Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-05-14 14:29:00

Az ügyészség szerint offshore-hátterű cég a Quaestor

Ügyészségi vizsgálat zajlott le Győr városának milliárdos befektetése kapcsán. Eszerint a polgármester nem hibázott, de az átláthatóságra vonatkozó alkotmányos követelmény nem teljesült a szerződés során.

Elutasította a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség a fideszes Tényi István feljelentését, melyet a Quaestor-botrány kapcsán tett Győr városának milliárdos befektetése kapcsán.

Feljelentés

A képviselő hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt tett feljelentést a főügyészségen, mivel álláspontja szerint a „Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. tulajdonosai között átláthatatlan, offshore tulajdonosok vannak, az önkormányzat költségvetéséből nem lehetett volna kifizetést, megbízást teljesíteni”. Tényi szerint a fenti ügylet „Magyarország Alaptörvényébe ütközik”.

A hanyag kezelés vétsége miatt a megyei főügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el, melynek keretében „a nyomozó hatóság beszerezte a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. kijelölt felszámoló biztosától a feljelentés tárgyát képező jogügyletre vonatkozó iratokat, továbbá a Keler Központi Értéktár Zrt.t-ől azokat a nyilvántartásokat, amelyek a feljelentett jogügyletre vonatkoznak”- olvasható az ügyészségi határozatban. Mint írják, az ügyészség eközben beszerezte a Quaestor több cégének is cégmásolatait, valamint a győri önkormányzat közgyűlésének jegyzőkönyvét és a város 2014-es költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletet. Az iratok alapján pedig megállapították mindazt, amiről az atv.hu már hetekkel korábban beszámolt.

Borkai két szerződése

Mint írtuk, Borkai Zsolt, Győr polgármestere 2015. január 13-án két adásvételi szerződést kötött az önkormányzat képviseletében, úgynevezett repo ügyletet. Az egyik adásvételi szerződés szerint 824 millió forintos névértéken A250624B14 kódjelű állampapírokat vásárolnak, ennek a szerződésnek a teljesítési időpontja január 16. A szerződés szerinti hozam 3,4 százalékos, a felhalmozott kamat pedig 3,104 százalékos volt. Ugyanezen a napon egy másik szerződést is kötött Borkai a Quaestorral, március 16-ai teljesítési idővel, eszerint a győri önkormányzat eladja a megvásárolt állampapírokat a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. részére közel 1,0045 milliárdos áron. Ennek a szerződésnek a hozama 3,41 százalékos, a felhalmozott kamata pedig 3,99 százalékos volt.

Az egyiket teljesítették, a másikat nem

A főügyészség megállapította, hogy az első szerződésben foglaltakat a Quaestor teljesítette, az állampapírok megvásárlásra kerültek. A második szerződés „azonban már nem ment teljesedésbe, mivel a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti eljárás keretében a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét 2015. március 10. napjával felfüggesztette és felügyelő biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez”- olvasható a határozatban. Mivel időközben a rendőrség nyomozást rendelt el a Quaestor ügyében, ezért a cég vagyonát zár alá vették, így a felszámoló azzal nem tud rendelkezni, ügyfélvagyon kiadása jelenleg nem lehetséges.

A főügyészség azt is közölte, hogy Tényi feljelentése kapcsán az eljáró hatóságoknak meg kellett vizsgálni, hogy a polgármester szándékosan, vagy gondatlanul megszegte, vagy elhanyagolta-e vagyonkezelési kötelezettségét, és ha igen, akkor érte-e kár az önkormányzatot.

Megállapították, hogy a győri önkormányzat 2014-es költségvetésről szóló rendelete alapján a polgármester jogosult volt olyan szerződést kötni, amellyel az önkormányzat két hónap alatt közel 4,5 millió forintnyi kamathoz jutott volna.

Mint közlik, a Tényi István feljelentéséből következő másik releváns kérdés, hogy az önkormányzat köthetett-e bármilyen kifizetéssel járó szerződést a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel a nemzeti vagyonról szóló 2011-es törvény átlátható szervezetre vonatkozó szabályai szerint.

Hivatalos: offshore-háttér a Quaestorban

A főügyészség megállapította a beszerzett információk alapján, hogy a cég minősített többségű befolyást biztosító részvényeinek tulajdonosa a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt., amelynek viszont ugyanilyen minősített többségű befolyással bíró részvényese a liechtensteini Insula Management Establishment nevű cég. Az offshore vonal miatt a főügyészség szerint „az átláthatóság ’alkotmányos’ követelménye nem teljesül”. Hozzáteszik: ez csak akkor nyerne büntetőjogi relevanciát, ha fennállna annak a gyanúja, hogy az önkormányzatot vagyoni hátrány érte.

Ennek kapcsán megjegyzik, hogy a Keler Zrt. április 23-ai nyilvántartása szerint Győr városának állampapírjai jelenleg is nyilván vannak tartva a kamatokkal együtt, azokat az önkormányzat a zár alá vétel megszüntetését követően megkapja. Az ügyész szerint az ügylet nem bűncselekmény, ezért a feljelentést elutasítja.

atv.hu

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink