Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-09-14 07:09:00

Lezárták a horvát-szerb határt, Röszkén helyreállt a rend - frissül

Folyamatosan frissülő hírek!

A horvát rendőrség bejelentette, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet. Szlovénia pedig csütörtök estétől péntek reggelig nem enged be az országba egyetlen olyan személyszállító vonatot sem, amely Zágrábból érkezik a dobovai határállomásra. Egyre nagyobb migrációs nyomás alatt Horvátország.

 • Migrációkutató Intézetet állított fel az ELTE

  szeptember 18.péntek 08:09

  Migrációkutató Intézetet állított fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) - közölte az intézmény az MTI-vel, jelezve azt is: a humanitárius segítségnyújtás jegyében adománygyűjtő pontokat hoztak létre az ELTE karain. Mint írják, a migráció az egyetem nemzetközi kutatási programjainak is témája lesz, valamint elkészült továbbá egy dokumentum, amelyben az ELTE felajánlja támogatását a válság kezeléséhez és megértéséhez.

 • Orbán: már fogtunk terroristát

  szeptember 18.péntek 07:44

  Péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

  "Ugyanazt az akciót kell végrehajtani, mint amit végrehajtottunk a szerb-magyar határon" - mondta a kormányfő, közölve, hogy több száz rendőrt és katonát vezényeltek a magyar-horvát határhoz. Orbán Viktor arról is beszélt a rádióinterjúban, hogy a magyar hatóságok már fogtak terroristát. Mint fogalmazott, "tudjuk, kik szervezték a magyar állammal szembeni támadást szerb területről".

 • Aggódnak a külügyminiszterek

  szeptember 18.péntek 07:05

  Aggodalmának adott hangot a magyar és a szlovén külügyminiszter amiatt, hogy egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorló-ellátási rendszer, és Horvátország a bevándorlók ellátása helyett továbbküldi a migránsokat Szlovéniába és Magyarországra - tájékoztatta péntek reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t. Szijjártó Péter és Karl Erjavec telefonon egyeztetett a migrációs helyzetről - közölték. A két politikus egyetértett abban, hogy fontos a schengeni határok megvédése.

  karl erjavecKarl Erjavec

 • Beléphetett Szlovéniába 150 migráns

  szeptember 18.péntek 06:20

  Vonaton érkeztek csütörtök délután Dobova határállomásra a Zágráb és Zürich között közlekedő vonaton, és a hatóságok első terve szerint visszaküldték volna őket. A szlovén rendőrség közölte, hogy egy menekültközpontban helyezik el a migránsokat, Postojna városban.

 • Milliók jöhetnek még Szijjártó szerint

  szeptember 18.péntek 06:16

  Harminc-harmincöt millió olyan emberről írnak az elemzésekben - emlékeztet a Magyar Időkben a külgazdasági és külügyminiszter -, akik potenciálisan bevándorlókká válhatnak, ezért kulcsfontosságú a külső határok védelme, és ezt a kérdést az Európai Unió kissé elhanyagolta. Szijjártó Péter a lap pénteki számában megjelent interjújában rámutatott: kicsit olyan, mintha az európai vezetők félnének néven nevezni azt, amivel szemben állnak, egyszerűbb azokat kritizálniuk, akik ezt megteszik. Több európai vezető a nemzetközi média hamis tudósításai alapján politizál.

  szijjártó péterSzijjártó Péter

 • Lezárták a horvát-szerb határt

  szeptember 18.péntek 06:11

  A horvát rendőrség bejelentette, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet. A Szerbiával közös horvát határ szóban forgó hét átkelőhelye között van Tovarnik, ahol az utóbbi két napban a legtöbb migráns lépett be Horvátországba Szerbiából. Szerda reggel óta már 11 ezer migráns érkezett Horvátországba - tette hozzá a horvát rendőrség. Részletek itt.

 • Már 500 migránst fogtak Baranyában

  szeptember 17.csütörtök 23:11

  Mintegy félezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtök este tíz óráig Baranyában - mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére. Popovics Dejan közölte, hogy a bevándorlók a zöldhatáron át kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek Magyarországra, ahol a rendőrök elfogják, majd "rendőrségi objektumokban" előállítják őket. Hozzátette: a határőrizeti szervek folyamatosan elemzik a horvátországi helyeztet és ennek megfelelően reagálnak. A szóvivő kitért arra, hogy a magyar-horvát határ baranyai része 142 kilométer hosszú, ebből 80 kilométer a szárazföldi szakasz. Popovics Dejan arra a kérdésre, látnak-e esélyt arra, hogy a migránsok a Dráván átkelve is megpróbálnak Magyarországra jutni, azt mondta: nem kíván találgatásokba bocsátkozni. Az illegális bevándorlók csütörtökön délután jöttek először nagyobb számban a magyar-horvát határon át Baranyába, s Illocska, Old és Sárok térségében bukkantak fel. A rendőrség korábban azt közölte: "A szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot".

 • Szervezetlenség Tovarnikban

  szeptember 17.csütörtök 22:28

  Az ATV híradós munkatársa a helyszínről arról számolt be, hogy  horvát hatóságok nem bírják a "rohamot", és szervezetlenség uralkodik a 2775 fős városban. A rendőrök azt modnték, hogy közel 50-100 migráns érkezik gyalog Szerbiából, még most is. Főleg a zöldhatáron vagy a vasúti síneken érkeznek. A horvát határhoz buszokkal érkeznek. Ennek ellenére még nyugodt, de feszült a légkör.

  forrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reuters

 • Ez a helyzet most Tovarnikban

  szeptember 17.csütörtök 21:55

  forrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reuters

 • Káosz Tovarnikban

  szeptember 17.csütörtök 21:40

  A reuters hírügynökség értesülései szerint a horvát határvárosnál, Tovarniknál kaotikus állapotok kezdenek kialakulni, mivel ma most indulnak az utolsó buszok Zágrábba, és minden migráns szeretne feljutni rá. A rendőrök probálnak rendet teremteni.

  forrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reuters

 • Térkép: európai migráns krízis

  szeptember 17.csütörtök 21:27

  A reuters adatai szerint 24 óra leforgása alatt Szerbiából 7300 migráns érkezett Horvátországba, miután szerdán összecsaptak a magyar rendőrök és a menekültek.

  Bulgária katonai erősítést küldött ma a Törökországgal közös határához, hogy elkerülje a migránsok tömeges beáramlását.

 • Határzár lehet Horvátországban

  szeptember 17.csütörtök 21:00

  Határzárat helyezett kilátásba Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtök este arra az esetre, ha továbbra is annyi migráns érkezik Horvátországba, mint csütörtökön. A politikus a horvát-szerb határ közelében fekvő Stari Kunjevci településen tartott sajtóértekezletén, illetve egy külföldi újságírónak nyilatkozva azt üzente a migránsoknak, hogy ne menjenek Horvátországba. "Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket" - mondta Ostojic az index.hr hírportál szerint. Megerősítette, hogy a szomszédos Szlovénia lezárta határait, és nem létezik olyan tranzitfolyosó, amelyen a migránsok Horvátországon keresztül eljuthatnának Nyugat-Európába.

 • Szijjártó: mit tett volna a holland rendőrség

  szeptember 17.csütörtök 20:53

  A holland külügyminiszter azt vetette fel, hogy "nem így" kellett volna fogadni az illegális bevándorlókat a határnál, így ebben az esetben joggal merül fel a kérdés, hogy a holland rendőrség mit tett volna, ha agresszív bevándorlók kövekkel és betondarabokkal dobálták volna őket a határon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

  Bert Koenders holland külügyminiszter a holland közszolgálati televízió (NOS) honlapján délután publikált interjúban a falépítés és az erőszak "szörnyű képei" láttán kijelentette, hogy ez nem olyan módszer, amellyel Európában a menekültproblémát közösen meg lehet oldani. A riporternek a falra és a könnygáz használatára vonatkozó kérdésére elmondta: mindenki látja, hogy ez nem segít, és nem ebben a szellemben kellene embereket fogadni.
  bert koenders holland külügyminiszter; forrás: reutersBert Koenders holland külügyminiszter; Forrás: Reuters
  A miniszter arra is reagált, hogy a görög külügyminisztérium honlapján és az in.gr internetes hírportálon délután megjelent Konsztantinosz Koutrasz, a tárca szóvivőjének nyilatkozata a Görögországot ért magyar kritikákkal kapcsolatban. Újságírók kérdésére a szóvivő azt mondta: "nem tudjuk követni a magyar tisztviselők kirohanásait országunkkal szemben, és ami még fontosabb, a magyar biztonsági erők - az ENSZ főtitkára szerint is - elfogadhatatlan viselkedését a menekültekkel szemben".

 • "Összeomlott a horvát bevándorlási rendszer"

  szeptember 17.csütörtök 20:44

  Egy nap alatt összeomlott a horvát bevándorlási rendszer, ezért Baranya és Somogy megyében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet lesz, és megkezdődik a fizikai határzár építése - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten csütörtökön este. A horvát bevándorlási szervek elvesztették az ellenőrzést az országukban zajló folyamatok felett, a bevándorlókat ellátás és regisztráció helyett továbbküldik Magyarországra - mondta a miniszter. "Meg fogjuk védeni Magyarországot, Magyarország és a schengeni övezet határát!" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy megkezdődik a horvát-magyar határon is a fizikai határzár építése. Szijjártó Péter elmondta, hogy minderről tájékoztatta az osztrák külügyminisztert, és pénteken Belgrádba utazik, hogy tárgyaljon szerb kollégájával is.

 • Nem lehet ételt osztani Tovarniknál

  szeptember 17.csütörtök 20:42

  Egy twitteren közzétett felhívásból az derül ki, hogy osztrák, német, szlovák és cseh önkéntesek megjelentek a tovarniki vasútállomáson és környékén, hogy élelmet, vizet, sátrakat és hálózsákokat osszanak szét azon pár száz migráns között, akik ma már nem tudnak sem busszal, sem vonattal Zágrábba jutni. Ám a Vöröskereszt helyi képviselői erre nem adtak engedélyt. Ezt követően tárgyalást kezdeményeztek az ENSZ horvát menekültügyi képviselőjével is, de eddig nem mentek semmire. Mindennek ellenére a légkör nyugodt, a rendőrség biztosítja a környéket, és megpróbálják egyben tartani a tömeget.

 • Íme az alternatív útvonal nyugatra

  szeptember 17.csütörtök 20:38
 • Újabb feszültség a horvát határnál

  szeptember 17.csütörtök 20:30

  Akár az ezret is elérheti a horvátországi Pélnmonostorra érkezett migránsok száma – jelentette csütörtök este az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója. A magyar határtól 15 kilométerre fekvő településen egy laktanyában próbálják tartani a migránsokat, de az érkezettek nem hallgatnak a hatóságokra, miközben újabb csoportok érkeznek Pélmonostorra.

 • Válsághelyzet Baranya és Somogy megyében

  szeptember 17.csütörtök 20:25

  A kormány Baranya és Somogy megyére is kiterjeszti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet - jelentette be csütörtökön este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

  Rendőröket csoportosítottak át Baranya és Somogy megyébe - közölte az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

 • Röszkéről buszok viszik a migránsokat

  szeptember 17.csütörtök 20:05

 • Még mindig több százan Tovarnikban

  szeptember 17.csütörtök 19:40

  Jelenleg is több száz migráns tartózkodik a horvát Tovarnik város vasútállomásán és környékén. A horvát hatóságok továbbra is felengedik őket a menetrendszerinti járatokra, de komolyan felügyelik azt, hogy csak a szabad helyeknek megfelelően szálljanak fel a vonatokra, de ez nem mindig sikerül. Közben a migránsok egy része felkészült arra is, hogy ma már nem tud vonattal Zágrábba jutni.

  forrás: reutersForrás: Reuters

 • Mikola: az EU magára hagyott minket

  szeptember 17.csütörtök 19:36

  Az EU magára hagyta Magyarországot a schengeni határok védelmében, holott Magyarország elvárná, hogy Európa inkább segítse, mint kritizálja - mondta Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár csütörtökön az M1 aktuális csatornán. A megbeszéléseken elsősorban a kvótákról volt szó, és a visegrádi csoport (V4) tagjai (Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország) egyértelműen elutasították a kötelező kvóták bevezetését, és az önként vállalt kötelezettségek terve sem nyerte el a felek tetszését - idézte fel.

 • Megszólal Illocska polgármestere

  szeptember 17.csütörtök 19:25

 • 200 határsértőt fogtak el Baranyában

  szeptember 17.csütörtök 19:20

  Mintegy kétszáz migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtökön Baranyában - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság az MTI-t. A közlemény szerint a bevándorlók a magyar horvát határ baranyai szakaszán, a zöldhatáron át jöttek Magyarországra. A külföldiek a jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni, így a rendőrök előállították őket, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben - írták.
  forrás: mtiForrás: MTI
  Hozzátették: a rendőrség a szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot. Az MTI tudósítója a határ közelében úgy értesült, hogy a migránsok Baranyában Illocska, Old és Sárok térségében jelentek meg. Az M1 aktuális csatorna tudósítója csütörtök este jelentette, hogy mintegy kilencszáz illegális migránst szállító vonat közeledik a magyar határhoz közeli Pélmonostorra (Beli Monastir).

  forrás: mtiForrás: MTI

  forrás: reutersForrás: Reuters

 • Drónfelvétel Horgosról

  szeptember 17.csütörtök 19:19

  Tanácstalanság, csendes tiltakozás, pakolás és útra kelés jellemezte a csütörtöki napot a röszkei határátkelő szerb oldalán, amely estére szinte teljesen kiürült. Az MTI tudósítójának becslése szerint körülbelül 300 migráns tartózkodhat még a helyszínen. Az M5-ös autópályán fekvő átkelő teljesen kihalt volt, és csupán egy tucatnyian voltak még a két - az autópályán fekvő új és a régi határátkelőhely közötti füves területen, ahol az előző éjszakát még körülbelül háromezren töltötték. Azok a migránsok, akik még nem indultak el, hogy más útirányt keressen az Európai Unióba, a régi határátkelőhelynél gyűltek össze.

  forrás: mtiForrás: MTIforrás: mtiForrás: MTI

 • Szlovénia kész segíteni Horvátországnak

  szeptember 17.csütörtök 19:15

  Ljubljana kész segíteni Horvátországnak, de arról szó sem lehet, hogy bármiféle korridort létesítsenek azért, hogy a menekültek keresztülutazzanak Szlovénián, mondta Vesna Gjerkes Znidar szlovén belügyminiszter. (szegedma.hu)

 • Szijjártó: elfogadhatatlan a főbiztos kijelentése

  szeptember 17.csütörtök 19:10

  Elfogadhatatlan az ENSZ emberi jogi főbiztosának Magyarországot bíráló kijelentése, amely semmibe veszi a tényeket és a valós helyzetet - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. A tárca által az MTI-hez eljutatott közleményben a miniszter arra reagált, hogy Zeid Raad al-Husszein csütörtökön kijelentette: a migrációs válságot érintő intézkedéseivel Magyarország nemzetközi jogokat sértett. A főbiztos egyúttal a magyar kormány politikáját idegen- és muzulmánellenesnek nevezte. Minderre Szijjártó Péter úgy reagált, hogy a főbiztos nyilatkozata elfogadhatatlan. "Sajnáljuk, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosa egy szóval sem ítéli el azt, hogy agresszív bevándorlók hosszú időn keresztül kövekkel és betondarabokkal brutális támadást intéztek magyar rendőrök ellen" - fogalmazott.

 • Horvátország a hadsereg segítségét kérte

  szeptember 17.csütörtök 19:03

  Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő arra kérte a hadsereget, hogy a kialakult migrációs válság miatt álljon készenlétbe - jelentette a Jutarnji List című lap csütörtökön. Az államfő csütörtökön megbeszélést folytatott Drago Lovric vezérkari főnökkel, akitől a hadsereg főparancsnokaként azt kérte, hogy a hadsereg álljon készenlétben, és reagáljon, amennyiben meg kell védeni a határokat az illegális bevándorlókkal szemben. A vezérkari főnök már megtette a szükséges lépéseket - írta a lap.

  Az államfő a nap folyamán többször is elégedetlenségének adott hangot. Nem jó, hogy ennyi migráns érkezik Horvátországba, és az sem jó, hogy a kukoricáson keresztül próbálnak meg illegálisan bejutni - mondta. Hozzátette: nem elégedett azzal, amit tapasztalt, sokkal jobban kell védeni a határokat, és arra hívja fel a bevándorlókat, hogy a legális határátkelőhelyeket használják.
  forrás: reutersForrás: Reuters

 • Élőben jelentkezik az ATV híradója

  szeptember 17.csütörtök 18:50

 • Így lépik át a horvát határt

  szeptember 17.csütörtök 18:45
 • 12 ponton folyik az osztrák határellenőrzés

  szeptember 17.csütörtök 18:27

  Tizenkét ponton, javarészt Burgenland tartományban végeznek határellenőrzést az osztrák hatóságok a magyar és a szlovén határszakaszon csütörtökön. Burgenland tartományban Miklóshalma (Nickelsdorf), Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Csajta (Schachendorf), Köpcsény (Kittsee), Pomogy (Pamhagen), Rőtfalva (Rattersdorf) és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) településeknél folyik a határellenőrzés.
  forrás: reutersForrás: Reuters
  A belügyminisztérium egyelőre nem közölte, hogy miképpen fogja megváltoztatni az ellenörzőpontokat azután, hogy a tartományban már szinte alig érkeznek migránsok. Szerda reggeltől csütörtök reggelig 33-an nyújtott be menedékkérelmet Stájerországban, csütörtökön várhatóan ugyanennyien fognak még. Csütörtök délelőtt Salzburgba 170-en érkeztek Bécsből, 280-an Grazból, arról azonban nincsenek pontos információk, hogy autókkal hány menekültet hoztak el a városba. Kilencven katona csütörtök este kezdi meg szolgálatát Salzburg tartományban, ők a rendőrség munkáját segítik majd. Húsz katona jelenleg a salzburgi pályaudvaron, tíz pedig a szükségszállásoknál segédkezik.
  forrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reutersforrás: mtiForrás: MTI

 • Folyamatosan érkeznek Tovarnikba

  szeptember 17.csütörtök 18:03
 • A röszkei határ szerb oldala

  szeptember 17.csütörtök 17:49

 • Röszkei helyzetjelentés

  szeptember 17.csütörtök 17:47

 • Száz bevándorló érkezett Illocskára

  szeptember 17.csütörtök 17:34

  Mintegy száz illegális bevándorló érkezett eddig a baranyai Illocskára csütörtökön - mondta a település független polgármestere az MTI-nek a helyszínen. Juhos József Közölte: a migránsok kis csoportokban lépték át a zöldhatárt, és délután egy óra körül jelentek meg a községben. A rendőrség elfogta és előállította őket. Szólt arról, hogy az illocskaiak már felkészültek arra, hogy az illegális bevándorlók előbb-utóbb megjelennek a településen. A község lakóitól az MTI megtudta, hogy a bevándorlók csak vizet kértek tőlük.

 • "We want peace"

  szeptember 17.csütörtök 17:30

  20-50 fős csoportok ülősztrájkot tartottak, majd emberi jogi aktivisták felhívására "Nyissátok ki a kapukat", "Szabadság", "Testvériség, egység" és "Köszönjük, Szerbia" felkiáltásokkal követelték, hogy engedjék be őket Magyarországra. Az aktivisták próbálkozásai akkor értek véget, amikor megérkezett Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter, aki a szerb hatóságok eddig tanúsított magatartását méltatta.
  forrás: reutersForrás: Reuters
  A miniszter kiemelte, hogy Szerbia továbbra is tartja magát a nemzetközi elvárásokhoz és konvenciókhoz, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a migránsoknak továbbra is elfogadható körülményeket biztosítson.
  A politikus távozása után az addig a határkaputól, illetve a migránsok által szerdán megostromolt kapu helyett állított gyorstelepítésű drótakadálytól alig 20 méterre álló szerb rendőrsorfal is feloszlott, és csak néhány szerb rendőr maradt a helyszínen.forrás: reutersForrás: Reutersbratislav gašić szerb védelmi miniszter; forrás: mtiBratislav Gašić szerb védelmi miniszter; Forrás: MTI

 • 5 ezren érkezhetnek Szlovéniába

  szeptember 17.csütörtök 17:22

  A következő napokban mintegy ötezer menekült érkezik Szlovéniába az előrejelzések szerint - közölte a Szlovén Vöröskereszt csütörtökön. "Segítségre lesz szükségünk Szlovénia és mindenki más részéről, aki megérti a háború sújtotta területekről menekülő emberek szenvedését" - tudatta a szervezet. A tájékoztatás szerint a vöröskereszt ötezer ember ellátásához elegendő készlettel rendelkezik, de ezen felül szükségük van még élelmiszerre és pénzre. Az utóbbi hetekben számos szlovén segélyszervezet adománygyűjtésbe kezdett a menekültek számára. Miközben Szlovéniában nagy erőkkel dolgoznak az ország felé tartó menekültek fogadását szolgáló infrastruktúra felállításán, a ljubljanai kormány arra számít, hogy Horvátország fel fogja tartóztatni a migránsok nagy részét. Közbe Tovarnikba érkezte buszok is, hogy még gyorsabban Zágrábba utazhassanak a migránsok. Még mindig felszállhatnak a vonatokra is.

  forrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reuters

 • "Horvátország megtelt"

  szeptember 17.csütörtök 17:20

  Horvátország nem képes több migránst fogadni, erről pedig a Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) és az Európai Uniót  is értesítette - mondta újságíróknak Ranko Ostojic belügyminiszter csütörtökön a tovarniki határátkelőn. A belügyminiszter kijelentette, hogy Horvátországban 24 óra alatt hatezren lépték át illegálisan a határt, ez pedig veszélyezteti az ország biztonságát. Nem vagyunk olyan ország, amely az adott pillanatban nem képes szolidaritást vállalni, de most arra kérjük a nemzetközi szervezeteket, hogy állítsák meg a migránsáradatot azokban az országokban, amelyek ezeket a törvényeket nem tartják be - mondta. Ranko Ostojic elvárja Görögországtól, Szerbiától és Macedóniától, hogy Horvátországhoz hasonlóan tartsák be az uniós rendeleteket. A migránsok nem eleve nyitott ajtón jöttek be az országba. Nekünk törvényben meghatározott kötelezettségeink vannak velük szemben, és a nemzetközi egyezmények alapján jártunk el - mondta.

 • Ön szerint mi történt Röszkén?

  szeptember 17.csütörtök 17:15

 • Élő kapcsolás a röszkei határhoz

  szeptember 17.csütörtök 17:09

 • Szerbia: büntessék meg a magyar rendőröket

  szeptember 17.csütörtök 17:07

  A szerb állami rádió és tévé (RTS) felszólította csütörtökön a magyar hatóságokat, hogy büntessék meg azokat a magyar rendőröket, akik a médiatársaság szerint előző nap bántalmazták az RTS forgatócsoportját a régi röszkei határátkelőnél a migránsokkal vívott összetűzés során. Az RTS szerint egy riporternőjét, egy operatőrét és egy hangtechnikusát bántalmazták a magyar rendőrök. A társaság közleményében elismerte, a forgatócsoport tagjai nem sérültek meg komolyan, de - mint fogalmazott - a helyzet "kellemetlen" volt számukra. Az RTS bejelentette, hogy Szerbia Budapesten akkreditált nagykövetének küldendő üzenetben is hangot ad tiltakozásának, továbbá tájékoztatja az incidensről a Belgrádban akkreditált diplomáciai testületet és az Európai Műsorsugárzók Szövetségét.

 • Fodor: több emberséget

  szeptember 17.csütörtök 16:50

  A kormánytól több emberséget, az uniótól több cselekvést vár a Magyar Liberális Párt (MLP) - jelentette ki Fodor Gábor csütörtökön Röszkén. Az MLP elnöke szerint a kormány menekültekkel kapcsolatos lépéseit szervezetlenség és késlekedés jellemezte. A szabályokat betartva is lehetett volna humánusan cselekedni - tette hozzá.

 • Szijjártó: visszautasította a bírálatokat

  szeptember 17.csütörtök 16:40

  A Külgazdasági és Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében a magyar diplomácia vezetője reagálva Martin Schulz, az Európai Parlament elnökének reggeli nyilatkozatára hangsúlyozta: Magyarország azon kevés európai uniós tagállamok közé tartozik, amelyek nevén nevezik az EU történelmének legnagyobb kihívását, és hatékony, ésszerű javaslattal rendelkezik annak kezelésére. Magyarország ezért azt kezdeményezi, hogy közös európai erővel védjék meg Görögország külső határait, és biztosítsák a törökországi, jordániai, libanoni és iraki menekülttáborok finanszírozását - emlékeztetett. "Elvárjuk az olasz diplomácia vezetőjétől, hogy ne azokat bírálja, akik betartják a fennálló közösségi jogszabályokat, hanem inkább tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Olaszország is az uniós jognak megfelelően járjon el" - hangsúlyozta. Magyarországon senki nem fenyegeti az újságírókat, és senki nem akadályozza munkájukat - magyarázta.
   

 • A tovarniki káosz képekben

  szeptember 17.csütörtök 16:37

  forrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reutersforrás: reutersForrás: Reuters

 • Rendőrök támasztották a kerítést Tovarniknál

  szeptember 17.csütörtök 16:36
 • Megérkeztek Szlovákiába a migránsok

  szeptember 17.csütörtök 16:35

  Megérkezett az ausztriai Traiskirchenből a szlovákiai Bősön újranyitott menekülttáborba csütörtök délután azoknak a migránsoknak az első csoportja (18 szír férfi), akiknek ideiglenes elhelyezéséről még júliusban írt alá megállapodást a szlovák és az osztrák belügyminiszter. A bősiek körében komoly ellenérzéseket kiváltó megállapodás szerint ideiglenesen 500 migránst helyeznek el a csallóközi faluban, amelynek lakói egy augusztusban megrendezett népszavazáson elsöprő arányban utasították el a helyi menekülttábor újranyitását. Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a migránsok első csoportjának megérkezése után pozsonyi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Bősre érkezett migránsok csak átmenetileg maradnak Szlovákiában, és Ausztriában már folyamatban van menekültkérelmük elbírálása. 

 • Hahn: nem lehet láthatatlan vasfüggöny

  szeptember 17.csütörtök 16:30

  Konkrét országok megnevezése nélkül, de meglehetősen kemény bírálatot fogalmazott meg csütörtökön az európai uniós tagállamokkal szemben Johannes Hahn szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a menekültválság kezelésével kapcsolatban. "Nem kárhoztathatjuk az ottani országokat azért, hogy nem ellenőrzik megfelelően határaikat, miközben saját tagállamaink sem teszik a dolgukat" - szögezte le Hahn.

  A biztos közölte, hogy nem fair és nem is elfogadható, ha az európai tagállamok a nyugat-balkáni országok "nyakába varrják" a problémát, a Nyugat-Balkán nem válhat senki földjévé, ahol a menekültek parkolópályára kerülnek. "Mindkét oldalon hideg fejekre van szükség. Ami nem kell, az a kemény retorika" - jelentette ki Hahn, aki fogadkozott, hogy személyesen mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy Európában ismét "láthatatlan vasfüggöny" emelkedjen.

 • LMP: Orbán tisztázza a helyzetet

  szeptember 17.csütörtök 16:27

  Az LMP szerint az újságírók bántalmazása a határzónában nemcsak jogszerűtlen, de rombolja az ország nemzetközi érdekérvényesítő képességét is. A párt ezrét azt várja a miniszterelnöktől, hogy mielőbb tisztázza a helyzetet. A rendőrség csütörtökön délután honlapján cáfolta azokat a médiában megjelent állításokat, amelyek szerint előző nap újságírókat vettek volna őrizetbe az egyik röszkei határátkelőnél. Azt közölték: a testület nem vett őrizetbe és nem vert meg újságírókat.

 • Videóval üzen Toroczkai

  szeptember 17.csütörtök 16:15

 • Vonatok indulnak, buszok érkeznek

  szeptember 17.csütörtök 16:06

  A tovarniki vasútállomáson újabb szerelvényekre szállhattak fel migránsok. A településre folyamatosan érkeznek menekültekkel teli buszok. A horvát hatóságok munkatársai sorba állítják őket, és szép lassan a vasútállomásra terelik őket, és megmutatják, mely vagonokba szállhatnak be. A rendőrök vizet osztanak a migránsoknak.

 • A horvát-magyar határ az új cél

  szeptember 17.csütörtök 16:00

  A Magyar Nemzet Online értesülése szerint a migránsok már a horvát határon szöknek át Magyarországra, ahol az első település, amit érinthetnek Ilocska. A rendőrség ezért figyelmeztette a község 247 lakosát, hogy migránsok ezres számban várnak a horvátországi oldalon arra, hogy átszökhessenek Magyarországra. A Baranya megyei település régen kishatárral is rendelkezett, de már megszűnt, tehát itt nem lehet legálisan átkelni a két ország között.

  forrás: www.mno.huForrás: www.mno.hu

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink