Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-05-08 14:28:00

Eldőlt a meccs a Nemzeti Galéria ügyében

„A mostani tudásunk szerint minden bizonysággal Nemzeti Galéria fog épülni a Városligetben”, mondta Rónai Egon többször feltett kérdésre L. Simon László államtitkár az ATV Startban.

L. Simon László szavaiból úgy tűnik, hogy a miniszterelnök barátjaként számon tartott Zoboki Gábor koncepciója alulmaradt a Baán László miniszteri biztos által vezetett Liget Projekt eredeti tervével szemben, és mégis a Városligetben lesz az Új Nemzeti Galéria.  

Mindenki mindenki ellen

A Liget Budapest Projekt a Városliget átfogó megújítását célzó 150 milliárdos fejlesztéssorozat összefoglaló neve. A 2014 és 2018 közötti időszakra tervezett beruházás során megnő a park zöldfelülete, a terület új kikapcsolódási lehetőségekkel, például futópályával gazdagodik, átalakítják a közlekedést, fejlesztik az Állatkertet és felépül egy öt intézményből álló új múzeumi negyed is.

A projekt ellen a PM-es Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzat és több civil szervezet is tiltakozik: elhibázottnak tartják a hatalmas zöldterület „beépítését.” Az erre szánt összeg egy részéből inkább a liget eredeti funkcióit erősítenék.

Az események sorát a közelmúltban váratlan fordulat zavarta meg, amikor nyilvánosságra került Zoboki Gábor építész pályázata, aki tulajdonképpen az egész projekt létjogosultságát megkérdőjelezi. Zoboki nagy tekintélynek örvend, az ő irodája tervezte többek között a Művészetek Palotáját, amiről ma már Európa egyik legjobb koncertközpontjaként beszélnek. Emellett Zobokit Orbán Viktor barátjának tartják, ezért is keltett feltűnést, hogy szembemegy Baán Lászlóval, a Liget Projekt kormány által kinevezett miniszteri biztosával.

Fideszes kultúrharc?

Az ügy közvetlen előzménye: a 2018-ra megvalósuló múzeumi negyed keretében öt új épülettel gyarapodik a Városliget: felépül az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum.

Az épületekre kiírt nyílt nemzetközi pályázat tavaly decemberben zárult le. Négy épületre kihirdették a nyertest, azonban az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között nem talált megvalósításra alkalmas pályázatot a bíráló bizottság. Éppen ezért új pályázatot írtak ki, amire Zoboki Gábor is jelentkezett. Az áprilisi eredményhirdetéskor derült ki, hogy Zoboki szándékos formai hibát vétve eleve nem akart nyerni, hanem azért pályázott, hogy művében kifejtse: az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum nem a Városligetbe való, hanem a budai Várba, és nem mellesleg az egész Liget Projekt elhibázott.

Zoboki nyilatkozatai után többen fideszes kultúrharcról kezdtek beszélni, már csak azért is, mert L. Simon László államtitkár a Magyar Narancsnak azt nyilatkozta: támogathatónak tartja Zoboki ötletét, az Új Nemzeti Galéria beköltöztetését a Várba. 

Baán László a Vs.hu-nak kifejtette: nem érti Zobokit, hiszen két évvel ezelőtt éppen Zoboki javaslatára tették át a múzeumi negyedet a Városligetbe az eredetileg tervezett helyszínről, a Felvonulási térről. De ennél konkrétabban is megnyilvánult a politikai háttérfolyamatokkal kapcsolatban a miniszteri biztos: egy kultúrpolitikai fórumon az Index szerint elismerte: tudja, mi zajlik a háttérben, de azért van politikailag is magas pozícióban, hogy ilyen információkat ne tárjon a nyilvánosság elé.

Liget, Vár, Liget

A Hetek friss száma szerint a Budavári Palota megújítását is felügyelő L. Simon László szerint a várbeli fejlesztések értékét és ezzel akár személyes sikerét is növelné, ha az említett múzeum a Várban kapna helyet, tehát elsődlegesen valóban nem építészeti kérdésről van szó. Ugyanakkor a hetilap a Liget Budapest Projektre rálátó forrására hivatkozva azt írja: bár valóban volt L. Simon-Baán meccs, ám ez eldőlni látszik: a városligeti beruházás mellett nincs pénz az Új Nemzeti Galéria megépítésére a Várban, úgyhogy marad városligeti terv.

A hetilap értesüléseit látszik megerősíteni L. Simon László péntek reggeli nyilatkozata: az ATV Startban Rónai Egon többször feltett kérdésére az államtitkár végül azt felelte: „Kiváló a viszony Baán László és közöttem, amiből nem következik az, hogy ne lenne polémia köztünk, de hát ez normális.” A legutóbbi találkozójukon „egy szót nem beszéltek a Nemzeti Galériáról”, ugyanakkor „a jelenlegi tudásunk szerint minden bizonysággal Nemzeti Galéria fog épülni a Városligetben.”

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink