Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-05-25 15:12:00

Gyilkos hőség tombol Indiában, több száz halott

Több mint négyszázharminc halálos áldozatot szedett az utóbbi héten a rendkívüli hőség Indiában. A hőmérséklet délen helyenként megközelítette az 50 Celsius-fokot is - közölték a hatóságok hétfőn.

Napok óta kínzó hőhullám sújtja a dél-ázsiai ország kiterjedt részeit, köztük Újdelhit, ahol a hőmérő higanyszála 45 Celsius-fokig emelkedett. A hőség számos helyen áramkimaradásokat okozott. Hírügynökségi jelentések szerint a helyzet Ándhra Prades és Telangána államban a legrosszabb. Előbbiben 246-an, utóbbiban 188-an vesztették életüket.

A hatóságok szerint az áldozatok száma nagyobb lehet a jelenleg ismertnél, Telangánaból ugyanis még nem érkeztek meg mindenhonnan a hivatalos adatok, és a hőség sem csillapodott.

A hivatalos szervek arra szólították fel a lakosságot, hogy ne dolgozzanak hosszasan a napon. "Az áldozatok többsége a közvetlen napsugárzás kitett, 50 éven felüli kétkezi munkás volt" - mondta Ándhra Prades állam katasztrófavédelmi szolgálatának egyik munkatársa.

Évente százak halnak meg a hőség következtében Indiában, az áldozatok túlnyomó többsége a szegények közül kerül ki. A hőség sújtotta térségben a hatóságok azt javasolják az embereknek, hogy nappal lehetőleg ne menjenek ki az utcára, hanem maradjanak otthon, ezt azonban sokan nem engedhetik meg maguknak.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink