Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-07-17 09:44:00

Bunda: 15 magyar meccset csalhattak el

A csütörtöki napon újabb két bunda-ügyben összesen 15 különböző mérkőzést érintően vádat emelt - tájékoztatta szerkesztőségünket a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség 24 terhelttel szemben vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon abban a büntetőügyben, amely 2013 tavaszán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon indult az Egri FC, illetve egyes U-19-es csapatok által játszott bajnoki mérkőzéseket érintően. A terheltek között van a mérkőzések jogellenes befolyásolását a házi őrizetük ideje alatt is tovább folytató K. Zoltán és L. Mátyás is.

A vádirat szerint a manipulációval érintett futballmérkőzések száma 13, melyek között szerepel a 2013. április 13-án lejátszott FTC-Siófok (4:2) NB1-es bajnoki labdarúgó mérkőzés, hét Egri FC által lejátszott bajnoki labdarúgó mérkőzés a 2012/2013. évad tavaszi szezonból, négy U19-es bajnoki labdarúgó mérkőzés, és egy 2009-ben játszott Liga Kupa mérkőzés.

A mérkőzések manipulációja a „megszokott séma” szerint zajlott: a manipulációra szakosodott elkövetői kör játékosokat keresett meg, és jogtalan előnyt kínált nekik azért, hogy az általuk kiválasztott meccs az online fogadások megnyeréséhez szükséges, elvárt eredményt hozza. Amennyiben a mérkőzésen a kívánt eredmény született, a befolyásolásában részt vett kör megkapta érte a megállapodás szerinti, több ezer eurós nagyságrendű vesztegetési pénzt, ellenkező esetben azonban pénzkifizetésre nem került sor.

A nyomozás során adat merült fel arra, hogy két U-19-es bajnoki labdarúgó mérkőzés kapcsán a manipulációs ajánlattal megkeresett és azt elfogadó játékvezető hivatásos katona. Az alapügytől elkülönített, katonai eljárásra tartozó büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához benyújtott másik vádiratban a volt katonával szemben két rendbeli kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt, hét társával szemben vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya. A vádiratban szereplő nyolc terhelt közül hatan az előbbi vádiratban is szerepelnek.

Első felvonás: korábban 32 meccset manipuláltak

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2013 szeptemberében tartották az első tárgyalást K. Zoltán és 16 társa ügyében, akiket labdarúgó-mérkőzések eredményének jogosulatlan befolyásolása miatt vesztegetéssel és kötelességszegéssel vádolnak.

A vádiratból az derült ki, hogy a rákospalotai klub egykori játékosaira és edzőjére felfüggesztett börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az első nyomozás után 45 terhelttel szemben 32 különböző mérkőzéssel kapcsolatban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a nemzetközi bundabotrány magyarországi vonatkozásában május 23-án.

Az ügyben érintett 45 vádlott között voltak korábbi és aktív futballisták, játékvezetők, klubtulajdonos, futballmenedzser és edző is. A vádiratban a manipulált meccsek között szerepelt két utánpótlás- és egy felnőtt válogatott találkozó, 11 magyar, három finn, egy olasz első osztályú mérkőzés, két Magyar Kupa- és öt Ligakupa-összecsapás, négy magyar U19-es mérkőzés, két klubcsapatok közötti nemzetközi felkészülési mérkőzés, valamint egy megyei első osztályú találkozó.

Kutasi Róbert, a REAC igazgatója azt követően lett öngyilkos tavaly márciusban, hogy a klub hat korábbi és akkori labdarúgóját - nyolc mérkőzés manipulálásának gyanúja miatt - őrizetbe vették a KNYF munkatársai.

Gyűrűzik a nemzetközi bundabotrány

A nemzetközi bundabotrány kapcsán 2013 májusában a magyar ügyészség összesen 45 fő ellen emelt vádat négy különböző vádirat alapján, ezek közül eddig kettő tárgyalása kezdődött el.

A 12 vádlott között volt K. Zoltán, L. Mátyás és több más volt élvonalbeli, illetve utánpótlás labdarúgó, valamint Cs. János, M. Tamás és S. Krisztián volt futballbíró. Továbbá egy szingapúri állampolgár, az ügyészség szerint a nemzetközi bűnszervezet vezetője, aki az első tárgyaláson nem vett részt; sajtóhírek szerint hazájában tartják fogva.

A szingapúri állampolgárságú elsőrendű vádlott a több kontinensen működő szindikátusban az egyes földrajzi régiókat rábízta "alvezéreire", a magyarországi szálakat K. Zoltán és L. Mátyás tartotta kézben.


   
A bűnszervezet az ügyész megfogalmazása szerint "bizalmi elven" működött. Futárok vitték a vesztegetési pénzeket a csapatokhoz, kínai fogadási ügynökök piramisszerűen felépített hálózata tette meg a téteket több ázsiai fogadó irodánál és még az előzetes letartóztatásban lévő tagok is megkapták a részüket az illegális bevételekből.
   
A K. Zoltán és L. Mátyás irányítása alatt álló három megvádolt futballbíró és egy negyedik társuk, L. Kolos - aki tanúként szerepel az ügyben - több esetben is mérkőzés közben headseten kapta az utasításokat, hogy miképp nyúljon bele a meccsbe, amiért összességében több millió forintot kaptak.
   
A 2010 decemberi Argentína-Bolívia (1-0) utánpótlás mérkőzés több mint 100 percig tartott, mire egy vitatható bűntető megítélése után bekövetkezett a kívánt eredmény. Az elvárás az volt, hogy csak egy gól essen az egész mérkőzésen, de csak a meccs végén, és az argentinok győzzenek.   

A Törökországban 2011 februárjában játszott Észtország-Bulgária (2-2) barátságos mérkőzést szintén a három megvádolt magyar játékvezető vezette, az elvárás az volt, hogy a 15 perc után 3 gólt szerezzenek a csapatok. Minden gól büntetőből született.
   
A bűnszervezetnek több sikertelen próbálkozása is volt finn csapatoknál, ahol zambiai és grúz játékosokkal állapodtak meg.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink