Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-10-14 09:22:00

Újabb százmilliós megbízást nyert Mészáros Lőrinc cége

A FEJÉR-B.Á.L. Zrt. meghívásos pályázaton nyerte el a bicskei uszoda korszerűsítésének lehetőségét.

mészáros lőrincMészáros LőrincPálfy Károly, Bicske fideszes polgármestere szeptember elején határozati javaslatot terjesztett a település képviselő-testülete elé: a dokumentumban többek között az állt, hogy a városvezetés tudomására jutott, hogy a Kormány pályázatot fog kiírni helyi költségvetési szervek tulajdonában levő uszodák megújuló energiaforrással való ellátására (napelemes rendszer kiépítése és hőszivattyú alkalmazása). A polgármester ezért rendkívüli testületi ülést hívott össze szeptember 4-e délelőttjére.

Ebben önmagában nem is lenne semmi szokatlan, azonban szeptember 4-én éppen egy napja vesztegelt Bicske vasútállomásán a menekültekkel teli vonat. A peronokon rendőrök jelentek meg, a hangulat feszült volt. A jelek szerint azonban a városvezetésnek fontosabb volt a hat éve épült tanuszoda energetikai fejlesztéséről szavazni.

Ahogy az várható volt, a rendkívüli ülésen a fideszes többségű képviselő-testület – egy MSZP-s és egy jobbikos tartózkodás mellett – megszavazta, hogy részt kíván venni a pályázaton. Az önkormányzat arról is döntött, hogy zárt, meghívásos közbeszerzési eljárással fogják kiválasztani a győztes céget a munkára. A testület három vállalkozásnak küldte meg a meghívást:

- az Energo-Trend Kft.-nek,
- az ARCADIA K Kft.-nek,
- és a FEJÉR-B.Á.L. Zrt.-nek

Egy, a bicskei önkormányzat munkájára rálátó forrásunk szerint már akkor világosan látható volt, hogy a három cég közül az egyetlen igazán esélyes a Mészáros Lőrinc birodalmához tartozó FEJÉR-B.Á.L. Zrt. Forrásunk megérzését tovább erősítette az a tény is, hogy a felcsúti polgármester egy másik cége, a Mészáros és Mészáros kft nem sokkal a testület ülés előtt nyerte el két bicskei általános iskola energetikai fejlesztését is. Az önkormányzat abban az esetben is hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással választotta ki a győztes céget, a munkára 150 millió forint állt rendelkezésre, Mészáros Lőrincék 149 millió 886 ezer forintos ajánlatot adtak.


A Fejér B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt-t. Mészáros Lőrinc birodalmához tartozik, melyet családtagjai neveinek kezdőbetűiből - Beatrix, Ágnes, Lőrinc – állítottak össze.

A rendkívüli ülés után néhány nappal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ki is írta a pályázatot, melynek 3 milliárd értékű forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A felhívás szerint az összes elszámolható költség nem haladhatja meg a nettó 150 millió forintot, az elnyerhető – vissza nem térítendő – támogatás mértéke pedig az összes elszámolható költség maximum 80 százaléka.

Mindhárom cég időben megtette érvényes árajánlatát az önkormányzatnak, a képviselő-testület nyertes ajánlattevőként a Fejér B.Á.L. Zrt.-t hirdette ki.

Az atv.hu birtokába jutott határozat ezt azzal indokolta, hogy a cég ajánlata „megfelel az ajánlattételi felhívásban és dokumentációban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek, és a bírálati szempontra tekintettel a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazó ajánlatot adta”. A Mészárosék által adott ajánlat nettó összege: 137 millió 488 ezer forint, a másik két cég 143 illetve 147 millió forintos árajánlatot nyújtott be. A dokumentumban az is szerepel továbbá, hogy ha az önkormányzat megnyeri a Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatot, akkor a beruházás megvalósításához szükséges 37 millió 856 ezer forintos önerőt a város 2015-ös költségvetés tartalékkeretéből fogják biztosítani.

Ajánlom

További belföldi híreink