Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-11-23 10:27:00

Tóbiás keményen kiosztotta Kovács Lászlót

Az MSZP-nek saját belügyei helyett az emberek problémáival kell foglalkoznia - mondta Tóbiás József pártelnök a nol.hu-n hétfőn megjelent interjúban, hozzátéve, hogy ha a párton belüli kritikusok nem az embereket érdeklő ügyekkel foglalkoznak, ők lehet, hogy kiesnek a parlamentből, de a párt nem fog.

Tóbiás keményen kiosztotta Kovács Lászlót
Hiller István és Tóbiás József

Tóbiás József az interjúban kérdésre reagált Kovács László korábbi pártelnöknek a Magyar Idők csütörtöki számában megjelent interjújára. Abban a volt pártvezető arról beszélt, hogy a következő választáson kieshet a MSZP a parlamentből, szerinte a támogatottság csökkenésének egyik oka a pártban lévő idősebb szakemberek háttérbe szorítása.

A jelenlegi pártelnök szerint ha valaki úgy gondolja, személyes jövőt tud építeni a pártot bíráló nyilvánosságbeli megszólalásával, "az nemcsak a társadalmat nem érti, de az MSZP belső viszonyait sem". A tagjaink is nagyobb fegyelmet várnak el a volt vezetőiktől, pártelnökeiktől - mondta, hozzátéve: ha ezek a kritikusok kitartóan nem azzal foglalkoznak, ami az embereket érdekli, ők lehet, hogy kiesnek a parlamentből. De az MSZP nem, mert a párt többsége a közösség érdekeit tartja szem előtt - hangsúlyozta.

A párt vezetője szerint az mutatja, hogy az MSZP építkezik, hogy arról beszélnek, ami az embereket és a gazdasági szereplőket is foglalkoztatja.

kovács lászlóKovács László

A társadalom háromnegyede nem képes finanszírozni egy rendkívüli kiadást, és egyre többen tartják versenyhátránynak az alacsony fizetéseket, ezért az MSZP fizetésemelést követel. A szociális helyzet rendkívüli, és ehhez igazodó megoldást kell találni. Egy baloldali kormánynak csökkentenie kell a jövedelemkülönbségeket, jelenleg pedig az a feladatunk, hogy szembesítsük a kormányt a valósággal - fogalmazott Tóbiás József.

A pártelnök a migránsválságra kitérve azt mondta: kerítés helyett mindenekelőtt a tagállamok közös cselekvésére van szükség. Fel kell függeszteni a Dublin III. rendeletet, biztosítani kell a külső határok közös védelmét, közös regisztrációs, elosztási és kitoloncolási rendszer, közös finanszírozás kell - sorolta, majd hozzátette: ezek után lehet beszélni a kvótákról. Az MSZP a menekültek elosztását általánossá tévő Juncker-javaslatot nem támogatja, az egyszeri áthelyezést viszont, amelyről már uniós döntés született, elfogadja - összegzett.

A fizikai határzárral kapcsolatban Tóbiás József leszögezte: a kerítés nem állított meg semmit, ugyanannyi menekült érkezik Európába, mint előtte. Védelmi rendszerként is csak azért működik, mert a határokat védő rendőrök és katonák "életképessé teszik" - mondta.

A szocialista párt vezetője az interjúban kitért a 2016 tavaszán tartandó tisztújításra, amelyen újraindul a pártelnöki székért. A következő választással kapcsolatban pedig kijelentette, hogy az előtt egy évvel már döntés kell szülessen arról, kiket indulnak jelöltként.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink