Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-22 11:35:00

Orbán: Vissza kell verni a brüsszeli kísérletet

A visegrádi négyek (V4) országainak közös fellépése eredményeképpen sikerült megvédeni azt az elvet, hogy a szabad munkavállalás továbbra is az unió egész területére és annak minden polgárára kiterjed - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben a pénteken zárult uniós csúcs eredményeit ismertetve.

Sikerült megvédeni, hogy a Nagy-Britanniában járulékot fizetők szociális ellátását ne érintsék - fejtette ki a kormányfő, jelezve, az igazi vita a járulékot nem fizető harmadik országbeliek ellátása körül volt. Ezeket sem lehet elvenni, csak megfelelő indoklás és külön döntés után egy ideig felfüggeszteni - ismertette, kijelentve: azokat a juttatásokat is sikerült megvédeni, amiért egyébként járulék alapon nem fizettek az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók. A miniszterelnök fontos eredménynek nevezte, hogy a tervezett módosítások nem vonatkoznak az ingázókra.

Orbán: az elért eredményekhez kellettek a visegrádi országok

Orbán Viktor miniszterelnök értékelése szerint a múlt heti európai uniós csúcson elért eredményeket Magyarország nem lett volna képes elérni Szlovákia, Csehország és Lengyelország nélkül - írja az MTI. 

A kormányfő hétfőn a parlamentben napirend előtt kijelentette: "a magyar virtus" nem lett volna elegendő az elért eredményekhez, ahhoz az is kellett, hogy Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország kormánya végig közös álláspontot képviselt.
    
Annyit változtattak az EU-n, amennyit szerződésmódosítás nélkül lehet, most már a britek döntenek arról, hogy tagok maradnak-e - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarország megtiszteltetésnek érzi, hogy Nagy-Britanniával egy közösségben van, és örülne, ha az Egyesült Királyság az EU-ban maradna.

forrás: mtiForrás: MTI

Orbán: azokat az elveket fogadták el, amiket a magyar kormány képviselt 

Orbán Viktor miniszterelnök szerint migrációs kérdésekben azokat az elveket fogadták el és azokat a teendőket jelölték meg a pénteken zárult uniós csúcson, amiket a magyar kormány eddig is képviselt.  

A kormányfő hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt kiemelte: először fogadták el a magyar megközelítést egész Európára nézve, és mondták ki, hogy elsődleges feladat, a migránsokat meg kell állítani. 
    
Mint mondta: világossá tették, hogy a külső határokat meg kell védeni, amely korábban másodlagos volt más menekültügyi és humanitárius szempontokhoz képest. Azt is világossá tették, hogy Schengent mindenkinek száz százalékosan be kell tartania - mondta Orbán Viktor, aki szerint az unió politikai értelemben ott van, ahol egy évvel ezelőtt kellett volna lennie. Megjegyezte: a balkáni útvonal országai, beleértve Ausztriát is, a józan ész útjára léptek.

Orbán: a kötelező betelepítés tervét vissza kell verni

A kormány szerdai ülésén alakítja ki az álláspontját arról, hogyan verje vissza a kötelező betelepítési kvótarendszerről szóló brüsszeli tervet - jelentette be Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.

A kormányfő szerint a március elején esedékes EU-csúcs tétje, hogy a miniszterelnökök áldásukat adják-e egy olyan kötelező betelepítési kvótarendszerre, amely beépülve az uniós jogrendbe, folyamatosan, mintegy menekültügyi mechanizmusként, állandóan beszállítaná Magyarországra azokat a migránsokat, akiket Magyarország nem akar beengedni és a déli határoknál fel is tartóztat.

A magyar kormány szerdai ülésén értékeli ezt a helyzetet, és alakítja ki az álláspontját arról, hogy hogyan kísérelje meg visszaverni azt a "brüsszeli kísérletet, hogy egy brüsszeli szabályrendszer segítségével, folyamatosan, éveken keresztül, beláthatatlan nagyságrendben olyanokat költöztessenek, telepítsenek be Magyarországra, akikkel nem kívánunk együtt élni" - közölte Orbán Viktor.

forrás: mtiForrás: MTI
Vona: legyen népszavazás a kvótáról

A Jobbik elnök-frakcióvezetője nem tartja elégségesnek azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondja, elutasítja a kvótát. Vona Gábor ismét szorgalmazta, teremtsék meg annak lehetőségét, hogy népszavazást lehessen tartani a menekültek elosztásáról szóló európai uniós kvótáról.

A kormányfő napirend előtti felszólalására válaszolva az ellenzéki politikus azzal indokolta, hogy nem tartja elégségesnek Orbán Viktor szavát, hogy korábban Románia uniós csatlakozásának támogatását is a székely autonómia megteremtésétől tette függővé. Mégis e nélkül is tag lett az ország - mutatott rá.
    
Vona Gábor azt javasolta, módosítsák az alaptörvényt a kvótával kapcsolatos népszavazás kiírásához. Azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a következő, márciusi uniós csúcson hivatkozzon a Jobbikra, ha Magyarországra akarják kényszeríteni a kvótát. Ha kell, a Jobbik az embereket az utcára viszi - közölte.

forrás: mtiForrás: MTI

Schiffer: az emberek Európájáról kellene beszélni

Az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint a tőke Európája helyett az emberek Európájáról kellene beszélni, de ennek ellentmond a brit reformkövetelésekről született uniós megállapodás.
    
Schiffer András értékelése szerint ha az európaiak biztonságáról, jólétéről, szociális ellátásáról van szó, akkor az Európai Unió nem működik, viszont amikor a bankok érdekeiről van szó, akkor hatékonyak az intézményei.
    
A migrációval kapcsolatban Schiffer András szerint ugyanaz a "szerencsétlenkedés" folytatódott, mint amiről az elmúlt egy év szólt, és ebben minden állam- és kormányfőnek felelőssége van.

forrás: mtiForrás: MTI

MSZP: a magyarokat lefokozták

Az MSZP szerint a múlt heti uniós csúcson a magyar embereket lefokozták, és ehhez Orbán Viktor miniszterelnök asszisztált. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a kormányfő felszólalásra reagálva szomorúnak tartotta, hogy a kormányzati kommunikáció győzelmi jelentésekről adott hírt, holott ma kevesebb jog és kevesebb pénz illeti meg a magyar állampolgárokat Európában, mint eddig,  
  
Hozzátette: a hétvégi döntés magában hordozza azt a veszélyt, hogy lesz egy olyan kétsebességes Európa, amely a magyar nemzeti érdekekkel szöges ellentétben áll.

Fidesz: nemzetpolitikai érdek az uniós tagság

A Fidesz frakcióvezetője szerint az uniós tagság nem csupán elvont értékeket jelent Magyarország számára, hanem "direkt" nemzetpolitikai érdeket. Kósa Lajos azt mondta, reméli, Tóbiás József, MSZP-elnök vissza tud emlékezni, hogy az erről rendezett népszavazáson hogyan voksolt. Arról, hogy Magyarországon ne lehetne népszavazást rendezni, azt mondta: ennyire nem lehet feledékeny. Az uniós tagságról nem népszavazás döntött? - kérdezte.

forrás: mtiForrás: MTI
    
Szóvá tette, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvényt Vona Gábor, Jobbik-elnök nem szavazta meg. Utalva a migrációval összefüggő tervezett alaptörvény-módosításra, megjegyezte, ha a Jobbik a magyar emberek biztonságát tartaná fontosnak, akkor támogatná azt.
    
A fideszes politikus szerint Schiffer András, LMP-frakció vezetője nem cáfolta meg önmagát, és nagy ívű hozzászólásában az uniós együttműködéstől az IKEA-adócsalásáig mindenről szó volt. Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy, az ingázókra nem vonatkozik a megállapodás, így Ausztria - szemben az elhangzottakkal - nem tud vérszemet kapni. Azt javasolta, tanulmányozza a szöveget, és akkor a félreértéseket el lehet kerülni.
    
Kósa Lajos hozzátette: az LMP-s politikus akárhányszor arról beszél majd, hogy széleskörű kivándorlás-válság sújtja Magyarországot, mert magyarok uniós országokban vállalnak munkát, mindig felhívja a figyelmét, teljesen félreérti az unió lényegét. Nem is érti, miért gondolja azt, hogy széleskörű perspektívát képvisel. Ha valaki az unió országaiban munkát vállal, az nem kivándorol, hanem él az unió, az európai polgárok jogaival - rögzítette. Megjegyezte: majdnem hárommillió német dolgozik az unió területén, de nem Németországban.

Orbán: a kormány elismeri és támogatja azokat, akik külföldön vállalnak munkát

A kormányfő értékelése szerint az ellenzék rendszeresen megtámadja és negatív színben tünteti fel azokat a magyarokat, akik külföldön vállalnak munkát. 
    
Orbán Viktor - miután napirend előtt beszámolt a múlt heti uniós csúcstalálkozóról, majd meghallgatta a frakcióvezetők reakcióját - visszautasította a külföldi munkavállalásra vonatkozó kritikákat, rámutatva: különböző emberek különböző okokból döntenek így és ebbéli jogukat nem helyes elvitatni.

    
Azt kellene inkább mondani - folytatta, hogy "nagyra becsüljük őket, hogy van bennük bátorság, elszántság meg kraft". Megjegyezte: az érintettek lassan több mint 2 milliárd euró értékben hazaküldik jövedelmük tekintélyes részét. A kormány elismeréssel adózik azoknak, akik kockázatot vállalva Magyarországon kívül is megpróbálnak tenni családjuk boldogulása érdekében - hangsúlyozta a miniszterelnök.

    
Orbán Viktor megköszönte a KDNP és a Fidesz támogató hozzászólásait, az MSZP-nek viszont azt javasolta, hogy a brit népszavazás témakörében egyeztessen az európai szocialistákkal is, akik majd elmondják, hogyan kell értelmezni a megállapodást. "Ők nem lesznek ilyen udvariasak a tárgyi tévedésekkel szemben, mint ahogy mi vagyunk" - mondta Tóbiás Józsefnek címezve.

    
A bevándorlást érintő MSZP-s felvetésekre Orbán Viktor úgy reagált: ha a szocialisták lettek volna kormányon az elmúlt másfél évben, akkor ma több százezer beazonosítatlan, ismeretlen, közvetlen veszélyt jelentő idegen tartózkodna Magyarországon. "Ha a szocialisták politikáját fogadta volna meg a magyar kormányzat, akkor Magyarország ugyanolyan mértékig lenne kitéve a terrorveszélynek, mint ahogy Párizs ki volt téve és Magyarországon a nők ugyanúgy ki lennének téve a veszélynek, mint Köln városában voltak szilveszter éjszakáján" - hangoztatta Orbán Viktor.

    
Az EU-n belüli szakadást komoly kérdésnek ítélte és azt kérte Tóbiás Józseftől, hogy beszéljen a francia szocialistákkal erről, mert ők az első képviselői ennek a koncepciónak.

    
A kormányfő az LMP-s Schiffer Andrásnak azt felelte: a "politikai diszlexiával" nem tud mit kezdeni, a zárónyilatkozatot el kell olvasni, s ha azt valaki nem tudja értelmezni, akkor azon nem tud segíteni. 

    
"Mielőtt a tudással arányban nem álló bátorsággal nyilatkoznak erről", próbálják megérteni, mi van oda leírva - javasolta, kifejtve: világosan rögzítették a szövegekben, hogy Szlovákia és Magyarország folyamatosan ellenzi a 160 ezres kvótát. Ezt Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke is megerősítette nyilatkozatában - hívta fel a figyelmet.

    
A miniszterelnök kitért arra, hogy a szabadkereskedelmi egyezményről lesz mód szavazni a parlamentben, az alapszerződés módosítását pedig időszerűnek tartja, de ezt Magyarország egyedül nem tudja elérni.

   
Orbán Viktor a jobbikos Vona Gábor felvetéseire reagálva közölte: a megállapodással értékelése szerint távolabb került az Európai Egyesült Államok koncepciója, ugyanakkor az új migrációs szabályozás közelebb hozza azt. Elvi okunk is van arra, hogy ne támogassuk, túl azon, hogy konkrétan káros lenne Magyarország számára - emelte ki.

    
Kitért arra is, hogy a külföldön élő magyarok választójogát nem éri sérelem, ők a pontosan lefektetett szabályok szerint élhetnek szavazati jogukkal.

    
A határvédelemre vonatkozóan a miniszterelnök azt mondta: voltak olyan javaslataik és döntéseik, amelyeket a Jobbik támogatott - s ezt köszönik -, ugyanakkor voltak olyan javaslatok - különösen a hadsereg bevetése -, amit a Jobbik nem támogatott. Jelezte: ezt sajnálatosnak tartják és arra kérik az ellenzéki pártot, vizsgálja felül az álláspontját.

atv.hu

További belföldi híreink