Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-29 19:38:00

Egymillió alkoholista országa lehetünk

Pár éven belül minden tízedik ember alkoholista lesz Magyarországon, legalábbis ezzel számol Zacher Gábor. A toxikológus szerint a 2000-es évek eleje óta egyre több az alkoholfüggő. Szakértők azt mondják: minél több a mélyszegénységben élő egy országban, annál többen nyúlnak szeszhez.

Ha az alkoholfogyasztási szokásaink nem változnak, akkor Magyarország hamarosan az egymillió alkoholista országa lesz Zacher Gábor toxikológus szerint.

A magyar kultúra szerves része az italozás, miközben az alkoholizmus közvetett és közvetlen következményeiről nem veszünk tudomást. A társadalomban is mély hallgatás övezi és a politikában sincs helyén kezelve a kérdés.

Hova eszkalálódhat ez a helyzet? Milyen következményekkel kell szembenéznünk, ha valami nem változik sürgősen? Mit lehet tenni, hogy a fiatalok mértéken felüli alkoholfogyasztását csökkentsük, és mi a helyzet a netről rendelhető designer drogokkal? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Liberális Magyarországért Alapítvány rendezvényén. Az alkoholisták száma a 2000-es évek elején kezdett drasztikusan emelkedni Magyarországon.


2006-ban voltak a legtöbben, akkor átlagosan 13 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholt ivott meg évente egy magyar.

A következő 4 évben valamivel visszaesett a fogyasztás, 2010 azonban a felmérések szerint újabb fordulópont volt, azóta ismét egyre többen nyúlnak a pohár után.

Zacher Gábor szerint, ha a tendencia így folytatódik, akkor hamarosan minden tízedik ember alkoholista lesz az országban. A toxikológus azt mondja: minél nagyobb a szegénység, annál többen isznak.

„Pontosan azért, mert az alkoholnál jobb tudatmódosító szer nincs, olcsó, könnyen hozzáférhető” – jelentette ki az orvos. Szakemberek szerint az alkoholisták és drogosok számára az elrettentés nem megoldás. Az intézményrendszer pedig nem alkalmas ekkora horderejű probléma kezelésére, főleg vidéken. A magyarországi alkoholizmus felmérések szerint évi 700 milliárd forintos kárt okoz az országnak, miközben az állam mindössze 150 milliárdos bevételt szerez a jövedéki adóból.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink