Itthon

5809 bevándorló érkezett Magyarországra, visszaállították a határellenőrzést Németországban - frissül

Közel hatezer migráns jött tegnap
szeptember. 14. hétfő 6:55

A Police.hu adatai szerint a hétvégén kétszer is megdőlt a Magyarországra érkező migránsok számának rekordja.

A szombati nap során 4330 határsértőt fogtak el országszerte, míg vasárnap még ennél is többet, 5809 migránst fogtak el a rendőrök. Egy nap alatt ennyien még sosem lépték át illegálisan a magyar határt a menekültválság kezdete óta.

Éjjel is zajlott a kerítésépítés
szeptember. 14. hétfő 6:53

Munkások dolgoznak a Horgos-Szeged vasútvonal sínein Röszkén, ahol elkezdték a határzár hiányzó szakaszának építését.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Ellenőrzés az osztrák-német határnál
szeptember. 14. hétfő 6:47

Az osztrák-német határon vasárnap kezdetét vette a Németország által ideiglenesen visszaállított határellenőrzés - jelentette a francia hírügynökség.

Az AFP egyik tudósítójának beszámolója szerint a német rendőrség az este útakadályokat létesített a 20-as számú elsőrendű főúton a bajorországi Freilassing és Salzburg között.


    
A főút forgalmát mindkét irányba egy sávra szűkítették, s ellenőrzik az arra haladó autósokat.
    
Már nem sokkal az ellenőrzés kezdete után feltartóztattak három szíriai menekültet, aki az út mentén gyalogosan akarta átlépni az osztrák-német határt.
    
Más források szerint Passaunál, az osztrák-német határt a Duna mentén átszelő A3-as autópályán az este dugó alakult ki a 17 óra 30-kor életbe léptetett ideiglenes határellenőrzés miatt.

Nyomás alatt Ausztria is
szeptember. 14. hétfő 6:44

Kétezer-ötszáz menekült várakozott vasárnap este Nickelsdorfnál (Miklóshalmánál) arra, hogy különbuszokkal Bécsbe vigyék őket. Becslések szerint vasárnap a tízezret is meghaladhatta a magyar-osztrák határra érkezett migránsok száma.

Helmut Marban burgenlandi rendőrségi szóvivő szerint a hatóságok azon fáradoznak, hogy elszállásolják a határhoz érkező menekülteket. Szombaton 6600, pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Miklóshalmára. Hétfőn és kedden is nagyjából ennyi vagy valamivel kevesebb menekült jön majd.
    
Marban szerint a magyar hatóságokkal azon fáradoznak, hogy hatékony információcsere alakuljon ki a következő napokban. A burgenlandi rendőrségi szóvivő szerint amennyiben hétfőre virradóra érkeznek még menekültek, lehet, hogy más tartományokban kell őket elhelyezni.
    
Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) vasárnap késő esti híradójának tudósítása szerint a Miklóshalmán lévő menekültek egy része attól fél, hogy nem tud eljutni Németországba, és mivel Magyarországon már regisztrálták őket, tartanak attól, hogy visszatoloncolják őket.
    
A bécsi Westbahnhof 7000 menekültet fogadott vasárnap. A legtöbben már a nap folyamán továbbindultak Németország fele, egy részük azonban menekültszállásra került. Vasárnap este a bécsi pályaudvarokon nyugodt volt a helyzet, a Hauptbahnhofon nagyjából 500, a Westbahnhofon 300 menekült volt.
    
A segélyszervezetek valamint az osztrák vasúttársaság (ÖBB) közlése szerint Németország arról szóló vasárnapi bejelentés után, hogy visszaállítják a határellenőrzést, a bécsi Westbahnhofon ugyanúgy folyt a migránsok ellátása, mint korábban.
    
A Caritas segélyszervezet főtitkára, Klaus Schwertner szerint ugyanakkor egyelőre nincs tervük arra, ha a német kormány intézkedése miatt feltorlódnak a menekültek a bécsi pályaudvarokon.
    
Salzburgban a hatóságok szerint csaknem ezer ember tölti majd az éjszakát.

Riadót rendeltek el négy megyében
szeptember. 14. hétfő 6:42

Riadót rendelt el Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség egyes szervezeti elemei és négy megyei rendőr-főkapitányság hivatásos állománya számára - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap késő este.

A rendőrség honlapján megjelent közleményben azt írták: "A német kormány 2015. szeptember 13-án bejelentett intézkedéseire tekintettel az országos rendőrfőkapitány riadót rendelt el a Készenléti Rendőrség alárendeltségébe tartozó Határrendészeti Igazgatóság és Rendészeti Igazgatóság, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állománya számára".
    
A közlemény a berendelt állomány megerősített járőrszolgálatot lát el a határterületen és a számára kijelölt útvonalakon.
    
A riadó elrendeléséről elsőként az M1 aktuális csatorna számolt be, közlésük szerint az érintetteknek 2 órán belül meg kell jelenniük a szolgálati helyükön.
    
Vasárnap este Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben rendkívüli nyilatkozatában jelentette be, hogy a menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be.
    
Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és a beutazás rendezett keretek közé szorítása. Erre "biztonsági okokból is sürgősen szükség van" - mondta a belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak. Thomas de Maiziere kijelentette, Németország "egyáltalán nem illetékes" az Európai Unióba érkező, "menedéket kereső emberek legnagyobb részének" ügyében.

Reggel 7-ig tart a vonatzár
szeptember. 14. hétfő 6:28

Németország és Ausztria között hétfő reggel 7 óráig szünetel a vasúti közlekedés - közölte vasárnap késő este a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság.

A DB a vasárnap este kiadott első közleményében még azt írta, hogy reggel 6 óráig nem közlekednek vonatok a két ország között.


    
A vasúttársaság a német szövetségi hatóságok utasítására állította le a forgalmat.
    
Az intézkedés érinti egyebek között a München-Salzburg-Bécs-Budapest útvonalon közlekedő, Railjet 90-es járatot - áll a DB közleményében.
    
Joachim Herrmann bajor belügyminiszter vasárnap este Münchenben megerősítette, hogy 18 órától 12 órai időtartamra leállították a Németország és Ausztria közötti vasúti közlekedést. Közölte, hogy mindkét ország vasúttársasága megkapta a hatóságoktól az erre vonatkozó utasítást.

Ásotthalomnál is érkeznek a migránsok
szeptember. 14. hétfő 6:18

A röszkeinél lényegesen kisebb létszámban, de Ásotthalomnál is érkeznek a migránsok a magyar-szerb határon keresztül - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő Kissori út és az átkelőhöz vezető út csomópontjánál is kialakult egy gyűjtőtábor. Az érkezők néhány tucat sátrat vertek föl az út mellett, és mobil illemhelyeket is kihelyeztek. A migránsok ellátásáról a Magna jótékonysági szervezet gondoskodik, enni- és innivalót, tisztálkodáshoz szükséges eszközöket osztanak, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pedig fölállított néhány nagyobb sátrat.

Forrás: MTI
    
Vasárnap késő délután mintegy százan várakoztak itt, hogy buszokkal elszállítsák őket valamelyik Röszkén működő idegenrendészeti előállítóhelyre vagy az ország más pontjára egy befogadóállomásra.
    
A migránsok többsége a határátkelőhelyet megkerülve lép magyar területre. Az Ásotthalom-Királyhalom határátkelőhely épületeit magyar oldalon alakították ki, a szerb rendőrök is itt ellenőrzik az utasok okmányait. A határzár azonban - ahogy másutt is - a magyar-szerb határvonal közvetlen közelében épült ki, így az átkelő előtt megkerülhető.
    
Röszkén, a Horgos-Szeged vasútvonal mentén, ahol néhány tíz méternyi szakaszon nem épült határzár, de egy tolókapu kivitelezése már szombaton elkezdődött, napnyugta után a korábbi napoknál is nagyobb tömeg lépte át a határt. A folyamatosan érkező embereknek az UNHCR önkéntesei osztanak arab nyelvű tájékoztató szórólapokat.

"Szükség van Magyarországra a megoldáshoz"
szeptember. 13. vasárnap 20:05

A menekültválság megoldásához szükség van Magyarországra, a schengeni határállamokat pedig segíteni kell, és nem démonizálni őket - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök vasárnap este Münchenben. Horst Seehofer elmondta, hogy telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Hangsúlyozta: Orbán Viktor és "Magyarország nélkül nem lehetséges a problémák megoldása". Kijelentette: mindenkinek ki kell szabadulnia az "álomgyárból", mert "szükségünk van Orbánra a téma megoldásához".

Orbán üdvözölte Németország döntését
szeptember. 13. vasárnap 19:30

Orbán Viktor miniszterelnök a Bild című német lapnak nyilatkozva üdvözölte a német kormány vasárnap este bejelentett döntését a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról. A miniszterelnök a Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint azt mondta: "nagy megértéssel viszonyulunk Németország döntése iránt, és kinyilvánítjuk szolidaritásunkat". Hozzátette: "megértjük, hogy Németország és Európa (...) értékeinek védelmében szükség volt a döntésre. Természetesen készen állunk az együttműködésre minden formában".

Riadót rendeltek el
szeptember. 13. vasárnap 19:19

Riadót rendeltek el több magyar délnyugati rendőrkapitányságon a német és az osztrák intézkedések miatt - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti híradójában. A híradó információk szerint hat délnyugati megyét érint az intézkedést, amely a teljes állományra vonatkozik. A riadó azt jelenti, hogy a rendőröknek két órán belül meg kell jelenniük a szolgálati helyükön.