Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-09 21:14:00

Növelik a magyar fiatalokat szerepeltető fociklubok támogatását

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) növeli a magyar fiatalokat szerepeltető élvonalbeli és másodosztályú klubok támogatását.

Növelik a magyar fiatalokat szerepeltető fociklubok támogatását
Kleinheisler László

"Folytatódik a korábban az elnökség által elindított stratégiai szabályozás. Balogh Norbert, Kleinheisler László vagy Nagy Ádám játéka mindenkit meggyőzött arról, hogy a fiatalok szerepeltetése a színvonal emelkedését is segíti.

Ezért növekszik az a pénz, amelyet a központi bevételből a csapatok ezzel összefüggésben megszerezhetnek" - olvasható az MLSZ honlapján az elnökség keddi ülésének beszámolójában. Az MLSZ vezető testülete tavaly májusban határozott úgy, hogy az OTP Bank Liga csapatai egyenként akár évi 300-400 millió forinthoz juthatnak, ha a keretükben legfeljebb hét, a pályán pedig legfeljebb három idegenlégiós szerepel. A nemzetközi kupákban érdekelt együttesek némi kedvezményt kaptak: tíz és öt az engedélyezett külföldiek száma.
   
A fiatal magyar tehetségek beépítését szolgáló akkori terveknek megfelelően, amíg a jelenlegi szezonban egy U20-as játékosnak kell a pályán lennie, addig a következőben már kettőnek. Szintén változás lesz a 2016/17-es idényben, hogy a nemzetközi kupákban nem érdekelt csapatok szintén élhetnek az öt külföldi labdarúgó szerepeltetésével, amikor Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-induló ellenféllel találkoznak.
   
"Az alapvető cél, hogy az ügyesebb játékosok 23 éves korukra jelentős felnőtt versenytapasztalattal is rendelkezzenek. Rendszeres pályára lépésük pedig segítse a szurkolók klubjukkal való azonosulását. A most zajló szezonban úgy alakult, hogy igen magas, 73 százalék volt a magyar játékosok aránya a pályán és mindössze 27 a külföldieké. A korábbi szezonokban, az intézkedések és a cél érdekében történt összefogás előtt, 60-40 százalék volt a megszokott arány" - olvasható az MLSZ honlapján.
   
A másodosztályban immár két U19-es, vagy fiatalabb korú játékos folyamatos szerepeltetése lesz kötelező, ami bekerül a Merkantil Bank NB II versenykiírásába. Az a klub, amely idegenlégióst szerepeltet, továbbra is jelentős összegektől esik el.
   
"Így az első két osztályban összesen közel száz tehetséges fiatal folyamatos versenyeztetése várható, amely a korosztályos válogatottak merítési lehetőségeit is nagyban segíti" - írta az MLSZ a várt eredményről. Az elnökség döntött az amatőr és a profi futball közötti átmenetet jelentő harmadosztályú klubok segítéséről is: a mostani szezonra egy azonnali, rendkívüli támogatással, a következő idénytől kezdve pedig egy tervezhető, a finanszírozási rendszerbe beépülő, rendszeres támogatással segíti az NB III-as csapatokat, amelyek eddig elestek az amatőröknél megvalósított díjcsökkentési kedvezménytől, amennyiben hivatásos szerződéssel is foglalkoztattak labdarúgót. Azon egyesületekre a támogatás nem fog vonatkozni, amelyek külföldi játékosokat szerepeltetnek.
   
Az elnökségi ülésen napirendre került a TAO-pénzek ellenőrzése is, amelyet 2014-től az MLSZ végez. Ez alapján az elmúlt két évben 1466 program elszámolásának a vizsgálatát zárta le a szövetség, 197 alkalommal tételes helyszíni ellenőrzést is tartott. "A sportszervezetek döntő többsége szabályosan el tud számolni a folyósított TAO-támogatásokkal, sok esetben inkább alaki, mint tartalmi problémákat tapasztaltak az ellenőrök" - áll a beszámolóban, amely alapján összesen 742 millió forint értékben különböző szabálytalanságokat is feltártak, ami a vizsgált elszámolások teljes értékére vetítve 5,8 százalékos szabálytalansági arányt jelent.

MTI

További belföldi híreink