Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-12-15 08:28:00

"Nyilván rossz napja volt": reagáltak a csehek Kövér szavaira, bekérették a nagykövetet

Bekérették Pető Tibor prágai magyar nagykövetet keddre a cseh külügyminisztériumba, hogy adjon magyarázatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Právo című cseh lapban múlt pénteken megjelent, a Benes-dekrétumokat érintő kijelentésével kapcsolatban.

"Nyilván rossz napja volt": reagáltak a csehek Kövér szavaira, bekérették a nagykövetet

Kövér László az interjúban azt mondta, hogy Csehországot és Szlovákiát nem kellett volna felvenni az Európai Unióba, amíg jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul.

"Egyáltalán nem lett volna szabad, hogy a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagjává váljanak, amennyiben jogrendjükben egy olyan törvény van, amely a kollektív bűnösség elvén alapul" - nyilatkozott Kövér László.

"Az ilyen szavak kívül esnek a mai valóságon, és értelmetlenül zavarják a regionális együttműködést" - mondta Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a hétfői kormányülés szünetében újságíróknak. Közölte, hogy keddre magához kérette a prágai magyar nagykövetet, akiktől magyarázatot vár a magyar házelnök kijelentésére. Pető Tibor nagykövet az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy bekérették a cseh külügyminisztériumba.

lubomír zaorálekLubomír Zaorálek

"Azt szeretném, hogy ilyen dolgok ne terheljék kapcsolatainkat" - szögezte le nyilatkozatában a cseh diplomácia vezetője. Szerinte Csehország mindent megtesz a közép- és kelet-európai országok együttműködése érdekében, de az ilyen nyilatkozatok ezt az igyekezetet állítólag nehezítik.

"A hasonló, múltba néző nyilatkozatok ezt az igyekezetet szerintem teljesen értelmetlenül akadályozzák" - tette hozzá a miniszter.

Kövér László az interjúban Eduard Benes egykori csehszlovák államfőnek a második világháború után kiadott dekrétumaira hivatkozott. Ezek a rendeletek a Csehszlovákiában élő németeket és magyarokat kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánították, megfosztották őket állampolgárságuktól, és elkobozták vagyonukat. A dekrétumokat Csehország és Szlovákiai is hivatalosan "kihunytnak" minősítették, de megtartották jogrendjükben, és hatályon kívül helyezésüket elutasítják.

milan chovanecMilan Chovanec

A magyar házelnök szavaira Milan Chovanec cseh belügyminiszter reagált elsőként. Chovanec szerint Kövér Lászlónak az interjú idején "nyilván rossz napja volt". A belügyminiszter leszögezte, hogy Csehország álláspontja a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban egyértelmű és változatlan.

"Vannak más témáink, más problémáink is, amelyeket szeretnénk magyar partnereinkkel megvitatni. A Benes-dekrétumok témája számunkra megváltoztathatatlan és érinthetetlen" - hangsúlyozta Milan Chovanec.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink