Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-25 08:09:00

Iránytű: két nagy akadálya van a Jobbik kormányra kerülésének

A Jobbik még küzd a néppártosodással, a hitelességet korrupciómentességben méri, és kepeszt a diplomás középkorúakért – nagyjából e témák köré csoportosította előadását a párt értelmiségi holdudvarához tartozó két vezető szakember az Újbudai Nemzeti Estek vendégeként. A problémák valóságát mutatja, hogy információink szerint a Fidesz több olyan „patront” is betárazott a kampányidőszakra, amelyek jobbról érkező kihívójának fenti céljait sodorhatják veszélybe.

Novák Előd budai körzetének – ahol legutóbb negyedik helyezést ért el egyéniben – Jobbik irodájába közel 70 széket tettek le a szervezők, annak reményében, hogy sokan lesznek kíváncsiak Magvasi Adriánra, az alfahir.hu főszerkesztőjére és Ember Zoltánra, a Jobbik-közeli Iránytű Intézet kutatásvezetőjére. A végeredmény 11 vendég, ami az est házigazdája szerint a fagynak és a 49-es villamos kimaradásának tudható be. Sebaj, így majd több kérdést „tudnak felrakni” a megjelentek – mondotta.

A várakozás percei alatt két táborra szakadtak a megjelent nyugdíjasok. Az egyik oldal szerint nagyon helyesen tette Gyöngyösi Márton, hogy

nem ült fel a "provokációnak" és azért sem zsidózott az ATV Egyenes Beszédben, míg a másik tábor amellett tette le a garast, hogy igenis ki kellett volna mondani, hogy a zsidók nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek,

és milyen kár, hogy nem rámenősebbek ezek a Jobbikos képviselők, amikor szembe találják magukat Kámán Olgával.

gyöngyösi márton és kálmán olgaGyöngyösi Márton és Kálmán Olga

Nem könnyű normalizálódni

A vállaltan szélsőjobboldali Szent Korona Rádió irányítását maga mögött hagyó Magvasi Adrián elismerte, hogy számára is komoly kihívást jelentett a barikád.hu szubkulturális brand-jének populárisra maszkírozása egy új név alatt (alfahir.hu), amire azért volt szükség, hogy elkerüljék a kuruc.info sorsát. Korábbi munkahelyén és a szélsőségesen rasszista, antiszemita hírportálon is azt tapasztalták ugyanis, hogy – „miközben mi tudjuk, hogy ez nem így van” – az itt megjelenő híreket az emberek előítéletesség miatt hülyeségnek tartották, és nem vették komolyan.

magvasi adrián (forrás: facebook.com)Magvasi Adrián (Forrás: facebook.com)

A váltás azonban őket igazolta – mondja Magvasi, és állítását arra alapozza, hogy a Jobbik félhivatalos szócsöveként üzemelő alfahir.hu olvasottság tekintetében egy év alatt megelőzte a „kurucot”. Noha továbbra is a nemzeti oldalhoz tartozók jelentik számukra az elsőszámú célcsoportot, olvasottsági adataikból kimutatható, hogy segítettek a Jobbiknak betemetni a kelet-nyugat szakadékot az országban, illetve 60 ezres Facebook táboruk révén elérték például az 55-65 éves életkor közötti nőket.

A néppárti fordulat az alfahir.hu főszerkesztőjének olvasatában elsősorban „stílus és kommunikációbeli finomodást” jelent, illetve a témák spektrumának szélesítését.

El is magyarázta hallgatóságának, hogy igazából nem a parlamentbe jutással, hanem a néppártosodással lépett ki a mozgalom a valódi politikai szintérre, mivel ez által a Jobbik azok felé is kinyitotta ajtaját, akiket korábban kitagadott volna soraiból.

Magvasi megértését fejezte ki azok felé a mozgalmi létben szocializálódott bajtársak felé, akik nehezen tolerálják ezt az átalakulást.

Hiányoznak a meglett diplomások

A Jobbik „házi” közvélemény-kutatója - egy tavalyi adat szerint a párt 170 millió forinttal támogatta az intézetet -, az Iránytű Intézet kutatásvezetője a geográfia világából és a borok eredetvédelmétől nyergelt át négy éve a statisztikák világába. Az előtte szólóhoz kapcsolódva jelezte, hogy a Jobbik 16,7 százalékos választási eredménye annak is köszönhető volt, hogy a párthoz „rengeteg nem nemzeti radikális ember is hozzácsapódott”. 2013-ig sem a nőket (szavazóik háromnegyede férfi volt), sem a középkorú és idősebb korosztályt (szavazóik 60 százaléka 40 év alatti volt) nem sikerült megszólítani.

Ahhoz viszont, hogy kormányra kerüljenek, a kutatásvezető szerint leginkább a diplomás középkorúak felé kellene valamilyen tematikus kampánnyal előrukkolni, mivel kutatásaik azt mutatják, hogy a 35-40 év fölötti korosztályban a pártnak gyakorlatilag nincs diplomás háttere, „mintha elvágták volna”.

Tavaly októberi mérésük alapján a biztos pártválasztók között a Jobbik országosan 25 százalékon állt, a diplomások körében azonban ez az arány éppen a fele, 12-13 százalék volt.

Ember Zoltán megemlített egy a főváros legidősebb átlagéletkorú kerületére (XII.) vonatkozó mérést is, ahol a lakosok több mint fele diplomás, és a Jobbik 6 százalékon áll köreikben. Ennek az értéknek a javításán még dolgozni kell szerinte, de abban bízik, hogy a párt erősödése beindít majd egy gravitációt, amely bevonzza a már befutott szakembereket is a holdudvarukba.

Nemzetközi elszigeteltség

Az Iránytű Intézet kutatásvezetője azonban nem csak a korosabb diplomások, hanem pártja nemzetközi elszigeteltsége miatt is aggódik.

„A Jobbiknak kifelé épkézláb kapcsolatrendszere nem sok állammal van, legfeljebb kelet felé lehetne tekintgetni, mivel még a nyugat-európai hasonszőrű pártok is próbálnak legalább egy lépés távolságot tartani tőlünk”

– mondta az elemző, aki szerint a kormányzóképességhez az is hozzátartozik, hogy ne tudják azonnal a hatalomra kerülés után megfojtani, vagyis a választásokig kell elfogadottságot kiépíteni releváns országok irányába, amelyek legalább „semleges félnek tekintik a Jobbikot”.

ember zoltánEmber zoltán

Magvasi Adrián úgy véli, diplomás szakemberekből nem lesz hiány, mivel a köztisztviselői rétegben rengeteg jó szakember van, akik már most is jobbikosok, csak egzisztenciális okokból ezt nem reklámozzák. Még ha az „eddigi rendszert kíméletlenül kiszolgálókat ki is dobálják”, akkor is megmarad egy komoly réteg, amelyik végre tudja hajtani a politikai megrendeléseket.

Az alfahir.hu főszerkesztője szerint a kormányzóképesség fő kérdése, hogy a hatalom birtokában a Jobbiknak megmarad-e a szándéka a törvények következetes betartatására. Ehhez nem feltétlenül kell Btk-t módosítani, csak azt kell elérni, hogy a

„cigányokra is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, ne lehessen illegálisan áramot vételezni nekik se, és ne lehessen az ő gyerekeiket mindenféle gyermek veszélyeztetésnek kitenni”.

Ha a jobbikos vezetésű településeken új modellt tud megvalósítani a párt – állítja Magvasi, van remény, hogy ne veszítse el a hitelességét a választásokra. Pozitív példaként Torockai László életútját emelte ki, aki „rekorder abban, hogy hányszor tiltották ki a környező országokból, létrehozta a Vármegyét, a Magyar Szigetet, élére állt a tévéostromnak, a 2006-os tüntetések egyik vezérszónoka, a 2007-es símaszkos akciók egyik meghatározó alakja, bankcenteres eljárás folyik ellene”, és mégis polgármester tudott lenni Ásotthalmon, ami azt bizonyítja, hogy ilyen múlttal is lehet építeni a Jobbik néppárti imidzsét.

Mein Kampf és hitelesség

Vona Gábor pártelnök az atv.hu-nak adott ősz eleji interjújában a Jobbik néppártosodása kapcsán azt mondta, hogy a korábban hozzájuk és támogatóikhoz kötött szélsőséges, rasszista és antiszemita megnyilvánulások „túlfűtöttségből vagy tévedésből történtek”, amelyben a párt vezetésének annyi a felelőssége, hogy „félrenéztünk, és abban bíztunk, hogy ezeket a jelenségeket majd az idő megoldja”.

Ma már nyíltan üzeni mindenkinek, aki „valamiféle náci romantikát várnak el a Jobbiktól”, hogy ha nem tetszik az új irány, lehet másik pártot keresni vagy csinálni és ott kibontakozni.

vona gáborVona Gábor

A néppártosodást Vona nem egy „2018-ig tartó médiahack-nak” szánta, ezért sem tartotta szerencsésnek a „cuki kampány” kifejezést, mert az szerinte azt sugallja, hogy ennek ürügyén a „Kész átverés show politikai mutációja zajlik, miközben otthon Hitler Mein Kampfjával a mellkasomon alszom el”. Úgy vélte, akkor is folytatná a párt átalakítását, ha 2018-ban nem sikerül átvenni a hatalmat a Fidesztől, és ennek köszönhetően új vezetőt keresnek a Jobbik élére.

A Jobbik hitelességének kikezdhetőségét a korrupció jelenti szerinte, mert miközben az elmúlt 25 évben a politika világa végletesen megfertőződött, a Jobbik egyik célkitűzése ennek az összefonódásnak a felszámolása. „Nem állíthatom, hogy amikor a Jobbik hatalomra kerül, ez egy csapásra megszűnik, mert az emberi tényező mindig felülírja a jó szándékot, de annyit ígérhetek, hogy üldözni fogjuk” – tette hozzá a párt elnöke.

Már kampányolnak

Úgy tudjuk a Jobbikon belül egyre inkább uralkodó nézetté válik, hogy lassacskán véget ér a kormánypárt nyerő szériája, és a migránskrízis által eddig visszatartott és elfedezett témák egyszerre hullnak majd a Fidesz nyakába, legkésőbb jövő nyáron.

„Ha 2018-ban nem tudjuk kiütni őket a nyeregből, akkor komoly veszélybe kerülhet a néppártosodással kitűzött irány” – vélekedett a Jobbik frakciója mellett dolgozó egyik forrásunk hozzátéve, hogy a párton belüli helyezkedések már ennek örvén zajlanak.

A Jobbikban ugyanis jövő nyáron lesz tisztújító kongresszus, ahol újraválasztják az elnökséget, márpedig az alelnökök tuti befutó helyeket kapnak az országgyűlési választásokon. Az alelnöki kampányok már most javában folynak, mondta informátorunk, aki úgy vélte, ennek jegyében rongálta meg Novák Előd a Szabadság téri szovjet emlékművet, nyitott irodákat Vajdaságban és Felvidéken Szávay István és adott nyilatkozatot a Betyárseregnek Volner János.

További belföldi híreink