Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-06 08:39:00

Szilveszteri erőszak: a nőkhez intézett "magatartási kódexet" a kölni polgármester

Miután közel száz nő tett arról feljelentést, hogy Kölnben, Hamburgban és Stuttgartban szilveszterkor részeg fiatalok molesztálták és kirabolták őket, a kölni polgármesternő azt tanácsolta a nőknek, hogy tartsanak "egy kar távolságot" az idegenektől. A kijelentése hatalmas felháborodást keltett.

Szilveszteri erőszak: a nőkhez intézett "magatartási kódexet" a kölni polgármester

Kicsivel több mint egy hónap múlva hatalmas karnevál veszi kezdetét Kölben és a környező városokban, ezért Henriette Reker kölni polgármesternő úgy gondolta, hogy a szilveszteri események tükrében némi tanácsot ad a potenciális áldozatoknak. 

Egyre több áldozat jelentkezik

A kölni támadásokat követően egyre több áldozat jelentkezik a rendőrségen, eddig több mint százan fordultak a hatóságokhoz - közölte szerdán egy rendőrségi szóvivő. Az áldozatok mintegy háromnegyede számolt be szexuális bűncselekményről. A nők meghallgatását követően a szóvivő szerint a hatóság világosabb képet kapott a történtekről, sok nő számolt be arról, hogy támadói megfogdosták.

Szilveszterkor Kölnben és más német városokban is többségében részeg migráns bandák tömegével molesztáltak, inzultáltak és raboltak ki nőket. Az ügy óriási felháborodást keltett, hiszen a közel száz bejelentés ellenére majdnem 4 napjába került a rendőrségnek, hogy bármiféle tájékoztatást adjon az ügyről. Ennek tetejében több vezető médium még a hatósági tájékoztatást követően is csak késlekedve közölt anyagot a felületein. 

"Magatartási kódex"

A további incidensektől félve Reker egyfajta "magatartási kódexet" javasolt a fiatal lányok és hölgyek felé, hogy elkerüljék az ilyen eseteket. A polgármesternő elmondta, a végleges verzió hamarosan felkerül az internetre. 

Előzetesként annyit elmondott, hogy az iránymutatások között szerepel, hogy a hölgyek tartsanak egy kar távolságot az idegenektől. A felvetés óriási felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon. A Twitteren kedd este a legnépszerűbb hashtag az #einärmlange lett, ami magyarul "egy kar távolságot" jelent.

A további útmutatások arra vonatkoznak, hogy a nagy tömegrendezvényeken részt vevő lányok maradjanak kisebb csoportokban. Vészhelyzet esetén a járókelők segítségét kell kérni, tanúként pedig egyből a rendőrséghez kell fordulni. 

Előzmények

Kölnben a szilveszter éjszakáján 90 nőt molesztáltak és raboltak ki. Az elkövetők egy nagyjából ezer fős csoportból kerültek ki, akik "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak". Hasonló esetek történtek Hamburgban és Stuttgartban is.

Igazságügyi miniszter: szervezett támadás történt

A német igazságügyi miniszter szerint úgy tűnik, hogy az elkövetők előre kitervelhették a szilveszter éjszakáján Kölnben a nők ellen elkövetett erőszakos kilengéseket és zaklatásokat.

heiko maasHeiko Maas

"Az egész (előre) megbeszélt dolognak tűnik" - mondta Heiko Maas szerdán a ZDF német közszolgálati adó reggeli műsorában. "Szép lenne, ha nem szervezett bűnözésről lenne szó, de inkább szeretném megvizsgálni, vannak-e a háttérben olyan emberek, akik ilyeneket szerveznek" - hangsúlyozta. Mint a tárcavezető elmondta, az ilyesmi nem a semmiből történik, valakinek kell lennie mögötte.
    
Maas egyúttal bírálta a nőknek adott viselkedési tippeket. "Ezeket semmire nem tartom. Egy ilyen dolog nem vezethet ahhoz, hogy a nőknek másképp kelljen viselkedniük" - szögezte le. A tárcavezető Twitter-üzenetében leszögezte, hogy "nem a nőkre hárul a felelősség, hanem a tettesekre".

atv.hu / Die Welle

További belföldi híreink