Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-23 19:54:00

Bevándorlás: az osztrák külügy bekérette a magyar nagykövetet

Az EU egyik menekültügyi jogszabálya, az úgynevezett dublini rendelet tiszteletben tartására szólított fel az osztrák belügyminiszter, miután Magyarország kedden bejelentette, hogy felfüggeszti a menekültek visszafogadását más uniós országokból.

Johanna Mikl-Leitner az APA osztrák hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy aki továbbra is határok nélküli Európát akar, annak be kell tartani a schengeni határokat, s ugyanez vonatkozik a dublini rendeletre is. A belügyminiszter elmondta: Ausztria kész segíteni Magyarországnak a nehéz helyzetben. Negyven rendőrt küldünk a szerb-magyar határhoz, egyértelmű, hogy egy ilyen segítség nem szabad, hogy egyoldalú maradjon - mondta a belügyminiszter.
   


Az APA értesülése szerint Perényi János bécsi magyar nagykövetet bekérették az osztrák külügyminisztériumba.

Perényi János és Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden tájékoztatta az osztrák sajtót arról, hogy Magyarország technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti a Magyarországra tartó menekültek fogadását. - Mindannyian európai megoldást akarunk, azonban meg kell védenünk a magyar érdekeket és a lakosságot - mondta Kovács Zoltán a Die Presse című osztrák lapnak adott nyilatkozatában.
    
Az osztrák belügyminiszter csaknem két hete felfüggesztette az új menekültügyi eljárásokat, így jelezve, hogy Ausztria tehermentesítésére uniós szinten várnak megoldást. A Bevándorlási Hivatal összes munkatársát olyan ügyek kivizsgálására csoportosították át, amelyekben a menedékkérők vélhetően már beadtak kérelmet egy másik országban. Miközben az újonnan jövő menekülteket Ausztria továbbra is regisztrálja és befogadja, az új kérelmek elbírálását további intézkedésig felfüggesztették.
    
Az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint az év eleje óta 620 menedékkérőt irányítottak át másik uniós tagországba a dublini rendelet értelmében. A szóvivő becslése szerint a menedékkérők negyedéről van szó. A legtöbben Magyarországból és Olaszországból érkeznek, azonban pontos országokra lebontott statisztika nem áll rendelkezésre.
    
A Die Presse szerint a magyar döntés közvetlenül érinti Ausztriát, és a láncreakciót indíthat el, érintve ezzel legközelebb Olaszországot.
    
Az úgynevezett dublini rendelet (Dublin III.) az EU egyik menekültügyi jogszabálya, melynek értelmében a menekültek csak abban az uniós tagállamban nyújthatnak be menedékkérelmet, ahol először léptek az európai közösség területére. Ezután e menedékkérők ügyében csak az adott ország hatóságai illetékesek, ezért a többi uniós tagállamból visszaküldhetik a menedékkérőt az adott tagállamba.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink