Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-08-24 11:52:00

„Ma jobb lennék” Gyurcsány a miniszterelnök-jelöltségről

Tóth Bertalant csak látásból ismeri, de úgy gondolja, jobb lenne egy tapasztaltabb miniszterelnök-jelölt. Akár olyan szituáció is adódhat, hogy újra megpróbálná. Gyurcsány Ferenc a 2018-as választásról.

„Ma jobb lennék” Gyurcsány a miniszterelnök-jelöltségről

„Nem ismerem, hogy mi zajlik az MSZP háza táján ebben a kérdésben”- válaszolta az ATV Start című műsorában Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, mit gondol Tóth Bertalan esetleges miniszterelnök-jelöltségéről. Hozzátette: a szocialista politikust nem ismeri különösebben, csak látásból.

(Mint megírtuk, sajtóhírek szerint a szocialisták Tóth Bertalant akarják felépíteni, ám ezt hivatalosan senki nem erősítette meg.)

„Részint saját tapasztalatomból azt mondom, hogy miniszterelnöknek lenni és azt a munkát elvégezni az egyik legbonyolultabb történet. Ahhoz némi tapasztalat és bölcsesség kell. Nem árt, ha olyan valaki csinálja, akinek viszonylag hosszú politikai múltja van. Erre szoktam azt mondani szerénytelenül, hogy

15 évvel a hátam mögött, mint politikus, minden bizonnyal ma jobb miniszterelnök lennék, mint voltam 4 éves politika múlttal”

magyarázta a DK elnöke, aki szerint lehet még olyan szituáció, amikor erre „újra lesz ambíció és újra lesz lehetőség”.
Gyurcsány elmondta, ma nem ez fűti elsősorban. „Azt szeretném, ha az a politika alternatíva, amit ma a DK képvisel, az erős középpárti támogatást élvezhetne. Ma 10 százalék körüli támogatottságunk van, azt hiszem, az a reális, hogy ebből lesz 15-17 százalék 2018-ra. Az a reális, hogy közösen kell azokkal a demokratikus ellenzéki pártokkal megállapodni a Fidesszel szembeni kihívásról, annak a személyi reprezentációjáról is, akikkel együtt azt hiszem, hogy lehetünk erősebbek 2018-ra”- fogalmazott az egykori kormányfő.

Másfél év és rend lesz

Most úgy látja, hogy „még mindenki verseng egy kicsit a többiekkel” a baloldalon, de „a ciklus közepére, utolsó harmadára, ’16 végére, ’17 elejére lényegesen nagyobb rend lehet” az együttműködést tekintve.

Arra a felvetésre, hogy régebben saját miniszterelnök-jelölti ambíciójával kapcsolatban sokkal finomabban fogalmazott, Gyurcsány elmondta: „annyira hihetetlen,

hiteltelen egy pártelnök és politikus szájából, hogy nekem semmilyen ambícióm nincs,

köszönöm szépen, majd alig várom, hogy nyugdíjas legyek”. Hozzátette: igaz, hogy „viszonylag kevés karakteres politikus” van az oldalukon, és a kevesek egyike ő, de ahhoz, hogy valaki miniszterelnök-jelölt legyen, legalább két dolog kell.

„Egy erős belső ambíció, ezzel kell kelni és feküdni. Nem tagadom, hogy bennem ez most nincsen meg. Megvolt bennem 2004 környékén, éveken keresztül. Kettő: az vállalja ezt a szerepet, aki azt látja, hogy meg tudja szerezni, mondjuk 1,5-2 millió ember támogatását. Én még itt nem tartok. Bár ott tartanék!”- mondta az ellenzéki politikus.

Arról is beszélt, hogy sokat változott már a megítélése az emberek szemében. „Voltam rendkívül népszerű politikus, voltam rendkívül népszerűtlen politikus. Látom, hogy javul ez a megítélés. Miért mondanám, hogy boldog vagyok azzal, hogyha félmillió ember támogat?

Sokkal boldogabb lennék, ha 1,5 millió ember majd megveszik azért, hogy újra Gyurcsány Ferenc legyen a magyar miniszterelnök

és én azért vagyok bajban, hogy ilyen támogatottság mellett hogyan kell ezt jól csinálni, el kell-e vállalni”- magyarázta. Hozzátette: „nem tartunk itt. Ha itt fogunk tartani, megint el kell menni Kötcsére egy pár napra és végig kell gondolni, hogy szabad-e egy ilyet elvállalni, vagy sem”.

atv.hu

További belföldi híreink