Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-10-14 08:01:00

Meg akarja-e bárki is buktatni Tóbiás Józsefet?

Népszerű téma lett pár napja a magyar belpolitikában Tóbiás József MSZP elnök alkalmasságának firtatása, és az ezt megkérdőjelező anonim szocialista források által sürgetett tisztújítás ötlete. Az atv.hu-nak nyilatkozó párttagok, politikusok egybehangzóan állítják, hogy kívülről gerjesztett ötletparádé folytán került szóba Harangozó Tamás, Ujhelyi István, Mesterházy Attila, Botka László és Hiller István neve lehetséges utódként.

Elkerülhetetlen az MSZP átalakítása, de „Tóbit” nincs értelme bántani, inkább hagyni kell, hogy méltósággal befejezhesse két éves ciklusát. Ahhoz viszont, hogy utána tovább tudjon erősödni a párt, a belső ellenzéknek abba kéne hagynia a párt szétverését – szögezte le a párt belső viszonyaira rálátó forrásunk, és azt mondta, hogy az utóbbi napokban e témában felbukkanó cikkekből kis odafigyeléssel kiolvasható kinek a politikai ambícióját szolgálja a mesterségesen keltett zavar.

Hiller nem ugrik el

Hiller István szocialista képviselő az ATV Start című műsorában fejtette ki, hogy bár pártja több munkával, ennél nagyobb támogatottságot is el tudna érni, mégsem hajlandó szembemenni a mostani elnök Tóbiás Józseffel. Az MSZP korábbi elnöke szívesen vállalna szerepet az MSZP megújításában, és alkalom adtán „nem fog elugrani a feladat elől”, ám azt, hogy mire aspirál, nem kívánta elárulni a műsorban.

hiller istvánHiller István

Hiller elismerte, sokan szeretnék, hogy ő legyen az MSZP elnöke, ő maga azonban nem azt tartja a legfontosabbnak, hogy milyen titulus álla névjegykártyáján.

Orbán Viktornak a Bibó Kollégiumban, zárt körben elmondott és azóta kiszivárgott beszédére reagálva – amelyben egyetlen alkalmas baloldali vezetőnek Hiller Istvánt jelölte meg – a szocialista politikus elmondta, hogy nem ajánlja a baloldalnak, hogy a Fidesz által meghatározott keretek között próbáljon politizálni.

Harangozó rájött egy összefüggésre

„Nem látok palotaforradalomra utaló jeleket a pártban, minden testülete rendben működik és a mandátuma kitöltéséig végzi a feladatát” – mondta az atv.hu-nak Harangozó Tamás, akit több portál is Tóbiás József utódjaként hozott hírbe. Az MSZP frakcióvezető-helyettese ennek nem annyira örül, szerinte minden szempontból káros és kontraproduktív a sajtón keresztül, manipulált helyzetek létrehozásával megzavarni a pártéletet.

harangozó tamásHarangozó Tamás

Kétévente úgyis eljön az idő, hogy értékeljék a vezetők teljesítményét, akkor kell majd választ találni arra, hogy a mostani elnökség hogyan végezte a munkáját – tette hozzá, és az Ipsos illetve a Medián szeptemberi eredményeit ajánlja mindenki figyelmébe.

Ahelyett, hogy a szocialisták belehaltak volna a menekültválságba, a Fidesz mellett a legnagyobb népszerűség növekedést realizálták a kritikus időszakban

– mondta a frakcióvezető-helyettes, és hozzátette: ehhez az kellett, hogy amikor mindenki elment nyaralni, az MSZP naprakészen vitte a Questor-ügyet, a vasárnapi zárva tartást, és a migráns témát. Senki sem ért rá megbontani a soraikat, és lám 17 százalékig kúszott a mutatójuk.

Harangozó összefüggést vél felfedezni 3 százalékos emelkedésük, és az eredmény publikálása óta a baloldali pártok részéről megnyilvánuló támadások, illetve a párton belül elindult zavarkeltés között. Előbbire példaként Gyurcsány Ferenc hazaárulózását és Schiffer András üzengetését említette. Szerinte, ha a következő időszakban a menekültválság mellett zavartalanul tudnának foglalkozni az emberek mindennapos problémáival is, év végére akár metszhetné is egymást az MSZP és a Jobbik diagramja, ami – megfogalmazásában – egy „felemelő lélektani pillanat lehetne”.

Tóbiás József utódkeresésének fogadatlan prókátorai valamiért a baloldali összefogást is minduntalan belekeverik a kártyáikba,

a frakcióvezető-helyettes azonban ezt inkább az alig mérhető baloldali formációk törekvései közé sorolta. Harangozó úgy véli, az MSZP-nek legkorábban a 2016-ban esedékes tisztújításon kialakuló új csapat felállítása után szabad csak elgondolkodnia a kérdésen, de ettől még – a magyar választási rendszerből következően –mindenképpen szükség lesz egy erős magpártra a baloldalon.

Személyes jövőbeni szerepvállalásait illetően Harangozó mindenkit nyugalomra int. Mint mondta, ha és amikor tisztújítás lesz, és annak kapcsán esetleg irányába is megfogalmazódik felkérés, akkor aktuálisan dönti majd el, hogy mit vállal. Addig is ugyanezt a hozzáállást várja el valamennyi párttársától.

Ajánlom

További belföldi híreink