Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-29 05:14:00

Oscar-díjat kapott a Saul fia

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben, Nemes Jeles László rendező munkája 1982 óta az első magyar alkotás, amely elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését.

Nemes Jeles László a díj átvételekor többek között köszönetet mondott elképesztő alkotótársainak, akik a legnehezebb pillanatokban is hinni tudtak a filmben. Mint fogalmazott,

"az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film"

A Saul fia a Mustang című francia, A kígyó ölelése című kolumbiai, az Egy háború című dán és A sivatagon át című jordániai filmmel volt versenyben.

Nemes Jeles László a díj átvételekor így köszönte meg az elismerést: 

"Köszönöm szépen az akadémiának ezt a fantasztikus megtiszteltetést, köszönöm a Sony Picturesnek (...), hogy támogattak bennünket, köszönöm Magyarországnak, hogy finanszírozta ezt. Szeretném megosztani ezt a díjat Röhrig Gézával,a  főszereplővel és a fantasztikus stábbal és szereplőgárdával, akik hittek ebben a projektben, amikor senki más nem tette ezt."

Sipos Gábor: Elmondhatatlan érzés

Hatalmas örömmel fogadták a Saul fia alkotói a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Ezt Sipos Gábor, a film egyik producere mondta a magyar idő szerint hétfőn hajnalban véget ért Los Angeles-i díjátadó gálát követően az MTI-nek.

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat Galéria: a 88. Oscar-díjátadó További képek

 

"Elmondhatatlan érzés volt, továbbra sem találjuk a szavakat. Az elmúlt egy év minden érzelme benne volt abban a pillanatban, amikor kinyílt a boríték" - idézte fel a producer.
    
"Ebben a pillanatban mindent jelent ez a díj, a mai nap az ünneplésé" - fűzte hozzá a producer.

Sipos Gábor az ATV-ben is megszólalt

A film egyik producere az ATV Start műsorában elmondta, kulcsfontosságú, hogy az Oscar díj elnyerését követően a stáb megőrizze ugyanazokat az értékeket, amelyeket a hírnév és elismerés előtt megszerzett. "Csodálatos utat jártunk be. Meg kell őriznünk a józan eszünket" - fogalmazott Sipos, aki szerint a szakmai elismerés által nyújtott lehetőséggek tudni kell élni. Ha az értékeket nem sikerült megőrizni, akkor "a világ kifordul önmagából" - fogalmazott a producer. 

Andy Vajna: Az egész ország büszke lehet

Óriási sikernek nevezte Andy Vajna, hogy magyar alkotás, a Saul fia című holokausztdráma kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat hely idő szerint vasárnap este Los Angelesben.

(forrás: reuters)(Forrás: reuters)

Nemes Jeles László rendezése "a bemutatója óta eltelt kilenc hónapban elképesztő világhírre tett szert" - fogalmazott a filmügyi kormánybiztos az MTI-hez eljuttatott közleményében, hozzátéve, hogy az Oscar-díjra nemcsak az alkotók és a magyar filmes szakma, hanem az egész ország büszke lehet. 
    
"Örülök, hogy ennek a sikernek mi is részesei lehetünk. Nemes Jeles László története arról szól, hogy ha van egy jó ötleted és hajlandó vagy érte keményen dolgozni, akkor neked is sikerülhet" - írta.
    
A Saul fia 34 év után az első magyar játékfilm, amely Oscar-díjat nyert. 1982-ben Szabó István Mephisto című drámája diadalmaskodott.

Orbán Viktor is gratulált

A magyar miniszterelnök mindenkinek megköszönte az elismerést. A Facebook oldalán közzétett bejegyzésében azt írja: "A magyar film nagy napja. Mindenkinek köszönjük."

A magyar film nagy napja. Mindenkinek köszönjük. // A great day for hungarian filmmaking. Thank you to everyone.

Közzétette: Orbán Viktor – 2016. február 28.

Réz András: toronymagasan emelkedett ki a Saul fia az idei mezőnyből

Bár az idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt alkotások mindegyike fontos kérdéseket és aktuális problémákat tárgyalt, a Saul fiát toronymagasan emelte ki a mezőnyből az általa beszélt nyelv újszerűsége - mondta az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában Réz András filmesztéta.

(forrás: reuters)(Forrás: reuters)

Hozzátette: véleménye szerint az idei Oscar-jelölt filmek általánosságban nagyon kevés izgalmat tartogattak, sok "kicsit középszerű, egydimenziós" alkotás versenyzett az elismerésekért.
    
"Ha belegondolunk, hogy jövő ilyenkor hányan fognak emlékezni az idei díjazott filmekre, én nem vagyok túl bizakodó. A Saul fia miatt azonban bizakodó vagyok" - fogalmazott Réz András, aki szerint a magyar film "valami olyasmit csinált, ami szinte megismételhetetlen".
    
A filmesztéta többek között méltatta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat elnyert Spotlight - Egy nyomozás részletei című alkotást is: a sajtó bátorságáról, a nyilvánosság értékéről szóló filmről elmondása szerint Magyarországon kevesen gondolhatták, hogy győztes lesz.

atv.hu

További belföldi híreink