Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-04 09:45:00

Horn: Magyarországon hátat fordítottunk a modern világnak

Gyerekek, én adom a zsozsót, ha nem azt csináljátok, amit akarok, elveszem azt is, ami megmaradt, nagyjából így működik a kormányzat oktatáspolitikája – ezt Horn Gábor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A volt oktatási államtitkár kijelentette: nem az elmúlt 25 év fölgyülemlett indulatai kerültek felszínre most a pedagógusoknál, a 2010-es kormányváltáskor pozitívak voltak a tanárok az oktatáspolitikát illetően, de a kormány mindent felrúgott, szétverték a közoktatást.

A szakember szerint nemcsak a közoktatásban látszik ez, az erős állam az élet minden területén helyettünk akarja eldönteni, hogy az embereknek mire van szüksége, a pedagógusoknak is meg akarják mondani, hogy mi a jó. A volt szabaddemokrata politikus elmondta: a centralizáció mögött komoly ideológia van, ami a 60-as, 70-es éveket idézi.

Hozzátette: a legtöbb kárt ezzel a közoktatásban lehet okozni. Az iskola a helyi közösségek ügye, ez egy számon kérhető és működő rendszer volt – fogalmazott. Horn Gábor kijelentette: nem lehet sztenderdizálni a magyar oktatási rendszert, amikor egy szabolcsi kis faluban más a feladat, mint Sopronban, a pedagógia nem központosított kérdés, csak diktatúrákban az.

A volt államtitkár hangsúlyozta: Magyarországon nincs diktatúra, de ami az oktatásban történt az olyan elemeket mutat, mint a komoly diktatúrákban van, gyakorlatilag a pedagógus autonómiát tudatosan, előre megfontolt szándékkal szétverték.

A szakember elmondta: a közoktatás első 20 éve sem a virágzásról szólt, mi sem csináltuk jól, de azt megakadályoztuk, hogy ez a központosítás bekövetkezzen, hiszen az MSZP-ből is voltak olyanak, akik erre törekedtek. Hozzátette: a mostani pedagógus megmozdulások alulról jövő kezdeményezések. A hatalomgyakorlás egyik eszköze ez a félelemkeltés, ami most zajlik az oktatásügy kérdésében – magyarázta.

Horn Gábor szerint a közoktatás gyakorlatilag el lett szegényítve, 300 milliárdot vettek ki a rendszerből. A volt államtitkár elmondta: Magyarországon hátat fordítottunk a modern világnak, de a most első osztályban tanulóknak később nem tudjuk visszaadni az első osztályukat.

atv.hu

További belföldi híreink