Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-19 10:09:00

Torgyán: vissza kellene vásárolnunk Kárpátalját

A lengyel államelnök méltató szavai kapcsán interjút adott Torgyán József az ATV Egyenes Beszédben. Az egykori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter konkrét terveket készített, melyekkel szerinte a jelenlegi megosztottságból ki lehetne törni.

Torgyán tervének főbb pontjai:

- Lengyelország és Magyarország államszövetséget kellene, hogy kössön

- ehhez vissza kell vásárolni Kárpátalját az ukránoktól, úgysem élt ott "soha a világtörténelemben ukrán állampolgár"

- Orbán Viktornak megírta, hogy újra fel kellene ajánlani az országot Szűz Máriának

- mivel az eseményre el lehet hívni a pápát is, a baloldal is meg tudna erősödni, ha ők karolnák fel ezt a kérdést

A május végén megválasztott lengyel államelnök azt nyilatkozta, hogy szimpatikusak számára a Fidesz által bevezetett különadók is, de igazából a Torgyán József vezette egykori Független Kisgazda Párt áll hozzá ideológiailag a legközelebb.

Az egykori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, megtiszteltetés rá nézve ez a kijelentés, de megtiszteltetés az egész országra nézve is, hogy a legbarátibb, testvéri ország vezetője ilyen elismerő szavakkal méltatta, ezért megdöbbentőnek tartja, hogy a média ezt elhallgatta.

Magyarországról egyetlenegy politikusról sem tudok, akit hozsannáznak a világsajtóban

- magyarázta Torgyán.

A volt politikus elmondta, hogy a kijelentés kapcsán levelet írt a lengyel államelnöknek, amiben javaslatokat is tett a két ország jövőjét illetően.

Torgyán szerint Magyarország és a magyarság helyzete kétségbeejtő, a politikusok vadállatként marcangolják egymást és állandóan csak nehezebb lesz, ezért csak úgy lehetne kitörni a jelenlegi állapotokból, úgy lehetne a belső kettéosztottságot megszüntetni,

ha Lengyelország és Magyarország államszövetségre lépne.

„Azt javasoltam, hogy egyelőre ez az államszövetség ne legyen túl szoros. A külügyeket és a hadügyeket közös miniszter intézze, akit a nagyobbik testvér, a lengyel ad. A magyar testvér adná a helyetteseket”- magyarázta a kisgazdák egykori elnöke.

A műsorvezető hitetlenkedő kérdésére, hogy ezt tényleg mind leírta-e a lengyel elnöknek, Torgyán úgy válaszolt: „hogy a csudába ne írtam volna le, amikor ez az ország jövője szempontjából rendkívül fontos?”

„Úgy gondolom, hogy a globalizálódó világban, ami megállíthatatlan, egy olyan kis ország, mint Magyarország nem tud igazán talpon maradni. Amikor megszűntek a határok, a termelés, feldolgozás, értékesítés határokon átívelő, ebben a helyzetben a magyaroknak tulajdonképpen egyetlen barátja van a nagyvilágban, a lengyelek”- jelentette ki Torgyán József.

Arra a kérdésre, hogy részt venne-e ebben az államszövetségben, a Független Kisgazdapárt egykori vezetője közölte:

„én nem kívánok ebbe a mocsokba visszatérni, ami most a politika világában van, de szeretném elősegíteni, hogy az ország ebből ki tudjon törni".


Ezt követően Torgyán tovább magyarázta, hogyan képzelné el a lengyel-magyar államszövetséget. „Mindenképpen fel kellene állítani egy vegyes bizottságot, ami rotációs elnökség mellett működne és a többi kérdést hangolná össze”.

„Vissza kellene vásárolnunk Kárpátalját a lengyel-magyar államszövetség közös határa érdekében”

Torgyán a műsorvezető reakcióit nézve hozzátette: „most ne csodálkozzon ezen, merem állítani, hogy Antall József bűnös módon elmulasztotta, hogy Kárpátalja visszakerüljön hozzánk és több politikusnak is súlyos felelőssége van ebben”.

Az egykori politikus úgy látja, hogy a területet nem erőszakosan, hanem tárgyalásos úton lehetne visszaszerezni és ennek érdekében „mozgósítani lehetne a világ magyarságát”.

Torgyán a revízió kapcsán azt is kijelentette, hogy

„Kárpátalján soha a világtörténelemben nem élt ukrán állampolgár, hiszen még Kijevnek is magyar fejedelme volt Álmos vezér személyében”

Az ex-politikus úgy látja, nem csak Magyarországnak és Lengyelországnak érdeke, hogy közös határunk legyen.

Az egykori vidékfejlesztési és földművelésügyi miniszter szerint az államszövetség nem tud úgy működni, hogy ne legyen motorja. „Azt javasoltam, hogy létre kellene hozni az államokon átívelő olyan pártszövetséget, ami viselhetné a Jog és Igazságosság nevet. Magyarországon is létre lehetne egy ilyen erőt hozni, amit később lehetne bővíteni”.

Torgyánnak arra is van terve, hogy Magyarországon hogyan lehetne a belső egységet megteremteni. A baloldalnak egy gesztust kellene tenni a magyar nép irányába, mert ennek híján nem lesz létjogosultsága a baloldali politikának Magyarországon.

„A gesztus az lehetne, amit én javasoltam a Fidesznek Orbán Viktoron keresztül, hogy a magyar történelmi múlt felértékelése érdekében és azért, hogy Magyarországról pozitív értelemben tárgyaljon a világ, azt javasoltam, hogy közjogi keretek között ajánljuk fel Magyarországot Szűz Mária tulajdonába, ismételjük meg azt a közjogi aktust, amit Szent István királyunk tett 1025-ben"

Úgy látja, hogy ennek azért lenne jelentősége, mert meg lehetne hívni a pápát és a bíborosokat is az eseményre és az egész világ felfigyelne Magyarországra. Torgyán szerint,

ha a baloldal karolná fel ezt a kérdést, beleértve, hogy a Szent Koronát, az eredetit végig kellene hordozni az országban, hogy hitet tehessen a nép a magyar történelmi múlt és jövő mellett, az olyan helyzetbe hozná őket, amilyenbe a Fidesz került

amikor baloldali liberális pártból átbillent jobboldaliba, „elvette a Független Kisgazdapárt eszmeiségét” és részben megvalósítva azt egy „béke iránti közös világot lehetne kialakítani”.

A teljes beszélgetésből többek között kiderül az is, hogy

- Torgyán tartja az 1994 és 1998 közötti parlamenti ciklus felszólalásainak rekordját: 461 munkanapon összesen 3263-szor szólalt fel,

- a volt miniszter ma is úgy látja, hogy „ezekből a beszédekből nincs egyetlen egy vessző sem, amit nekem korrigálni kellene”,

- politikusként senkit nem marcangolt vadállatként,

- azt is elismerte, hogy ha 1998-ban elfogadta volna a baloldal közeledését, akkor „nem szúrtak volna úgy hátba, mint a Fidesz”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink