Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-20 16:14:00

Szijjártó Péter kifakadt az ATV-ben

Európának hosszú távon érdeke, hogy együttműködjön Oroszországgal – ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter az ATV Szabad szemmel című műsorában arra a kérdésre válaszolva, hogy miért volt fontos Orbán Viktornak épp a brüsszeli EU-csúcs előtt Moszkvába utaznia Vlagyimir Putyinhoz. A külügyminiszter szerint Magyarország tudna segíteni az elmúlt években mélypontra jutott Brüsszel-Moszkva viszony javításában az Európai Uniónak.

Mi, közép-európaiak nem engedhetjük meg magunknak, hogy felégessünk minden hidat Oroszországgal – mondta a külügyminiszter, aki képmutatónak tartja azt az álláspontot, amely szerint „ha egy ország területe egy bizonyos négyzetkilométer fölött van, akkor bölcsesség és fantasztikus előrelátás, hogy beszélnek Oroszországgal, ha egy bizonyos négyzetkilométer alatt van, akkor pedig az európai egység megbontása”.

Mi ezt a megközelítést soha nem fogadtuk el és nem is fogjuk elfogadni – tette hozzá Szijjártó Péter. A nyugati országok és Moszkva tárgyalásaival kapcsolatban a külügyminiszter az egyik legjobb hírnek nevezte az interjúban, hogy az iráni nukleáris programmal kapcsolatos megállapodás létrejött, és felhívta a figyelmet rá, hogy a tárgyalásokon Lavrov orosz és Kerry amerikai külügyminiszter ugyanazon az oldalon ült.

A külügyminiszter leszögezte, hogy az Orbán Viktor vezette magyar delegáció semmire nem kötelezte el magát Moszkvában az uniós szankciók feloldása terén. 

Szijjártó Péter elmondta: a NATO és Oroszország együttműködése nélkül a magyar kormány álláspontja szerint nincs szíriai rendezés. Minden olyan szerepvállalást kritikával nézünk, amely nem egy ilyen koordinált fellépés keretében történik – tette hozzá a külügyminiszter.

A műsorvezető emlékeztette Szijjártót arra, hogy a török külügyminiszter azokban a napokban járt Budapesten, amikor Orbán Viktor Lillafüreden német-török titkos paktumot emlegetett bevándorlás-ügyben a Magyar Idők szerint. Arra a kérdésre, hogy rákérdezett-e török kollégájánál az állítólagos paktum létére, a külügyminiszter azt válaszolta: a találkozón elmondta török kollégájának, hogy Magyarország nem támogatja azt az uniós elképzelés, amely kizárülag Törökországra bízná a migrációs krízis kezelését. Ha az Európai Unió védtelen, az nagyon rossz tárgyalási pozíció mindenkivel szemben, így Törökországgal szemben is – tette hozzá a külügyminiszter.

Beszélgettünk arról, hogy vannak olyan brüsszeli, folyosói pletykák, amik arról szólnak, hogy

többszázezer táborban élőt kell áttelepíteni Európába – mondta Szijjártó Péter a török külügyminiszterrel folytatott tárgyalásairól, hozzátéve: világossá tette tárgyalópartnere előtt, hogy Magyarország „a legkevésbé sem támogatja” az elképzelést. 

Arra a kérdésre, hogy értesítette-e az orosz fél Magyarországot, hogy a közelmúltban tűz volt egy Roszatom által épített atomerőműben, Szijjártó Péter azt mondta: az energetikai kérdések nem szorosan kapcsolódnak a külügyi tárcához, a külügyhöz mindenesetre nem jutott el jelzés ez ügyben.

"Álljon már meg a menet"

Arra a műsorvezetői kérdésre, amely szerint Renzi olasz miniszterelnök megfenyegette a visegrádi államokat, hogy amennyiben nem vesznek részt a Törökországból betelepítendő migránsok szétosztásából, nem kapnak uniós fejlesztési pénzeket sem, Szijjártó Péter úgy reagált, hogy nem tartja európai viselkedésnek Renzi szavait, hozzátéve: lehet, hogy Olaszországban működik ez a fajta zsarolás, de nem szeretné, ha Európában ez szokássá válna.

„Hol van az megírva, hogy nekünk mindig egyet kell értenünk az olaszokkal? Álljon már meg a menet! Mi egy ország vagyunk, nekünk van egy kormányunk, azt a magyar emberek megválasztották. Annak van egy álláspontja” 

– mondta a külügyminiszter, aki visszautasította „Renzi miniszterelnök úr zsarolását”. Az uniós pénzekről „lehet hogy Renzi miniszterelnök úr úgy gondolja, hogy az humanitárius segély, de akkor nagyon rosszul gondolja”- tette hozzá Szijjártó Péter, aki szerint ez a „képmutató, zsaroló magatartás” most, hogy Európa nehéz helyzetben van, előtérbe kerül, de „nekünk történelmünk van, büszke emberek vagyunk”.

Arra a Jean-Claude Juncker és Donald Tusk által tett kijelentésre, hogy minden uniós tagországnak támogatnia kell a minrációs krízis közös megoldását, Szijjártó Péter közölte:

bár hónapok óta mást sem hallunk, hogy közös megoldás kell, de eddig senki nem mondta meg, mi az, miközben Európába hónapok óta naponta több ezer ember érkezik.

"Nem érdekelnek Habony Árpád vágyai"

Az interjúban többek között szóba került Habony Árpád esküvője is, amivel kapcsolatban a miniszter kijelentette: nem vett részt az eseményen.
Mint ismeretes, Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója ingyen biztosította Habony számára az épületet, arra hivatkozva, hogy hogy az intézménynek érdeke fűződik ahhoz, hogy fontos emberekkel jó viszonyt ápoljon. Szijjártó Péter erre úgy reagált: „ezt most hallom először, de ez egy furcsa érvelés”.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetséges, hogy nem hallott még a napok óta tartó Baán-Habony saga legújabb fordulatáról, a miniszter elmondta: vasárnap óta nem volt itthon, (a héten Szijjártó az Egyesült Államokban, Oroszországban és Prágában tárgyalt) a felkészítő anyagai pedig nem arról szólnak, hogy kinek adták ki a Szépművészetit esküvőre.

„Nem nagyon érdekel, hogy kinek hol volt az esküvője, és az sem, hogy mennyit fizetett érte” 

– szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter, aki hozzátette: az ő esküvője egy kis vidéki falu kis római katolikus templomában volt, és ha még egyszer kellene döntenie, akkor is ugyanígy lenne.

„Megmondom őszintén, engem nem érdekelnek Habony Árpád vágyai” – szögezte le a külügyminiszter a téma lezárásaként.

atv.hu

További belföldi híreink