Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-25 10:48:00

Terroristák, NATO és az új világrend: Biztonságpolitikai konferenciát tartottak Budapesten

A legutóbbi idők politikai, gazdasági, társadalmi, technológiai változásai új világrendet hoznak létre - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtök délelőtt az Euro-atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány által szervezett első budapesti biztonságpolitikai konferencián.

Terroristák, NATO és az új világrend: Biztonságpolitikai konferenciát tartottak Budapesten

A politikus szerint a fenyegetések megváltoztak, sokrétűbbé váltak, kiszámíthatatlanabbá téve a biztonságpolitikai környezetet.

A miniszter arra is kitért, kérdéses, hogy az új világrend alakulása lezárult vagy még folyamatban van, de ennek a folyamatnak is lesznek nyertesei és vesztesei, és Magyarország természetesen az előbbiek közé szeretne bekerülni.

miroslav lajcákMiroslav Lajcák

Lajcák: Magyarország és Szlovákia közös nevezőn van a NATO-bővítés kérdésében

Magyarország és Szlovákia azonos álláspontot képvisel a NATO-bővítés kérdésében, támogatja további országok felvételét, de ez nem általános nézet a szövetség tagjai között - mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter.

A pozsonyi diplomácia vezetője rámutatott arra, hogy a NATO más tagjai provokatívnak és destabilizáló hatásúnak tartják a szövetség további bővítését.
    
Miroslav Lajcák arra is kitért, hogy a NATO partnerségi programjaiban a határainkhoz legközelebb lévőkre kell összpontosítani. Kifejtette: ellenállóvá kell tenni őket a külső nyomásgyakorlással szemben, de mindegyik partnerország más-más kihívásokkal küzd, ezért testreszabott programokra van szükségük.

nikola poposzkiNikola Poposzki

Poposzki: elenyésző a terroristák aránya a migránsok között

A tavaly Európába érkezett egymillió ember között valószínűleg elenyésző arányban voltak jelen szélsőséges terroristák, de a következmények egyáltalán nem elhanyagolhatóak - közölte Nikola Poposzki macedón külügyminiszter.

A politikus hangsúlyozta: ha hazája azzal kezdhette volna az uniós csatlakozási tárgyalásokat, hogy kapcsolódni tudjon a schengeni információs rendszerhez, akkor talán néhány szörnyűség megelőzhető lett volna, mert Macedónia is hozzáférne az uniós adatbázisok adataihoz, s maga is betáplálhatná az általa regisztrált migránsokra vonatkozó információkat.

atv.hu

További belföldi híreink