Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-07 08:30:00

A tanároktól és a Jobbik előretörésétől félnek a Fideszben

Közoktatás, egészségügy, korrupció – három terület, amelyen a Hetek által megkérdezett vezető kormánypárti politikusok szerint a Fidesz a közvélemény-kutatási adatok ellenére nagyon is sebezhető.

A Fidesz a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint valószínűleg újra kétharmadot szerezne, ha „most vasárnap” lennének az országgyűlési választások. Erre következtethetünk a Medián, a Nézőpont és a Századvég méréseiből is. A 2015 hazai és európai közéletét átíró bevándorlási krízis hatása az első idei mérésekben még erősen érződik – akár a Fidesz erősödéséről, akár a Jobbik relatív, elsősorban a Nézőpont által mért gyengüléséről van szó.

Ám a közoktatásban fokozódó elégedetlenség és az annak nyomán kirobbant tüntetések azt mutatják, hogy a Fidesznek annak ellenére is van félnivalója, hogy baloldali kihívónak híre-hamva sincs, a Jobbik pedig egyelőre küzd a saját „néppártosodása” nyomán keletkezett identitásválságával.

Oktatás, egészségügy, Jobbik

A Fideszben úgy látják: a közszféra, azon belül is elsősorban a közoktatás és az egészségügy problémái előbb-utóbb óriási gondot okozhatnak a jelenlegi kormánypártnak, és arra is emlékeznek, hogy 2006-ban néhány hónap alatt semmivé foszlott a zsinórban második országgyűlési választását megnyerő MSZP és Gyurcsány Ferenc támogatottsága a kormányzati kapkodás, az előkészítetlen „államreform”, a minden komolyabb hatásvizsgálat nélkül, titokban előkészített megszorítások és a kormányfő hitelvesztése miatt. Ilyen forgatókönyv persze kevéssé fenyegeti Orbán Viktort és a Fideszt, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a kormányzati sodródás, a jobboldali sajtóban is nagy erőkkel kritizált „bürokráciacsökkentés”,


az oktatás és az egészségügy valóban – és ciklusok óta – kétségbeejtő helyzete könnyen lemorzsolhatják a Fidesz – 2014 őszén egyszer már elillant, majd a bevándorlásellenes intézkedéseknek köszönhetően visszaszerzett – hitelességét.

Ráadásul a Hetek több fideszes forrása is elismerően nyilatkozott Vona Gábor múlt heti évértékelő beszédéről, amelyben a Jobbik elnöke „nemzeti konzultációt” hirdetett az egészségügy, az oktatás és a korrupció kérdéseiről. Ezzel Vona több fideszes forrásunk szerint oda ütött, ahol a kormánynak és a kormánypártoknak nagyon fáj, és akkor, amikor a közvélemény figyelmét egyre kevésbé köti le a tavalyi év slágertémája, a bevándorlás kérdése.

A Fideszben úgy látják: a Jobbikot nem vitte padlóra a Fidesz 2015-ös, migrációs krízisnek köszönhető megerősödése; ráadásul Vona Gábor és pártja – a megosztott, ráadásul az e téren hiteltelen baloldallal ellentétben – hitelesen tudja számonkérni a Fidesztől az egészségügy és az oktatás helyzetét, valamint a korrupciós ügyeket. A közszférában itt-ott már lángra kapó elégedetlenség (amit a Fidesz-közeli média és egyes kormánypárti politikusok a lehető legrosszabb reflexek alapján arroganciával, alaptalan vádaskodással próbálnak kezelni), továbbá a kormányzati holdudvar egyes szereplőinek látványos meggazdagodása a lehető legjobbkor jön a Fidesz egyetlen életképes alternatívájaként fellépő Jobbiknak.

Terrorvészhelyzet: Mit akar a Fidesz?

A migrációs krízis nyomán visszaszerzett népszerűség miatt adódik a kérdés, hogy a Fidesz kihasználja-e az egyedülállónak tűnő alkalmat a kétharmados parlamenti támogatottság visszaszerzésére, azaz egy előrehozott választás kiírására. Erre elvben alkalmat kínálhat a hatodik alaptörvény-módosítás vitája, amiről előző cikkünkben részletesen írtunk.

Az alaptörvény módosításához úgynevezett „nagy kétharmad” kell, vagyis az összes (tehát nemcsak a jelenlevő, hanem mind a 199) képviselő kétharmadának, azaz 133 képviselőnek igenlő szavazata. Ma ekkora többséggel jelenleg nem rendelkezik a Fidesz–KDNP frakció, amely 131 képviselőt számlál, tehát két ellenzéki képviselő támogató szavazata kellene a Fidesznek ahhoz, hogy módosítsa az alaptörvényt. Jelenleg az összes ellenzéki frakció ellenzi ezt. A kérdés azonban az, hogy a Fidesz vajon az alaptörvény-módosítás sikerében vagy kudarcában érdekelt-e.


Azaz: tényleg extra felhatalmazást szeretnének a kormánynak, vagy megelégszenek azzal, hogy a kezdeményezést adott esetben megbuktató ellenzéket tegyék felelőssé a fiaskóért.

Az ellenzéki politikusok véleménye megoszlott abban, hogy ha nem jön össze a módosításhoz szükséges kétharmad, mit lép a Fidesz. Többen elképzelhetőnek tartják, hogy ez ürügy lehet arra, hogy a Fidesz előrehozott választást kezdeményezzen, mondván, a jelenlegi európai biztonsági helyzetben szükséges lenne egy újabb kétharmados felhatalmazás. Egy ellenzéki pártvezető szerint a Fidesz tisztában van azzal, hogy most ugyan nagyon jól áll, de két év alatt elfogyhat a népszerűsége, és az ellenzék nincs kész. Minden ellenzéki párt 2018-ra készül, akkorra próbálja összegyűjteni a pénzt a kampányra, és rendezni a sorait, ezért a Fidesz egy előrehozott választással meglephetné és végleg legyalulhatná a felkészületlen ellenzéket – pontosabban a baloldalt.

Egy kormánypárti politikus pontosan azzal érvelt az előrehozott választás ellen, hogy a Fidesznek nem érdeke a baloldal tönkreverése, hiszen ebben az esetben a Jobbik egyedüli ellenzéki pártként minden kormányellenes szavazatot begyűjthetne. Márpedig a baloldal felszínen tartása a Fidesz elemi érdeke, hiszen még az ellenzékiek szerint sem látszik annak az esélye, hogy a következő választásokra a baloldali ellenzék képes lehet valódi alternatívát jelenteni a Fidesszel szemben.

Hetek

Ajánlom

További belföldi híreink