Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-08 13:07:00

"Ebben már nem veszek részt" Majdnem lemondott Balog?

„Szörnyű, buta” – ezekkel a szavakkal írta le a tavaly nyáron felállított magyar határkerítést Balog Zoltán Frankfurtban, a Hayek Clubban hétfő este a Mandiner értesülései szerint.

"Ebben már nem veszek részt" Majdnem lemondott Balog?

Egy német liberális elitklubban mondott beszédet Balog Zoltán humántárcát vezető miniszter. Beszédében kitért Magyarország és az EU viszonyára, a migránsválságra és az Orbán-kormány munkájára.

Balog a témával kapcsolatban kifejtette: a „szörnyű, buta” kerítés építésekor úgy volt vele, hogy lelkészként és miniszterként sem tud részt venni ebben. A tavalyi bevándorlós kormányplakát-kampánnyal kapcsolatban hasonlóan kritikus hangot ütött meg a közel százfős hallgatóság előtt – számolt be az eseményről a Mandiner.

„Ezek az emberek áldozatok, ezt le kell szögezni. Én is odamentem, osztottam ételt, hogy megnyugtassam a lelkiismeretemet; de közben ezt el kell választani az állam feladataitól: a jog, a biztonság, a rend garantálásától. A kampányunkkal mindenesetre összemostuk a két szintet. Amikor azt írtuk plakátokra, hogy »Nem veheted el a magyarok munkáját!«. Így, tegeződve. Magyar nyelven. Azt hiszem, nem tettünk kellő különbséget a szükséget szenvedő ember, az áldozat és az áradat, a folyamat között. Utóbbit meg kell akadályozni a magyar határon, az európai határokon, azt viszont, hogy hús-vér embereket utáljanak, nem engedhetjük meg magunknak”

– fogalmazta meg kritikáját Balog.

A miniszter ugyanakkor éles kritikával illette a német és az osztrák vezetést:

„Az önök kancellárja és a bécsi... A kettőt mondjuk nem lehet összehasonlítani. Emberi minőség szempontjából nagy a különbség. Merkel kancellár javára. Minket mindenesetre jogsértésre hívtak fel mindketten. A schengeni szabályok értelmében nem fogadhattuk be ezeket az embereket. Biztonságos harmadik országból érkeztek.”

Balog azt is elmondta, „a migránsválság nem volt spontán. Nem csak a magyar titkosszolgálat tudja ezt, tudják Brüsszelben és Berlinben is: Katar és Szaúd-Arábia 15 ezer dollárt ad a menekültek kezébe, hogy elinduljanak Európa felé. Az embercsempészek megszervezik az utat. Évi hatvan milliárd dolláros üzlet ez. Az embercsempészet ma jobb üzlet mint a drog.”

forrás: mtiForrás: MTI

Balog hangsúlyozta, ő elsőként Ukrajnának adna EU-vízumot és nem Törökországnak. A miniszter reagált azokra a vádakra is, melyek szerint a magyar mingránspolitika embertelen.

„Mi a humánusabb? Azonnal visszafordítani az érkezőt, vagy beengedni és egy-két-három év múlva kitoloncolni?”

– tette fel a kérdést a humánminiszter.

Balog Zoltán a beszéde végén a Fidesz kormányzásáról és eredményeiről is szót ejtett.

„A kétharmad azóta időközi választáson elveszett. Nem bánom. Ebből is látszik legalább, hogy működik a magyar demokrácia. A mi pártunkat is le lehet váltani” – fogalmazott.

atv.hu

További belföldi híreink