Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-02 17:06:00

Volt tanácsvezető: Számos esetben az ügyészség politikai elvárást teljesít

A vörösiszap-perben és a Hagyó-ügyben hozott ítélet kapcsán sem foglalkozhatna a bíróság munkájával a Fidesz által javasolt parlamenti vizsgálóbizottság – erről a Fővárosi Bíróság volt tanácsvezető bírója beszélt az ATV Start című műsorában.


Sándor Zsuzsa szerint a parlamenti pártoknak nem a bíróság döntéseivel, hanem a jogalkotással kellene foglalkozniuk, így például a vörösiszap-katasztrófa kapcsán is csak a jogalkotás mikéntjét, az ügy jogi hátterét vizsgálhatnák. Ugyanígy az ügyészségnek sincs joga nekimenni a bíróságnak, neki is megvannak a jogi eszközei abban az esetben, ha nem ért egyet egy adott ítélettel – magyarázta a volt tanácsvezető.

Sándor Zsuzsa szerint egyébként helytálló a vörösiszap-perben hozott ítélet indoklása, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság nem a MAL Zrt., hanem az ügyészség indítványára a vádlottak személy szerinti felelősségét volt hivatott vizsgálni. A testület tehát nem azt mondta ki, hogy a katasztrófáért senki nem felelős, hanem azt, hogy a megvádolt 15 személy közül senkit nem terhel büntetőjogi felelősség az ügyben – magyarázta a volt tanácsvezető, aki a Hagyó Miklós ügyében hozott ítéletről pedig azt mondta, számos ügyben született már felmentő ítélet, mert nyilvánvalóvá vált, hogy az ügyészség a vádemelés során egy politikai elvárást teljesített.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink