Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-07 12:15:00

„Dicsőség a Waffen SS-nek" - a kitörés napjára emlékeztek

Nyilaskeresztes szellemiségű szervezetek tartottak megemlékezést szombat délután Székesfehérváron. Az „Emlékezz a kitörés hőseire!” elnevezésű rendezvénnyel az 1945. február 11-én indult budai, a szovjet ostromgyűrű áttörését megcélzó német-magyar katonai kitörési kísérlet áldozatairól emlékeztek meg.

„Dicsőség a Waffen SS-nek" - a kitörés napjára emlékeztek
Fotó: Lestyánszky Ádám, Budapest Beacon

Szentmisével, koncerttel, SS-egyenruhával és rohamsisakokkal emlékeztek meg kitörési kísérlet áldozatairól. A Budapest körül 1944. december 24-én bezárult szovjet ostromgyűrűn kívül ragadt német csapatok több „mentőakciót” is indítottak, melyek valódi célja az újabb csapatok bejuttatása volt. Végül Adolf Hitler kifejezett parancsa ellenére a kitörés mellett döntöttek. A csatában körülbelül 20 ezer ember esett el, és majdnem ennyien estek fogságba, ahonnan többségük soha nem tért vissza. Az ostrom közben a nyilasok a főváros zsidósága ellen követtek el tömeggyilkosságokat.

A Budapest Beacon megkeresésére a székesfehérvári plébános, Horváth Imre szűkszavúan elmondta, hogy

„szentmisét bárkinek az üdvéért lehet kérni, és egyébként is, senkinek a véleménye nem érdekel”. Annyi azért kiderült: a budai kitöréskor elesett magyar katonákért ajánlották a misét.

A rendezvény Facebook oldalán eredetileg a Jobbik, fölszólalóként pedig Novák Előd alelnök is föltűnt, később azonban már sem a párt, sem az ő neve nem volt rajta a meghívón, Novák ugyanis lemondta a részvételt. „Meglepve láttam a programot” – nyilatkozta az Indexnek a politikus, aki feltehetően ezzel az SS-veteránra célzott.

A székesfehérvári rendezvény szervezői között szerepelt az Új Magyar Gárda (ÚMG) és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), valamint a Betyársereg, illetve más szélsőjobboldali szervezetek is.

A Budapest Beacon beszámolója szerint

a menetet egy SS-rohamsisakot és katonai zubbonyt, valamint egy SS-egyenruhát viselő fiatalember vezette föl. Kezükben fakeresztet vittek, melyen a „vérünkből új hajtás sarjad” felirat volt olvasható.

Az emlékhelyhez érve Mészáros István, az ÚMG főkapitánya, a legutóbbi országgyűlési választáson a Jobbik bajai jelöltje és a párt országos listáján az ötvenötödik hely birtokosa mondott volna beszédet, de nem jelent meg. Ennek okát ugyan nem árulták el, de felolvasták a levelét.

Kónyi-Kiss Botond, a HVIM székesfehérvári tagszervezetének vezetője a portál szerint „egy ízig-vérig náci beszédet prezentált láthatóan mindenki legnagyobb megelégedésére.”

A HVIM szónoka beszélt a Hóman-szobor ügyéről, és méltatta a zsidótörvények előkészítésében, valamint azok megszavazásában is résztvevő politikust.

"Hiába a kétharmad, Magyarországot rabigában tartó megszálló erők térdre kényszerítették a kormányzatot” – magyarázta, miért nem állíthattak végül szobrot az antiszemita miniszternek.

„Hetvenegy éve esett el Budapest, és hetvenegy éve Európa és Magyarország a sötétség uralma alatt áll” — kezdte beszédét Tyirityán Zsolt. „A kommunizmus, a kapitalizmus, a liberalizmus és a globalizmus szerinte a „létrontás” ereje. Ezek hozták létre a mai embert, akinek se faji, se nemzeti öntudata, és még a nemi identitásával sincs teljesen tisztában” — fejtette ki.

Tyirityán „fénynek” nevezte az egyik vendéget, Klaus Grotjahnt, SS-veteránt, mivel ő egy olyan értékrendet képvisel, amely újra létezni fog, és amely visszaadja majd a fehér ember büszkeségét.

„Dicsőség a Waffen-SS-nek” — harsogta a mikrofonba. Ezután a „hungarizmus alapjának” nevezte Szálasi október 15-i hatalomátvételét, hiszen enélkül a becsület napja sem létezne, mert a magyarok már rég letették volna a fegyvert a szovjetek, vagy az ő szavaival élve „a sátán képviselői” előtt.

atv.hu / Budapest Beacon

Ajánlom

További belföldi híreink