után idejöttünk, és csak akkor megyünk el, amikor sikerrel jártunk. Jelentem önöknek, hogy éjszaka semmilyen érdemi dolog nem történt” – mondta Nyakó István kedden az ATV Híradójának.


A választási iroda munkatársai is készültek a nagy napra. A térfigyelő kamerák felvételeire ugyanis később még szükség lehet.

MSZP: Jogállami döntést hozott a Kúria

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, aki hajnal óta a Nemzeti Választási Iroda épületénél várakozott, az MTI-nek elmondta, azt szeretnék, ha közös aláírásgyűjtési kampány lenne a bérplafonnal és a földügyi népszavazási kezdeményezéssel együtt. Utóbbi kettőben már megkezdődött az aláírásgyűjtés - jelezte.

Az ellenzéki politikus azt mondta,

ezek a népszavazások már arról szólnak, hogy az emberek végre szabadon kifejezhetik ellenérzésüket a kormány politikájával szemben, azaz ezek kormányellenes népszavazások lesznek.

A Kúria által most hitelesített kérdést benyújtó Nyakó István szocialista politikus közölte, elveszett a bizalma a választási szervekben, ezért azt fogja javasolni, hogy kérjenek fel köztiszteletben álló embereket egy "valódi" választási bizottság létrehozására.

A KDNP tiszteletben tartja a Kúria döntését

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tiszteletben tartja a Kúria döntését és minden olyan népszavazást támogat, amelynek célja az emberek véleményének megismerése - írja az MTI.

Ezt Hollik István, a kisebbik kormánypárt képviselője közölte egy más témában tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azzal kapcsolatban, hogy a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette az MSZP-s Nyakó István vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét.

A KDNP-s politikus kijelentette: a kereszténydemokraták továbbra is azoknak "a kiskereskedelemben dolgozóknak a pártján állnak, akiknek ma nem kell dolgozniuk".

A Liberálisok részt vesznek az aláírásgyűjtésben

A Magyar Liberális Párt (MLP) egyetért azzal, hogy a boltzárról népszavazással kell dönteni, ezért részt vesz az aláírásgyűjtésben, segíti az MSZP-t az érvényes és eredményes népszavazás lebonyolításában és az igen mellett fog kampányolni - közölte az MLP szerdán az MTI-vel.

forrás: mtiForrás: MTI
Azt írják, hogy megelégedéssel fogadták a Kúria döntését, amely a hatályos jogszabályok, a jogállamiság és demokrácia kritériumainak megfelelően született meg. A döntés ugyanakkor rávilágított a Nemzeti Választási Bizottság eljárásának visszásságaira, a bizottság munkája során tapasztalható jogértelmezési anomáliákra, az elmúlt hónapok történései pedig megkérdőjelezték a bizottság alkalmasságát, pártatlanságát és elfogulatlanságát - fogalmaztak.

DK: A Kúria döntése újabb repedés az Orbán-rendszeren

Gréczy Zsolt szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján úgy értékelt: ez egy újabb repedés az Orbán-rendszeren, mert a hatalom szándékai ellenére megvalósulhat a népszavazás. A politikus - emlékeztetve arra, hogy az ügyben az első kérdést pártjuk nyújtotta be - hangsúlyozta, a DK támogatóival és aktivistáival részt vesz az aláírásgyűjtésben és mindent elkövet a népszavazás sikeréért.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink