Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-14 07:59:00

„Novák Előd menjen a fenébe” - reakciók a holokausztiparozásra

A jobbikos képviselőnek a holokausztipar jutott az eszébe arról, hogy a Saul fia elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-díjat. Több párt is határozottan elítélte Novák megjegyzését.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán gratulált a Saul fia Golden Globe-díjához. Novák Előd, a Jobbik alelnöke ezt a bejegyzés megosztva, szintén Facebookon reagált arra, hogy magyar film először nyerte el a rangos díjat.

A holokausztipar dübörgése közben hiába szorgalmazzuk évek óta magyar történelmi filmek készítését, Andrew G. Vajna...

Közzétette: Novák Előd – 2016. január 11.

„A holokausztipar dübörgése közben hiába szorgalmazzuk évek óta magyar történelmi filmek készítését, Andrew G. Vajna alatt ez a tematika a holokausztfilmekben merül ki” - kifogásolta. Kitért arra is, hogy többek között Toldiról, Munkácsy Mihályról vagy a kuruc korról nem készültek alkotások, de holokauszt és meleg témában több filmet is támogattak.

Miután a Facebook bejegyzéséből hír lett, a jobbikos politikus örömét fejezte ki, hogy az "n+1-edik holokausztfilm árnyékában" az ő történelmi filmötleteiről is szó esik.

Örülök, hogy az n+1-edik holokausztfilm árnyékában azért szó eshet arról: milyen egyéb történelmi filmekre volna szükség? Az Origo e cikkének hozzászólói közt is éles vita bontakozott ki.

Közzétette: Novák Előd – 2016. január 12.

Nem értenek egyet a holokausztiparozással, vagyis mégis

Mirkóczki Ádám a Jobbik szóvivője korábban azt nyilatkozta Híradónknak, hogy a párt véleménye a holokausztipar kifejezés kivételével megegyezik Novák Elődével. „A Jobbiknak határozott álláspontja, hogy vannak a magyar történelemnek a holokauszt kivételével számos más olyan sokkal szebb, vagy dicsőségesebb pillanatai, amit ugyanúgy illene támogatni. De ugyanakkor természetesen mi is gratulálunk az alkotóknak, mert nem látunk ebben semmi problémát” – jegyezte meg.

Az atv.hu megkeresésére a Jobbik sajtófőnöke, Pál Gábor azt mondta, hogy „a holokausztipar kifejezés nem egy új keletű dolog”, hiszen egy korábbi interjújában Kertész Imre is holokauszt-bizniszről beszélt.


„Nincs nálunk letiltva ez a kifejezés. Ha Kertész Imre használhatja, akkor bárki” – tette hozzá.

A Jobbik Sajtóosztálya nem válaszolt a többi kérdésünkre. „Az álláspontunk a filmforgatások ügyében világos, a dologgal nem kívánunk tovább foglalkozni” – írták.

„Egy kis zsidózás”

Lapunk megkeresésére a Párbeszéd Magyarországért kijelentette, hogy határozottan elutasítják Novák Előd kijelentéseit, amit felháborítónak és minősíthetetlennek tartanak. „Novák Előd a parlamenti bizottsági üléseken szinte minden megszólalásába belesző egy kis zsidózást, és mindig van homofób hozzáfűznivalója szinte minden témához” – fejtették ki. Hozzátették, hogy a párt „a Jobbikkal ellentétben büszke Nemes Jeles Lászlóra és a csapatára, és drukkol, hogy a közelgő Oscar-díj átadón is az eddigiekhez hasonló sikereket érjen el.”

„Novák Előd megnyilvánulása nem csupán gyűlölettel van átitatva, de a Jobbik politikusa sületlenségeket is beszél” – vélte az Együtt. Ugyanis, mint kifejtették, a magyar történelem egyik fejezetéről van szó, a díjak odaítélésénél pedig nem a téma alapján ismerik el a filmeket. „Az Együtt nagyon büszke Nemes Jeles László filmjének sikerére” – hangsúlyozták lapunknak. 

Az ATV Híradójának Kakuk György, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja keresetlen szavakkal kommentálta a Jobbik alelnökének posztját.


„Novák Előd menjen a fenébe” – fakadt ki, hozzátéve, hogy nagyon büszke a Saul fia sikerére, és fontosnak tartja, hogy készüljenek ilyen témájú filmek.

„Azért készülnek a holokausztról filmek, mert volt holokauszt, és nem csak, hogy volt holokauszt, hanem az azóta eltelt évtizedekben újabb és újabb népirtások történtek, és erre nagyon jó, hogy művészek emlékeztetik a nagyközönséget” – részletezte.

Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke szerint, ahogy eddig sem, úgy ezután sem fog eljutni a sopánkodók szava a Golden Globe zsűrijéig. „Ez egy magyar tematikájú film, a holokauszt, a magyar holokauszt, a magyar történelem része, a Golden Globe-ot egyébként nagy valószínűséggel nem csak a témaválasztása miatt kapta, hanem azért mert kitűnő. Kitűnő a film” – mondta Híradónknak.

„Ki ez az ember?”

Novák Előd nem először támadta a Filmalapot a Saul fia támogatása miatt.

„A Jobbik kormányra kerülése esetén véget vet a holokausztiparnak a filmgyártás terén is” – írta, hozzátéve, hogy „elfogadhatatlan”, hogy a Sorstalanság után egy újabb holokausztfilmet támogatnak. „Jó volna, ha két holokausztfilm között a Rongyos Gárdáról vagy a pozsonyi csatáról is forgatnának egy játék- vagy akciófilmet” – zárta gondolatait.

K Ö Z L E M É N YA Jobbik a filmgyártás terén is véget vetne a holokausztiparnakA magyar állam már a második...

Közzétette: Novák Előd – 2013. augusztus 6.

A film készítőinek májusi sajtótájékoztatóján Nemes Jeles Lászlónál is rákérdeztek erre. „Ki ez az ember, akiről beszélt? Nem ismerem” – kommentálta a rendező.

Az ügyben szerettük volna megszólaltatni a Fideszt és a Kulturális Bizottságot is, ám nem válaszoltak megkeresésünkre. 

További belföldi híreink