Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-11 21:44:00

A NATO is beléphet az IÁ elleni harcokba

A NATO mérlegeli annak a lehetőségét, hogy önálló tagként csatlakozzék az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalícióhoz - mondta csütörtökön Brüsszelben Ashton Carter amerikai védelmi miniszter.

A NATO is beléphet az IÁ elleni harcokba
Balról jobbra: Michael Fallon, brit védelmi tárca vezetője, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Ashton Carter amerikai védelmi miniszter. (Fotó: Reuter)

"Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vezetésének köszönhetően most annak a lehetőségét mérlegeljük, hogy a NATO mint önálló tag csatlakozzon-e a koalícióhoz, s ez jelentős előrelépés" - hangoztatta az amerikai miniszter csütörtökön egy sajtótájékoztatón, miután a koalíciót alkotó, illetve abban megfigyelőként részt vevő országokat képviselő kollégáival tanácskozott.

A Szíriában és Irakban az Iszlám Állam ellen létrehozott,

amerikai vezetésű koalícióban eddig a NATO 28 tagországa egyénileg vett részt, maga a szövetség - mint a kollektív védelem szervezete - távol tartotta magát ettől a csoporttól.

Carter szerint az észak-atlanti szövetség "hozzáadott értéket" jelenthet a terroristák elleni harcban, hiszen felhasználhatja tapasztalatait például partnerei harci kapacitásának a megerősítésében, a kiképzésekben és a tanácsadásban.

Jelezte: a koalíciós partnerekkel a következő napokban-hetekben egyeztet majd arról, hogy mi legyen a NATO "megfelelő szerepe" ebben az együttműködésben.

Abban máris egyetértettek a csütörtöki tanácskozás résztvevői - mondta Ash Carter -, hogy "gyorsítani kell a hadműveleteket". Az ezzel kapcsolatos amerikai operatív terveket a többiek egyhangúlag támogatták. Ez viszont a koalíció minden tagjától nagyobb áldozatvállalást követel meg - szögezte le a miniszter, hangsúlyozva, hogy

az Iszlám Állam elleni harc iránt elkötelezett államoknak az eddigieknél több fegyvert, harci felszerelést, csapatot és pénzügyi hozzájárulást kell biztosítaniuk.

Elmondta: a koalíció tagjainak hatvan százaléka már növelte hozzájárulásait, egyharmaduk pedig azt ígérte, hogy kormányuktól kér majd felhatalmazást a további segítség megadására.

Hangoztatta, hogy márciusig "kézzelfogható sikereket" kell elérni a harcokban. "A legfőbb cél elpusztítani az Iszlám Állam által jelentett rosszindulatú daganatot, majd küzdeni az áttétek ellen nemzeteink megvédése érdekében" - fejtette ki Carter. E cél érdekében a két legsürgősebb feladat az iraki Moszul, valamint a dzsihadisták szíriai fellegvárának számító Rakka visszahódítása - tette hozzá.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink