Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-31 09:00:00

Lázár miatt térne haza Szász Jenő?

A Lázár János által bejelentett bürok­ráciacsökkentő intézkedések nyomán megszűn­het a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is, de azt még nem tudni, hogy hazaküldik-e Szász Jenőt Székelyudvarhelyre vagy sem. A volt udvarhelyi polgármestert – a Magyar Polgári Párt alapítóját – még ma is befolyásos politikusként tartják számon Erdélyben, de hazatérése egyelőre nem biztos, hiszen ehhez még politikai háttéralkuk megkötése szükséges. A politikai pletykák szerint Szász egyébként Kövér László és Lázár János konfliktusának gyújtópontjába került, sorsa a konfliktus kimenetelétől függ. Az általa vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézet jövője egyelőre bizonytalan, mint ahogyan azt sem tudni, milyen stratégiai kutatásokat végzett közel ötéves fennállása óta. A Hetek cikke.

Lázár miatt térne haza Szász Jenő?
Szász Jenő

Lázár János miniszter múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: 72-73 állami intézmény és költségvetési szerv szűnhet meg a közeljövőben jogutóddal vagy jogutód nélkül. A listán a Szász Jenő által vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) is szerepel.


Az NSKI-t megalakulása óta folyamatos támadások érték, mondván, nem végez érdemi munkát, tevékenységét csak papíron lehet tetten érni.

Amikor pedig ötleteket dobott be a média segítségével a köztudatba, annak sokkal inkább volt negatív visszhangja, mint pozitív. A Szász Jenő által felvetett „gyöngyhalászat-politikát” még magyar kormánykörökben sem tartották helyesnek, a „kontrollált visszavonulás” és „területfeladás” kifejezések pedig egyenesen kiütötték a biztosítékot a szórványban élő magyarok körében, mondván a megmaradás a céljuk, nem pedig a tehetséges gyerekeik Székelyföldre történő exportálása.

A kormánypárt közeléből kiszivárgott információk szerint a Szász-féle intézet jogutódja a Veritas Intézet lenne, de olyan híresztelések is vannak, hogy valamelyik egyetemen, nagy valószínűséggel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen hoznának létre egy osztályt, amely átvenné az NSKI dolgozóinak egy részét.

Kövér mentette ki

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet létrehozása és Szász Jenő kinevezése egy Orbán Viktor és Kövér László közötti egyezség része volt, miután a Szász vezette, Kövér által támogatott Magyar Polgári Párt (MPP) elvérzett az RMDSZ-szel szemben vívott erdélyi magyar belháborúban. A Szásszal régi, kiváló kapcsolatot ápoló Kövér így menekítette ki patronáltját a teljes politikai megsemmisüléssel fenyegető erdélyi közéletből.


Az, hogy most az NSKI felkerült a megszüntetésre ítélt intézmények listájára, akár a fagyosnak tartott Lázár–Kövér viszony következménye is lehet,

mindenesetre Lázár négy-öt éves egyezségeket rúg fel ezzel az intézkedéssel. Az viszont valószínűtlen, hogy egy ilyen döntést Lázár János magától hozna meg, így Szász kiebrudalása mögött minden bizonnyal a miniszterelnök áll. Végső döntés Szász és az NSKI sorsáról februárban várható.

Erdélyben reaktiválnák

Akad forrásunk, aki szerint a történet még közel sem lefutott, hiszen Szászt Orbán és a Fidesz akár Erdélyben is reaktiválhatja, akár már az idei választásokon is. Kolumbán Gábor székelyudvarhelyi politológus szerint a hírek mostanában arról szólnak, hogy Szász Jenő újra Erdélyben folytatná pályafutását. Az udvarhelyi politikai pletykák szerint azonban Szász nem tervezi, hogy személyesen indulna a város polgármesteri székéért, viszont beleszólást szeretne abba, hogy ki lesz Székelyudvarhely polgármestere. Ezért az általa vezetett intézet, az NSKI komoly „szellemi és kapcsolati” építkezésbe kezdett a székely „fővárosban”.


A volt polgármester egyre többet tartózkodik otthon, és mindent megtesz, hogy komoly, befolyásos embereket nyerjen meg pártja újjáépítéséhez – mondja lapunknak a politológus.

Szász „visszatérése” mögött a Fidesz és az erdélyi politika viszonyában beállt patthelyzet állhat. A kormánypárt az RMDSZ-t tekinti a magyarság érdekeit képviselő politikai szervezetnek, aminek a miniszterelnök többször is hangot adott az elmúlt időszakban, ám erről a Fidesz évtizedes szövetségese, a Tőkés László vezette EMNP (Erdélyi Magyar Néppárt) nem akar tudomást venni.tőkés lászlóTőkés László Orbán Viktor és a volt püspök kapcsolata fagyossá vált az elmúlt időszakban – emlékeztet Kolumbán. Az MPP döntései ma sem születhetnek meg Szász Jenő nélkül, akinek pártja az elmúlt időszakban egyre közelebb került az RMDSZ-hez, sőt a jól értesültek szerint egy olyan egyezség van kialakulóban, amely nyomán Szász Jenő akár fel is kerülhet a szövetség idei választási listájára.

Ettől eltekintve az MPP mindennapjait a teljes zűrzavar jellemzi: a múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy az EMNP-vel közösen indítanak jelöltet az RMDSZ-szel szemben Székelyudvarhelyen, majd Bíró Zsolt pártelnök bejelentette, hogy a pártja egy független jelöltet támogat, és most kezdik el keresni azt a személyt, aki mögé be tud állni az MPP.

Hetek / Hajdú Sándor

 

További belföldi híreink