Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-05-20 16:17:00

Giró-Szász: a menekültek négyötöde gazdasági bevándorló

A Miniszterelnökség közlése szerint tavaly a menedékkérők egyötöde érkezett Magyarországra olyan térségből, melyet háború sújtott.

„A Helsinki Bizottság a médiában megjelent téves adataival ellentétben, a tavalyi évben a menedékkérők 4/5-e, azaz 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt”- közölte az atv.hu-val Giró-Szász András.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár lapunknak elmondta, idén májusig a több, mint 43 ezer menedékkérő bőven több, mint fele koszovói állampolgár. „Márpedig Koszovóban jelenleg nincs háború. A hivatalos adatok tehát cáfolják a Helsinki Bizottság azon állítását, miszerint a menedékjogi kérelmezők "háromnegyede" háborús konfliktus elől menekül”- nyilatkozta Giró-Szász, aki hozzátette: a politikai menekülteket Magyarország mindig is befogadta a nemzetközi egyezményeknek megfelelően és a jövőben is befogadja.  

„Az illegális bevándorlók többsége azonban nem politikai menekült, hanem gazdasági, megélhetési bevándorló. Őket nem kívánjuk befogadni. Ezzel nem vagyunk egyedül Európában, számtalan közép-európai ország után  tegnap épp a Francois Hollande francia köztársasági elnök nyilvánította ki, hogy Franciaország sem kér a gazdasági bevándorlókból”- közölte az államtitkár.

A Miniszterelnökség a bevándorlókkal kapcsolatban konkrét adatokat is megosztott lapunkkal, eszerint tavaly a menedékkérők egyötöde, mintegy nyolcezer személy érkezett Magyarországra olyan térségből, melyet háború sújtott. Hozzátették: idén a 18 százalékot sem éri el a fegyveres konfliktusban érintett országokból érkező illegális határátlépők aránya. „Mi magyarok a valódi menekülteket mindig is befogadtuk, és a jövőben is így fogunk tenni. Az illegális bevándorlók többsége azonban nem menekült, hanem a jobb élet reményében indulnak el például Koszovóból és Afganisztánból”- közölte a tárca. Mint írták, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adataiból az is kiderül, hogy 2013-ban 6212 koszovói (összes kérelem 32,9 százaléka), 2328 afgán (összes kérelem 12,3 százaléka) és 977 szír állampolgár (összes kérelem 5,2 százaléka) lépte át a magyar határt. A más országokból érkező állampolgárok (pl.: iraki, pakisztáni, iráni, nigériai) száma 9383 fő volt.

Egy évvel később 21 453 koszovói állampolgár nyújtott be menedékjogi kérelmet, ami az összes benyújtott kérelem több mint fele volt, 2013-hoz képest 15 ezerrel több, ami 245 százalékos emelkedés 2013-hoz képest. Az afgán határátlépők száma tavaly 8769 (összes kérelem 20,6 százaléka), míg a szír állampolgárok száma 6857 fő volt (összes kérelem 16 százaléka). A más országokból érkezők száma 5671 fő volt. Mint közölték, az említett országok közül fegyveres vagy súlyos erőszakban megnyilvánuló konfliktusok 2014-ben Szíriában, Irakban, Nigériában és Palesztinában voltak, az innen érkező állampolgárok aránya a kérelmezők mindössze 19,8 százalékát (8229 fő) tették ki.

2015. január 1. és április 30. között 47 509 illegális határátlépésről érkezett adat. Az illegális határátlépők 57 százaléka (27 053 fő) koszovói állampolgárságú, a második legnagyobb csoportot az afgán (7999); a harmadikat a szír (6231) polgárok alkotják. Ez a három csoport összesen több mint 41 ezer főt jelent, az összes illegális határátlépő 86,9 százalékát- írták.

A további jelentős csoportok közül még kiemelendő az iraki (1736); a pakisztáni (1212); bangladesi (473); palesztin (451); iráni (282) és szomáliai (242) állampolgárságú menedékkérők száma. Közülük a szír, iraki és szomáliai állampolgárságúak (összesen 8209 fő; 17,3 százalék) érkeztek háborús övezetből. „A számokból egyértelműen látható, hogy az illegális határátlépők döntő többsége nem háború sújtotta övezetből érkezett”- vonta le a következtetéseket a Miniszterelnökség.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink