Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-09 06:20:00

Katinka-ügy: Shane Tusup lesz a bűnbak?

A Magyar Úszó Szövetség korábbi főtitkára szerint Magyarországon nem tudnak mit kezdeni Shane Tusup zsenialitásával, ez a Hosszú Katinka által napvilágra hozott problémák igazi gyökere. Közben több tucat szakember ment neki nyílt levélben az amerikai edzőnek.

Katinka-ügy: Shane Tusup lesz a bűnbak?
Gyárfás Tamás, Hosszú Katinka és Shane Tusup.

Hosszú Katinka először decemberben tartott sajtótájékoztatót, amelyen kifejtette, hogy elégedetlen a Magyar Úszó Szövetség teljesítményével és hozzáállásával. Szerdán megismételte kritikáit, és kijelentette: nem fogadja el azt a szerződést, amelyet a szövetség ajánlott számára decemberben, majd a nyilvánosság előtt kettétépte azt. A sajtóeseményre Kiss László szövetségi kapitány is elment, ám hiába próbált beszélni az úszóval, Hosszú elhagyta a helyiséget.  

Az esemény után Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában: nem érti, hogy konkrétan milyen feltételek be nem teljesüléséről beszélt Katinka:

elmondása szerint minden megpróbáltak beszerezni, amit az úszónő kért tőlük. Szerinte azért romlott meg a viszonyuk, mert Katinka nem akart ingyen szerepeli a 2017-es világbajnokság promóciós filmjében.

Az ügy folyományaként Kiss László csütörtökön lemondott posztjáról.

Ruza József, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) korábbi főtitkára meglepő álláspontot képvisel, amit meg is osztott az atv.hu-val. Szerinte a MÚSZ körül kialakult balhéban mindkét félnek igaza van, csak nem értik meg egymást. Hozzátette: meggyőződése, hogy a probléma sokkal egyszerűbb annál, mint ahogy azt a sajtó beállítja.

Szerinte a probléma gyökere a következő:

a szakma jelenleg nem tud mint kezdeni azzal a jelenséggel, amit ő egyszerűen csak shaneizmusnak nevez – Hosszú Katinka férjére utalva. Shane Tusup ugyanis szakított az eddig bevált edzéselmélettel és edzésmódszerrel: amit csinál az tagadja a korábbi ismereteket.

Shane ma olyan helyzetben van, mint évtizedekkel ezelőtt Széchy Tamás volt, őt sem értette meg senki. Ennek megfelelően kapta is a vádakat: doppingolnak a versenyzői, veri őket vagy csak mázlija van – ezek azonban nem bizonyultak igaznak. „Egy zseni volt, akinek a keze alól rengeteg bajnok került ki, Shane pedig a következő zseni, aki jóval megelőzte a korát” – vélekedett az atv.hu-nak Ruza, aki szerint Hosszú Katinka edzőjének/férjének most ugyanilyen gondjai vannak: irigyei és haragosai lettek a szakmán belül.

fotó: mti.Fotó: MTI.
Szerinte Shane Tusup ugyanakkor abban is kiemelkedő, hogy bevételképes iparággá változtatta az úszást, ez pedig függetlenné tette a párost. És itt van szerinte a probléma gyökere: egy szövetségben jött össze a négy zseni (Hosszú Katinka, Shane Tusup és Kiss László mellett Ruza meglepő módon Gyárfás Tamást is zseninek titulálta a vezetői képességei miatt). Meglátása szerint ennyi zseni képtelen megegyezni, mégis úgy látja, hogy Gyárfás az, aki jó vezetőként a leginkább hajlik a kompromisszumra.

Szerinte ugyanakkor a szövetség óriásit hibázik abban, hogy nem terjeszti teljes erejéből a shaneizmust, vagyis azt az edzésmódszert, ami Katinkát is sikeressé tette.

„Végre egyszer nem Magyarországról ment el egy zseni, hanem hozzánk jött. Shane Tusupot támogatni kell, mert jóval a világ előtt jár”

– szögezte le portálunknak a szövetség korábbi vezetője. Szerinte az a fő probléma, hogy a MÚSZ-on belül egyelőre nem tudják követni az amerikai észjárását, Ruza ugyanakkor bizakodó, reméli, néhány napon belül megoldódnak a dolgok.

Kiss László távozásának az okát pedig abban látja Ruza, hogy a legendás úszóedző nem volt felkészülve az internetről rázúduló gyalázkodó kommentek tömkelegére, és ezt egyelőre nem tudta feldolgozni.

30 éve szenved a szakma

Nem látja ilyen optimistán a helyzetet Szabó József, korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, aki a Ripost.hu-nak szólalt meg az ügyben. Az úszólegenda szerint Hosszú Katinka olyan problémákra hívta fel a figyelmet, amiktől már 30 éve szenved a szakma.

"Ha az amerikaiak elmennek a vb-re, akkor 40 úszó mellett 40 segítő dolgozik. Ezzel szemben mi kimegyünk 25 versenyzővel és tíz edzővel. Már a mi időnkben csodálkoztak ezen, most pedig már fantasztikumnak tűnik”

– mesélte Szabó a portálnak, hozzátéve, hogy az amerikai származású Shane nem ezt szokta meg. Szerinte keményen elkezdődött Katinka lejáratása, amiből nemigen tud jól kijönni az úszónő.

Ezt igazolja némileg az is, hogy péntekig kilencven úszóedző írta alá azt a nyilatkozatot, melyben kiállnak Kiss László csütörtökön lemondott szövetségi kapitány mellett, s nyilvános bocsánatkérést várnak Shane Tusuptól.

"E nyilatkozatot aláíró magyar úszóedzők nevében a leghatározottabban visszautasítjuk azt a szégyenteljes eljárást, amellyel Hosszú Katinka, de elsősorban férje, Shane Tusup kezelte Kiss László szövetségi kapitány párbeszédre irányuló gesztusát a 2016. január 6-án tartott sajtótájékoztatót követően" – írják a közleményben.


A szakemberek elismerik, hogy a magyarországi lehetőségek nem vethetőek össze az amerikai, ausztrál, orosz, vagy francia viszonyokkal, azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az elmúlt években minden eddiginél nagyobb pénzügyi támogatáshoz jutott a sportág, a létesítmény-fejlesztések révén pdig nagyságrendekkel jobb feltételek között készülhetnek, mint akárcsak négy-öt évvel ezelőtt.

A levélben méltatták a Kiss László kapitányi munkáját, megjegyezve, hogy tudását szükség esetén bárkivel megosztotta, s így tett nem egyszer Hosszúval is. „Pontosan ezért tartjuk felháborítónak, hogy amikor párbeszédre törekedne egy versenyzővel és edzőjével, akkor a versenyző az edző nyomására kitér előle, de fogalmazzunk pontosan: faképnél hagyja” – írják.

Orbán is megszólalt

A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta: az ügy szereplői kiváló sportemberek, és mivel olimpiára készül az ország, nemzeti ügyről van szó. Orbán felajánlotta jószolgálati képességeiket, "csak valaki mondja meg, mi az, amiben a kormányzat segíteni tud, hogy sok kiváló ember együttműködése ne lehetetlenüljön el" – mondta.


Frissítés: 01.10 - Kiss László folytatja

Kiss László, a magyar úszósport sikerkapitánya a továbbiakban is betölti tisztségét – írta vasárnap az MTI. Kiss azt mondta: "az az igazság, hogy Gyárfás elnök úr már elkésett, mert a döntést a találkozásunk előtt meghoztam. Olyan erős volt a kiállás, élén a miniszterelnök úrral, megannyi edzővel; volt tanítványaim, a válogatott úszói, számos sportember részéről, hogy nem határozhattam másként." A kapitány hozzátette: nem kíván sajtótájékoztatót tartani, esetleg tovább korbácsolni a kedélyeket, "szürke háttérmunkásként akarok dolgozni a közös siker érdekében".

További belföldi híreink