Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-11 17:45:00

220 millió forintnyi gyanús szerződést írt alá Farkas

Az EMMI 1,6 milliárd forint közpénzt kér vissza az Országos Roma Önkormányzattól különféle szabálytalanságok miatt. Az atv.hu megszerezte az ellenőrzési jegyzőkönyvet, továbbá átnéztünk mintegy 300 millió forint összértékű szerződést, melyeket a Híd a munka világába program keretében kötöttek. A szerződések túlnyomó részén Farkas Flórián miniszterelnöki biztos aláírása olvasható.

220 millió forintnyi gyanús szerződést írt alá Farkas

Ahogy arról portálunk is beszámolt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 8-án közölte: szabálytalanságok gyanúja miatt elállt az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket, mintegy 1,6 milliárd forintot.


Az atv.hu megszerezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma MMI Helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyvét, ami az ORÖ székházában lefolytatott vizsgálatról készült 2016. február 1-én.

Az ellenőrök a „Foglalkoztatási szövetkezet – híd a munka világába” nevű program megvalósulását és annak körülményeit vizsgálták.

A projektben az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) konzorciumi vezetőként, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Türr István Képző és Kutató Intézet konzorciumi partnerként vett részt 2013. novembertől a projekt 2015. szeptember végi lezárásáig.

A projekt elszámolható összköltsége 2,5 milliárd forint, amiből az ORÖ 2,1 milliárd forintra volt jogosult, és amiből eddig 1,54 milliárd forintot meg is kapott.   

Munkahelyteremtés romáknak

A projekt elsődleges célja foglalkoztatási szövetkezet létrehozása és működtetése volt. A konstrukció a szociális gazdaság keretében egy olyan foglalkoztatási lehetőséget teremt, amely fenntartható, hosszú távú megoldást nyújt a hátrányos helyzetűeket érintő legsúlyosabb problémára, a munkanélküliségre. A projekt hozzájárul a hátrányos helyzetű, elsősorban a roma lakosság körében a foglalkoztatottság növekedéséhez és ezáltal a társadalmi és gazdasági felzárkózásához. A projektben az ORÖ feladata a szövetkezet létrehozása, a működtetéshez a tárgyi feltételek biztosítása, a szervezet kialakítása.


Az EMMI szerint a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet alkalmatlan arra, hogy ellássa a támogatási szerződésben meghatározott tevékenységet.

A tárca a közleményben kitért arra is, hogy Híd a munka világába program záró beszámolóját többszöri késedelem után, határidőn túl nyújtották be. Hozzátették: a minisztérium záró helyszíni ellenőrzései következtében a folyamatban lévő vizsgálatsorozat mellett megkezdték további szabálytalanságok gyanújának kivizsgálását is. Az eljárásnak jelenleg több mint 23 gyanúpontja van.


Az atv.hu birtokába került jegyzőkönyvben is olvasható, és az EMMI is közölte: szabálytalansági gyanúbejelentést tettek az ORÖ felzárkózási projektje miatt.

A vizsgálat alapján az EMMI öt lehetőség közül választhatott: ezúttal a második legsúlyosabb opció mellett döntött. A legsúlyosabb az lett volna, ha szabálysértési vagy büntetőeljárást kezdeményez.
 
A minisztériumi vizsgálatot Hegedüs István ORÖ-elnöksége idején kezdték meg. Buri Edina, az ORÖ akkori hivatalvezetője az ellenőrzési jegyzőkönyvben arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenőrzésbe be kell vonni a projekt megvalósítási időszakában kötelezettségvállalással rendelkező személyeket, továbbá azt kérik, hogy a programban elkövetett szabálytalanságokért az azért felelősős személyeket vonják felelősségre.

Mint írtuk, a „projekt tervezett és tényleges kezdete”: 2013. november 1. A „fizikai befejezés” dátuma: 2015. július 31. Ebben az időszakban az ORÖ élén két elnök állt. Farkas Flórián 2014 novemberében mondott le az elnökségről, mert Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottá nevezte ki. Ekkor választották az ORÖ élére Hegedűs Istvánt.

Az ORÖ egyik fideszes tagja, Vajda László azt mondta lapunknak, hogy Hegedüs Istvánnak a megválasztásától fogva 2015 májusáig nem volt aláírási joga.  

Farkas Flórián aláírása

Az atv.hu birtokába jutott több tucatnyi szerződés, melyet a Híd a munka világába project keretein belül kötött meg az Országos Roma Önkormányzat. Az általunk idáig feldolgozott 24 szerződés együttes értéke nagyjából 300 millió forintot tesz ki, a dokumentumok 80 százaléka háttértanulmányok elkészítésére ad felhatalmazást.

További figyelemreméltó tény, hogy az általunk megismert 24 nagy összegű szerződésből 19-et Farkas Flórián írt alá – nagyjából 220 millió forint értékben –, a többit pedig az Országos Roma Önkormányzat akkori hivatalvezetője, Dobóvári Ildikó. egy szerződés a sok közülEgy szerződés a sok közül

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink