Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-05-13 10:14:00

Kishantos pert nyert a minisztériummal szemben

A bíróság ítélete szerint a Vidékfejlesztési minisztérium megsértette a Kishantosi Nonpofit Kft. jó hírnevét.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon ítéletet hirdetett a Kishantosi Nonprofit Kft. jóhírneve megsértése miatt a Vidékfejlesztési Minisztérium (a jelenlegi kormánystruktúrában  Földművelésügyi Minisztérium) ellen indított perben – írja közleményében Ács Sándorné ügyvezető.

Jogerős ítélet mondja ki, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette a Kishantosi Nonprofit Kft jóhírnévhez fűződő jogát. Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár  félrevezette a magyar közvéleményt Kishantos ügyében, mert Kishantosnak soha nem volt bérleti díj elmaradása, nem igaz, hogy megkárosította az államot, nem igaz, hogy fejlesztéseket vállalt, amit nem teljesített – áll a közleményben. A bíróság a Minisztériumot a további jogsértéstől jogerősen eltiltotta és elégtétel adására kötelezte.

A hatalom útjában?

Kishantos 452 hektár területtel rendelkezett, ennek nagyobb részét az államtól bérelte. Az állam azonban újrapályáztatta a földet, és furcsa mód nem a kishantosiak nyertek. Bár a vesztesek több pert indítottak, melyek még nem zárultak le, az új bérlő a nyáron beszántotta a termést, majd néhány hete permettel és vegyszerrel ment a földre, ezzel tönkretéve a biominősítést.

Ahhoz ugyanis  több éves teljes vegyszermentesség kell. Ha a kishantosiak vissza is kapnák földjüket, csak hosszú évek munkájával állíthatnák helyre a terület egészségét. Kishantos 15 embernek adott megélhetést, emellett népfőiskoláján bárki elsajátíthatja a biogazdálkodást.

Különös, hogy miközben országszerte 65 ezer hektár állami földet pályáztatnak, valamiért égető szükség lett a kishantosiak 452 hektárára is. Hacsak nem az áll a háttérben, hogy a második Orbán-kormány agrárügyekért felelős államtitkára, Ángyán József egyrészt jó kapcsolatot ápol a gazdaság vezetőivel, másrészt ő az, aki a nyilvánosság előtt kijelentette, hogy a kormány szembefordult saját vidékfejlesztési programjával, amikor a helyben lakó gazdák földhöz juttatása helyett nagybirtokosokat kezdett preferálni.

Az 1991-ben megálmodott, most pedig ellehetetlenített biogazdaság Bolye Ferenc mezőgazdasági technikus dán (protestáns) népfőiskolai tapasztalataira és Ács Sándorné agrármérnök ökológiai tanulmányaira épült.

atv.hu / MTI-OS

Ajánlom

További belföldi híreink