Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-12-22 13:21:00

„Névvel vállaljuk, hogy nem fogadunk el hálapénzt”

Drámai levelet írt 64 orvos az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy felhívják a figyelmet az egészségügy helyzetére. Az aláírók közül ketten megszólaltak az ATV-ben: elmondásuk szerint nem bírják tovább a hátukon vinni a rendszert. Közben az államtitkárság is válaszolt.

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, 64 orvos írt nyílt levelet az egészségügyi államtitkárnak, mert elegük lett az egészségügy jelenlegi helyzetéből. Az orvosi kamara támogatja a kezdeményezést és arra kéri az orvosokat, hogy minél többen írják alá a petíciót.

Lovas András is azok közé azok közé tartozik, akik aláírták a nyílt levelet. Az orvos az ATV Esti Start című műsorában elmondta, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportot még tavasszal hozták létre, és minden tag civilként vesz részt a kezdeményezésben. Az céljuk, hogy megmutassák a betegeknek és hozzátartozóknak: vannak olyan orvosok, akik névvel vállalják, hogy változást szeretnének elérni az egészségügyben. Ennek lett a végterméke a nyílt levél – mondta el Lovas András.

Elmondta: három fontos témára tértek ki a levélben. Az egyik a hálapénz, ami meglátásuk szerint gúzsba köti az ellátórendszert. Lovas szerint úgy tudnak hitelesek lenni a társadalom előtt, ha a hálapénz ellenes kezdeményezés az orvosoktól jön.


„Névvel vállaljuk, vagy akár az osztályok mellett elhelyezett hirdetőtáblákon tájékoztatjuk a betegeket, hogy mi nem fogadunk el hálapénzt.

a nyílt levelet az 1001 orvos hálapénz nélkül facebook csoportban tették közzéA nyílt levelet az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook csoportban tették közzé

A következő probléma az az orvosok munkakörülményei. Elmondta: személy szerint nagyon örül minden új kórteremnek és műtőnek, de úgy látja, ezek a beruházások nem minden esetben átgondoltak. Hozzátette: szerinte pazarlóan vannak felhasználva a források.


A harmadik legnagyobb probléma a levél aláírói szerint a bérrendezés kérdése. Lovas itt külön kitért a szakdolgozók helyzetére, szavai szerint ugyanis bármennyire jól képzettek az orvosok, jó nővér nélkül nem fognak tudni gyógyítani.

dénes tamásDénes Tamás

Az ATV Híradójának sikerült megszólaltatni egy másik aláírót is. Dénes Tamás – aki havonta egy hetet külföldön dolgozik – azt mondta, fel kell nyitni az emberek szemét is, mert amíg a kormány nem látja az elégedetlenséget, semmit nem fog tenni. Az érsebész elmondta: az orvosok elfáradtak, nem bírják tovább a hátukon vinni a rendszert. „Amíg nem kap kellő súlyt a társadalomban a probléma, addig ne is várjuk el, hogy ezzel a kormány megfelelő módon foglalkozzon” – tette hozzá Dénes, aki szerint ez nemcsak bérharc, hanem a biztonságos ellátásért való küzdelem.


Az orvosok arra kérik az embereket, hogy küldjék el a következő kérdéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának: 

1) Milyen határidőt ad a hálapénz "kikopására"?

2) Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos és szakdolgozó elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?

3) Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek, és a gazdaság képviselőinek véleményét?

A minisztérium válaszolt

Az orvosok kérdéseit az ATV Híradója is feltette az államtitkárságnak. Válaszukban egyebek mellett azt írták, hogy januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvost kap majd magasabb bért, a fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban fognak részesülni, a szakorvosi minimálbér pedig nettó 270 ezer forintra emelkedik.

Az ATV Esti Startnak nyilatkozó Lovas András az EMMI válaszával kapcsolatban elmondta: orvostársaival együtt minden béremelésnek örülnek, hiszen szükségünk van arra, hogy a szakápolók és a fiatalok itthon maradjanak, de


a bérrendezés csak egy része a megoldásnak, ennél sokkal szerteágazóbb a probléma, ezért nem is akarják csak erre a kérdésre kihegyezni a történetet.

Az államtitkárság az Indexnek is válaszolt az orvosok nyílt levelére. Állításuk szerint folyamatos a konzultáció, a kormány minden véleményt meghallgat, és elkötelezett az ellátás színvonalának, a dolgozók munkakörülményeinek és fizetésének emelése mellett. Hozzátették: csökkentették az orvos elvándorlás mértékét, a kórházak adósságát. A szakszervezeti és szakmai kamarák képviselővel vélhetően sikerül közösen kialakítani az egészségügyi dolgozók anyagi és munkakörülményeinek javítását szolgáló rövid és hosszú távú szakmai feladatokat tartalmazó megállapodást, mely megalapozhatja egy az ágazat dolgozóit érintő kollektív szerződés megkötésének lehetőségét - írják.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink