Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-28 19:45:00

Nagyon elverték a Fideszt Salgótarjánban

Az atv.hu nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a mintegy negyven szavazókör több mint felében a baloldali jelölt győzött a salgótarjáni időközi polgármester választáson. Tény, hogy míg két éve 50 szavazattal nyert a baloldal jelöltje, most több mint ezernyolcszáz szavazattal győzött az MSZP-DK-TVE által indított Fekete Zsolt. Ez közel 12 százalékos különbség. A Jobbik jelöltje 6 százalékot ért el.

Fél nyolcas információink szerint Fekete Zsolt, a baloldal (MSZP, Demokratikus Koalíció, Tarjáni Városlakó Egyesület) jelöltje 900 szavazattal vezetett a Fidesz jelöltje előtt. Egy vezető szocialista politikus lapunknak úgy fogalmazott, hogy jelentős baloldali győzelem született Salgótarjánban. A 20 óra utáni hivatalos adatokat követően kiderül, mennyire voltak pontosak forrásaink.

A tények 

Az adatok 30 százalékos feldolgozottságánál az MSZP-DK-TVE közös jelölt Fekete Zsolt 400 szavazattal vezet a Fidesz jelöltje előtt.   

40 százalékos feldolgozottságnál így fest a kép: 5100 szavazatból körülbelül 2600 ment a baloldali jelöltre, 2000 a fideszesre, 300 a Jobbikra, 70 a kommunistákra. 

Nyílik az olló, pedig Kövér László megmondta

Az olló tehát nyílni látszik a szavazatok feldolgozásának előre haladtával. Pedig Kövér László is beszállt a kampányba, és burkoltan, indirekt módon, megfenyegette a helyieket mondván: városuk szempontjából akkor döntenek helyesen, ha olyan jelöltet választanak, aki képes együttműködni a kormánnyal. 

kövér lászlóKövér László

47 százaléknál már közel 700 szavazat a különbség a baloldal jelöltje javára. A meccs eldőlt, a győzelem aránya a kérdés. A Munkáspárt szépen hajrázik: immár 98 szavazatnál tart. Stúdió. 

55 százaléknál így alakulnak a számok: 7428 érvényes szavazatból 3811 Fekete Zsolté, 2993 a Fidesz-KDNP jelölt Simon Tiboré, míg 474 a jobbikos Hulitka Istváné. A baloldali és a kormánypárti jelölt között jelen állásnál 11 százalékos a különbség. De a surranópályán nagyon jön fel a Munkáspárt. További részletek hamarosan! 

Thürmer már biztos negyedik 

67 százalékos feldolgozottságnál kezdjük a kicsikkel: Thürmer Gyula 182 szavazatnál tart, a negyedik helyet már nem lehet elvenni tőle. A Jobbiké a bronz, most 583 voksnál tartanak, és - sportnyelven szólva - hol van még a vége? 

A baloldali jelölt forrásainkra is rávert: már 970 szavazattal vezet a kormánypárti előtt, ebből tényleg nagy zakó lehet. 

thürmer gyulaThürmer Gyula

75 százaléknál 1210 szavazattal vezet Fekete: 5385:4175 a meccs állása Simon ellenében, mindez 10419 voks értékelése után. Nagyon fontos: eddig 75 érvénytelen szavazatot találtak.  

A DK már ünnepel

"Salgótarján győzött – Szétesőben a kevesek Magyarországa", olvasható a párt közleményében. "Miközben Orbán Viktor hamis sikerjelentésekkel áltatta a magyarokat mai évértékelőjén, a salgótarjániak nemet mondtak a Fidesz politikájára" írják. 

82 százalékos feldolgozottsági adatok következnek: Fekete: 6026; Simon: 4720; Hulitka: 729; Thürmer: 226. Az első és a második között tovább nyílt az olló. 

Az Index tudósítása szerint Tóbiás József szocialista pártelnök azt mondta, a salgotarjániak döntése egyértelmű üzenet Orbán Viktor délutáni beszédére. Az eredmény jelzi, hogy „az emebrek nemet mondtak a zsarolásra és a gyűlöletkeltésre.” 

tóbiás józsefTóbiás József

A salgótarjáni választás reményt és hitet ad mindazoknak, akik Magyarországon úgy gondolják, hogy le kell váltani Orbán Viktort, hogy egy szabadabb, biztonságosabb, és élhetőbb országot teremtsünk - mondta Tóbiás az MTI szerint. 

A fideszes jelölt elismerte vereségét, telefonon gratulált a győztesnek, de azt mondta, az eredménynek nincs országos jelentősége

Közben a választási iroda munkatársai sem tétlenkedtek: az adatok 90 százalékát már feldolgozták. Ebből pedig az látszik, hogy a győztes a voksok közel 52 százalékát kapta, míg a második helyezett 40 százalékot szerzett. A harmadik, jobbikos induló 6 százalékot, a kommunista pártelnök pedig 1,8 százalékot ért el.   

A végeredmény: 15088 érvényes szavazatból a baloldali jelölt 7840-et kapott, ez 52 százalék. A kormánypárti induló 6038 voksot szerzett, ez 40 százalék. A Jobbik embere 935 szavazattal, 6 százalékos eredménnyel zárt, míg a Munkáspárt jelöltje 275 szavazatot söpört be, ami 2 százalékot jelent. A választáson a jogosultak 49 százaléka vett részt.   

A Fidesz gratulál és...

"Salgótarján, ahogy 2014-ben, most is szocialista polgármestert választott, Fekete Zsoltnak gratulálunk a győzelemhez. Elvárjuk tőle, hogy hivatalba lépését követően haladéktalanul tárja fel, mennyit romlott Salgótarján pénzügyi helyzete a szocialista városvezetés eredményeként, vizsgálja ki, mennyi pénz tűnt el az elmúlt másfél évben, mennyi a város valós hiánya, kik és milyen módon vettek részt a források eltűntetésében. Az új költségvetésben tisztázza, hogy miként tudja idén biztosítani a város működését és fejlesztését" - írja a vesztes jelölt pártja. 

Magas volt a részvétel 

A 2014-es önkormányzati választás 37,56 százalékos részvétel mellett zajlott Salgótarjánban, a mostani 49 százalékos részvétel tehát kifejezetten magas. 

A nógrádi megyeszékhelyen azért kellett újra településvezetőt választani, mert tavaly novemberben meghalt Dóra Ottó, a város szocialista polgármestere.

fekete zsoltFekete Zsolt

Az időközi választáson négy jelölt indult: Fekete Zsolt (MSZP, Demokratikus Koalíció, Tarjáni Városlakó Egyesület), Hulitka István (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Simon Tibor (Fidesz-KDNP) és Thürmer Gyula (Magyar Munkáspárt).

Lejáratás

A kampány nem volt botrányoktól mentes. Pénteken az atv.hu beszámolt arról, hogy a szocialista jelölt nevében ismeretlen tettes lejárató levelet küldött a salgótarjáni lakosoknak. Erről bővebben itt olvashat.

atv.hu

További belföldi híreink