Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-24 11:00:00

Az államtitkárnak írt pályázatokat a kishantosi földnyertes

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára cégeinek is írt pályázatokat az a férfi, akinek a vállalkozása elnyerte a kishantosi biogazdaság földjét. A Mező Vidék Bt. egyébként úgy nyert a pályázaton, hogy a szabályok alapján el se indulhatott volna. Például azért, mert eredetileg építőipari cég volt.

Ahogy beszámoltunk róla, a múlt héten a Fővárosi Törvényszék jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mező Vidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének. A kishantosi ökogazdaság 452 hektáros állami földterületének bérleti szerződése 2013-ban járt le, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pedig kilenc új bérlőnek adta ki a területet, köztük a Mező Vidék Bt.-nek 27 hektárt. A kishantosiak 21 éves munkájuk után hiába pályáztak, nem nyertek. 

l. simon lászlóL. Simon László

Nyert, pedig el se indulhatott volna

Emiatt pert is indítottak, vitatták többek között a kiírt pályázatokat, véleményük szerint ugyanis olyan pályázó is nyert, aki nem felelt meg a feltételeknek. A Fővárosi Törvényszék a múlt héten jogerősen is megállapította, hogy a Mező Vidék Bt. nem felelt meg a kormányrendeletnek, amely előírja, kik pályázhatnak a haszonbérleti jogra.


A jogszabály szerint a benyújtást megelőző adóévben a pályázó bevétele több mint felének mezőgazdasági tevékenységből kell származnia, ha pedig nem rendelkezik lezárt adóévvel, akkor – egyebek mellett – a főtevékenységének kell mezőgazdasági tevékenységnek lennie.

Mindennek a másodrendű alperes nem felelt meg – közölte a bíró. Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a cég által elnyert több mint 27 hektáros területtel.

Az építőiparból a mezőgazdaságba, Nógrádból Fejérbe

Ács Sándorné, a kishantosi ökogazdaság vezetője lapunknak úgy vélekedett, lehet, hogy újra pályázatot kell majd kiírni a területre. Hozzátette: az is érdekes kérdés, hogy mi lesz a 27 hektár után járó területalapú támogatással.


A Mező Vidék Bt. pályázatával kapcsolatban a kishantosaik azzal érveltek, hogy a cég a földbérleti pályázat meghirdetésekor, 2012. október 10-én még Salgó Közmű Bt. néven egy salgótarjáni építési vállalkozás volt Nógrád megyében.

A nyilvános céginformációs adatok szerint csak 2013 januárjától vette fel a vállalat főtevékenységként a gyümölcs- és héjastermésű termesztését is, néhány hónappal azután, hogy a székhelye átkerült Salgótarjánból a Fejér megyei Szabadegyházára.

Ács sándornéÁcs Sándorné

Az adatok szerint a Mező Vidék Bt. tulajdonosa és ügyvezetője Vizi Dániel, aki korábban fideszes jelölt volt az önkormányzati választásokon.


A térség országgyűlési képviselőjét, a fideszes L. Simon Lászlót korábban azzal vádolták meg, hogy egyfajta strómanrendszert működtet Fejér megyében, melyben – a kifogások szerint – Vizi is részes.

L. Simon pert indított az állítások miatt, melyeket többször is cáfolt, többek között a bíróság előtt is. A fideszes államtitkár tagadta, hogy barátja, vagy üzlettársa lenne a kishantosi földekből nyerő vállalat vezetőjének, úgy nyilatkozott, hogy „közös érdekeltségünk sosem volt”.


Azt azonban L. Simon a bíróság előtt is elismerte, hogy Vizi Dániel Kft.-je több pályázatot is készített az ő cége számára. Azt is elmondta, ismeri Vizit, aki a szabadegyházi Fidesz-csoport vezetője.

Az ügyben kerestük Vizi Dánielt, aki a kishantosi földekkel kapcsolatban annyit közölt: „az eljárás jelen szakaszában nincs miről nyilatkoznom”. Feltettük neki kérdésünket az L. Simon Lászlóval való kapcsolatáról és azokról a véleményekről is, melyek azt firtatták, hogy a cége nem azért költözött-e Salgótarjánból Szabadegyházára, hogy Fejér megyei pályázatokon indulhasson. Az egykori fideszes jelölt utóbbi kérdéseinkre nem válaszolt.

Ajánlom

További belföldi híreink