Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-25 07:48:00

Bod Péter Ákos: „Jól vezetett, rendes országban nem ez történik”

Neves konzervatív értelmiségiekből álló konzervatív kör működik Budapesten – számolt be róla az Index. Az ATV Szabad szemmel című műsorában Bod Péter Ákos, az Antall-kormány gazdasági minisztere, a Fidesz 2006-os miniszterelnök-jelöltje beszélt az Eötvös József Csoport céljairól.

Néhány hónappal ezelőtt alakult meg az Eötvös József Csoport, amelynek összejövetelein neves konzervatív értelmiségiek vitatják meg Magyarország helyzetét. Köztük van például Sólyom László volt köztársasági elnök, Chikán Attila, az első Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere és Bod Péter Ákos, aki az Antall-kormányban töltötte be az ipari és gazdasági miniszteri tisztséget, később pedig, a 2006-os választás második fordulója előtt a Fidesz miniszterelnök-jelöltje volt.

Az ATV Szabad szemmel című műsorában Bod Péter Ákos szakpolitikai vitakörnek nevezte az Eötvös József Csoportot, amelynek összejövetelein olyan témákat vitattak meg a résztvevők, mint a korrupció, vagy a nemzeti önállóság és integráció – ez utóbbi összejövetel előadója éppen Bod Péter Ákos volt másodmagával.

A magyar gazdasági-társadalmi rendszer egy nagyon érdekes pályára került – értékelte az elmúlt évek fejleményeit Bod Péter Ákos, aki szerint olyan mechanizmusok figyelhetők meg Magyarországon, amelyek egyrészt veszedelmesek, másrészt eltérnek a sikeres európai rendszerek vonásaitól.

Ezt orosz mintára akár oligarchikus berendezkedésnek is lehet nevezni, ahol néhányan zsebre vágják az államot. A magyar fejlődés ezen a területen rövid tisztulási időszak után megállt

– tette hozzá Bod Péter Ákos. Szerinte a jól működő piacgazdaság nem korrupt.

Rogán Antalnak arra a kijelentésére, amely szerint a Fidesz-kormány az első Magyarországon, amely nem foglya semmilyen érdekcsoportnak, Bod Péter Ákos úgy reagált: nem minden ponton értett egyet a miniszterelnöki kabinetet vezető miniszterrel. Példaként hozta fel, hogy

az elmúlt időszakban nagyon gyorsan meggazdagodtak emberek Magyarországon, ezek az emberek nagyon befolyásosak lettek, miközben a döntéshozatalból kimaradnak az érintettek.

Utóbbira példaként hozta az oktatást, de a gazdaságot is, ahol – például a CSOK esetében – először születik meg a döntés és utána készülnek hozzá számítások. „Jól vezetett, rendes országban nem ez történik” – tette hozzá Bod Péter Ákos, aki szerint a túl sok improvizáció, a „zsebből varázslás” és a korrupció kérdése összefügg egymással. „Nehéz eldönteni, hogy azért alakul valami nagyon furcsán, mert nem volt idő kigondolni, vagy azért, mert valakinek ez az érdeke” – mondta a közgazdász az ATV Szabad szemmel című műsorában.


A magyar gazdaságnak van egy nagyon speciális problémája 2016-ban, ez pedig az, hogy bár lesz érdemi növekedés a gazdaságban, ez nagyjából a 2014-esnek a felét fogja kitenni – hívta fel a figyelmet Bod Péter Ákos, aki szerint

érthető, hogy a kormány keresi a gazdaság élénkítésére alkalmas eszközöket, és ilyen lehet a lakásépítés ösztönzése is. Ám ennek következményeivel – például a valódi költségekkel – csak később szembesül az ország.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha 2018 után kifut az ország az uniós pénzekből, Bod Péter Ákos azt mondta: egy „nagyon komoly új helyzet” jön az uniós források elapadása után, amire fel kellene készülni. A maga részéről hiányolja a szakpolitikai felkészülést.

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink