Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-23 14:59:00

DK: A Fidesz belekezdett a leggusztustalanabb módszerekbe

"Egy tucat kopasz kidobó és egy nyugdíjas nénike összefogásával meg lehet puccsolni a magyar demokráciát" - vélekednek a Liberálisok a kedd reggel történtekkel kapcsolatban. A DK ennél még tovább megy, és azt állítja, hogy "a Fidesz mára belekezdett a leggusztustalanabb módszerek alkalmazásába is, hogy elhallgattassa saját népét." A kormánypárt ugyanakkor cáfolj azokat a híreszteléseket, miszerint közük lenne a Nemzeti Választási Irodánál történtekhez.

Az atv.hu részletesen beszámolt a nap folyamán arról, hogy kedd reggel hat órakor a Nemzeti Választási Irodához érkezett a szocialista Lukács Zoltán, hogy beadja pártja népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárva tartásról. A helyszínen azonban megjelent több kigyúrt férfi is, akik körbevettek egy idős nőt azzal a szándékkal, hogy a nő mehessen be először az épületbe.

Végül minden szereplő bejutott az épületbe, mindannyian a Kúria döntését várták, hogy annak függvényében beadhassák a kérelmüket. Miután megszületett a korábbi kérdés elmeszelése, az MSZP-s Nyakó Istvánt néhány másodperccel az idős nő sikeresen megelőzte. Ezzel a trükkel már korábban is sikerült megakadályozni valós népszavazást.

Az LMP feljelentést tesz az NVI-nél történtek miatt

Az LMP feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székháza előtt történtek ügyében - tudatta az MTI-vel az ellenzéki párt.

Ferenczi István, az ellenzéki párt közösségi részvételi szakszóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján

életszerűtlennek nevezte, hogy egy reggel "17 kopasz ember arra ébred", hogy népszavazási kezdeményezést szeretne benyújtani.

Ezek az emberek "kísértetiesen hasonlítanak Kubatov Gábor biztonsági embereire" - fogalmazott. Hozzátette: ezek az emberek a népszavazási kezdeményezés benyújtásában akadályozták az arra jogosultat.


Az LMP-s politikus a részvételi demokrácia és a közvetlen beleszólás mellett foglalt állást és bírálta, hogy Magyarországon nehéz népszavazási kezdeményezéseket indítani.

Közlése szerint a netadós tüntetés elején Orbán Viktor kormányfő azt mondta, kommunista az, aki az emberek akarata ellenében kormányoz. Ebben az esetben épp ez látszik bebizonyosodni - jegyezte meg Ferenczi István, aki rossznak ítélte a jelenlegi szabályozást és szerinte ha lenne politikai akarat a Fideszben, már rég felülvizsgálhatta és könnyíthette volna a szabályokat.

"Kutyakomédiává züllesztették" a magyar demokráciát

A Liberálisok szerint a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekkel nyilvánvaló vált, hogy a Fidesz "kutyakomédiává züllesztette" a magyar demokrácia egyik legfontosabb vívmányát, a népszavazást.

A Magyar Liberális Párt az MTI-nek küldött közleményében azt írta:

a Fidesz olyan törvényeket hozott, amelyeknek köszönhetően "egy tucat kopasz kidobó és egy nyugdíjas nénike összefogásával meg lehet puccsolni a magyar demokráciát".

A Liberálisok nyilvánvalónak tartják, hogy az ország elutasítja a vasárnapi zárva tartást, és felháborítónak minősítik, hogy "a Fidesz semmilyen eszköztől nem riad vissza annak érdekében, hogy az igazság végre jogot nyerjen".

DK: Bőrfejűekkel akadályozza a Fidesz a népszavazást

"Amikor a Demokratikus Koalíció népszavazást kezdeményezett a vasárnapi boltbezárásról, előbb a népszavazási törvény szigorításával, majd számos szándékos jogi akadállyal kellett szembenéznie - írja az ellenzéki párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Viszont ma már bőrfejűek szervezett csoportja várta azokat az ellenzéki képviselőket, akik népszavazást kezdeményeztek volna a vasárnapi boltbezárásról - olvasható a közleményben hozzátéve,

a Fidesz tehát mára belekezdett a leggusztustalanabb módszerek alkalmazásába is, hogy elhallgattassa saját népét.

Hangsúlyozták azt is, hogy a "hatalmukba tíz körömmel kapaszkodó fideszes kevesek ma már erőszakkal akadályozták meg, hogy a sokak maguk dönthessenek a vasárnapjukról".

A Demokratikus Koalíció gyomorforgatónak tartja, hogy az Orbán-kormány kigyúrt bőrfejűekkel akadályozta meg, hogy az emberek döntsenek az életükről. A DK szerint amíg Orbán Viktor ennyire fél a magyarok akaratától, addig valóban egyre több oka lesz a félelemre. A DK által képviselt Sokak Magyarországa nem csak az orbáni idők utáni új alkotmányt, hanem számos társadalmi kérdést is népszavazással döntene el.

A Jobbik a kormány és a Fidesz válaszát várja

A Jobbik a kormánytól és a Fidesztől vár magyarázatot a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházánál történtekre.

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján úgy értékelt:

az eset többről szólt, mint hogy az MSZP be tud-e nyújtani egy kérdést vagy sem. Szerinte a Fidesz odaküldte verőembereit, mert úgy érzi, bármit megtehet és a látszatra sem kell adnia.

A jobbikos politikus szerint az eset megmutatta, mi lenne, ha a kormánypártok által javasolt alaptörvény-módosítással mód lenne a rendeleti kormányzásra.

"Kubatov Gábor "úriemberei" kellő határozottsággal akadályozták az alkotmányos rendet, miközben a Nemzeti Választási Iroda munkatársai vélhetően felsőbb utasításra ehhez csupán asszisztáltak" - fogalmazott Szilágyi György, aki szerint az MSZP is csak a "balhéra koncentrált" és a szereplést tartotta fontosnak az ügyben.

A Jobbik képviselője közölte: választ várnak arra, hogy

mennyit és milyen pénzből fizettek az incidensben részt vevőknek, továbbá ki utasította őket és milyen jogcímen.

Szerinte kérdéseket vet fel, hogy hogyan történhet meg, hogy így beavatkoznak egy intézmény életébe, a rendőrség pedig nem intézkedik.

Szilágyi György a tájékoztató után azt is közölte az MTI-vel, hogy az ügy súlyossága miatt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik jobbikos vezetéssel, s megoldást kívánnak kidolgozni arra is, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló esetek.

Helsinki Bizottság: Az események felvetik a bűncselekmény gyanúját

"A Büntető Törvénykönyv szerint aki az arra jogosultat népszavazási kezdeményezésben akadályozza vagy fenyegetéssel befolyásolni törekszik, bűntettet követ el" - írja a Magyar Helsinki Bizottság a Nemzeti Választási Irodán történtekről és a rendőrség tétlenkedéséről.

A közlemény szerint a bűncselekménynek legalább a gyanúja felmerül a történtek miatt,

hiszen a „biztonsági” emberek - akik a hírek szerint a Fidesz országgyűlési képviselője által elnökölt futballklub biztonsági őrei - csoportos jelenléte a Nemzeti Választási Iroda előtt egy népszavazási kezdeményezést benyújtani kívánó polgár számára fenyegetően hathat.

Ráadásul nyilatkozata szerint Nyakó István érkezett előbb az irodához, ennek ellenére az idős asszony adhatta be hamarabb a kezdeményezést, mivel – sajtóbeszámolók szerint – a „biztonsági” emberek fizikailag útját állták az MSZP politikusának. Ehhez képest - írja a közleményre hivatkozva a 444.hu -

nincs arról hír, hogy a bűncselekmény gyanúja esetén intézkedni köteles rendőrség beavatkozott vagy bárkit igazoltatott volna.

Gulyás: A Fidesz semmilyen módon nem érintett az eseményekben

Erről már Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese beszélt, egy más témában tartott sajtótájékoztatón. Kijelentette, hogy

a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületénél kedden történt eseményekben a Fidesz semmilyen módon nem érintett.

A politikus úgy fogalmazott, a népszavazásról szóló törvény valóban nem ideális, de a korábbi szabályozásnál mindenféleképpen jobb, hiszen az a jogállamisággal összeegyeztethetetlen módon lehetővé tette egymással ellentétes tartalmú referendumok egyidejű megtartását.

Emlékeztetett, a Fidesznek ellenzékben "elképesztő akadályokat" kellett leküzdenie a "kormányhoz nyilvánvalóan kötődő, hobbi beadványozókkal" szemben a háromigenes népszavazás megtartásához.

A jelenlegi törvény az Alkotmánybíróság világos jogi szabályozásra vonatkozó elvárásának felel meg azzal, hogy egy témában nem enged egyszerre több népszavazást kiírni - fejtette ki, hozzátéve, a mostani jogszabály miatt csak a benyújtásnál alakulhat ki kaotikus helyzet, míg a régi törvénynél a lebonyolítás is káoszba fulladhatott. Gulyás Gergely megjegyezte azt is, várják a jelenlegi szabályozásnál jobb javaslatokat.

atv.hu

További belföldi híreink