Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-19 15:01:00

Féléves kikapcsolási moratóriumot kért a Klik a közműszolgáltatóktól

Nyolc gáz és hat áramszolgáltatót kértek meg rá, hogy késedelmes fizetés esetén se szüneteltessék a szolgáltatást az iskolákban. A Klik a lehetőségeihez mérten fizeti a szolgáltatások ellenértékét.


Egy, az atv.hu birtokába jutott dokumentum szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azzal a kéréssel fordult a magyarországi nyolc gáz és hat villanyszolgáltatóhoz, hogy április közepéig ne kapcsolják ki a szolgáltatásokat az oktatási intézményekben.

Mint írják, az intézményfenntartó a 2015. október 15. és 2016. április 15. közötti időszakra kiterjedően kezdeményezte a földgázellátásból fizetési késedelem miatt történő kikapcsolás alóli mentesség biztosítását a szolgáltatóknál.

A dokumentumban szerepel továbbá az is, hogy a moratórium kérését elfogadta a:

-TIGÁZ
-Nordest Energy
-Hungaro Energy Földgáz
-GDF SUEZ
-Fővárosi Gázművek

Ugyanerre az időszakra vonatkozóan kezdeményezték a magyarországi villamos-energia szolgáltatóknál is, hogy fizetési késedelem esetén biztosítsanak moratóriumot a Klik számára. Az intézményfenntartó kérését elfogadta az EDF DÉMÁSZ és az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt.

Minderről a Klik levélben tájékoztatta a megyeközponti és főváros tankerületi igazgatókat még 2015 novemberében.  

Megkerestük az ügyben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a lépésre konkrét elmaradások miatt szánták rá magukat, vagy csak be akarták biztosítani, hogy a jó idő beálltáig minden iskolában legyen villany- és gázszolgáltatás. Amint megválaszolják kérdéseinket, tájékoztatjuk olvasóinkat.

Frissítve 15:51 - A Klik sajtóosztálya azt közölte portálunkkal, hogy hétfőn fognak válaszolni a kérdéseinkre.

Frissítve 21:05 - Bár az intézményfenntartó hétfőre ígért választ kérdéseinkre, már péntek este megkaptuk azokat. A válaszokból nem derül ki egyértelműen, hogy van-e tartozása a Kliknek.

atv.hu: A moratórium azt jelenti, hogy késedelmes fizetésről, illetve nem fizetésről van szó? 

Klik: A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ valóban kért kikapcsolás alóli mentességet, más néven moratóriumot a gáz- és áramszolgáltatóktól. A moratórium - a földgáz és villamosenergia-törvény értelmében - kizárólag kikapcsolás alóli mentességet biztosít. A moratórium nem vonja maga után azt, hogy a Szolgáltató nem követelhetné a KLIK-től a szolgáltatás ellenértékét. A KLIK pénzügyi lehetőségeihez mérten az összes fogyasztási hely tekintetében fizeti és fizetni fogja a szolgáltatás ellenértékét.

atv.hu: Ha igen, hány ebben érintett intézmény van? 

Klik: A KLIK az összes általa fenntartott Intézményre vonatkozóan megkérte a moratóriumot, de nem minden Szolgáltató volt partner a moratórium megadásában. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak összesen 2023 db gáz- és 2701 db villamos szolgáltatási fogyasztási helyre vonatkozóan van érvényes moratóriuma.

Vagy ez csak egy preventív lépés volt a Klik részéről? 

Klik: A KLIK annak érdekében kéri meg a Szolgáltatóktól a moratóriumot, hogy semmilyen pénzügyi, vagy személyi hiba ne hátráltassa az intézményekben folyó oktató-nevelői munkát.

atv.hu: Ha igen, miért volt rá szükség? Vélelmezték, hogy egy állami intézmény olyan mértékben fog késlekedni a fizetéssel, ami a szolgáltatás kikapcsolását eredményezi? 

Klik: A KLIK a moratórium megkérésével a zökkenőmentes működést kívánja biztosítani az intézményekben tanuló gyermekek érdekében.


Ajánlom

További belföldi híreink