Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-24 10:10:00

A magyar külügy nem ismeri el népirtásnak az örmény tragédiát

A Külügyminisztérium ugyan emlékezik az örmény népet ért tragédia áldozatairól, de azt nem nevezi népirtásnak. A közleményben azt írják, az események megítélése a történészek feladata.

A tárca közleményében úgy fogalmaztak: Magyarország tisztelettel emlékezik az örmény népet száz évvel ezelőtt ért tragédia áldozataira. Közös történelmi felelősségnek nevezték, hogy ilyen események soha többé ne fordulhassanak elő.
   
Kiemelték: Magyarország kormánya elkötelezetten támogatja az örmény és a török nép megbékélését, üdvözli az ez irányba tett lépéseket, és meggyőződése, hogy az 1915-ös események megítélése a történészek feladata.
   
A közleményben arra is kitértek, hogy fontos a magyar-örmény kapcsolatok helyreállítása, a két ország együttműködésének fejlesztése az élet minden területén. Magyarország támogatja az Európai Unió és Örményország kapcsolatainak fejlesztését a keleti partnerség stratégiai keretein belül - közölték.
   
Történészek másfél millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után megölt örmények számát. A történteket Örményország, valamint sok kutató a 20. század első népirtásának tartja. Törökország elutasítja ezt, mert álláspontja szerint polgárháború és zavargások áldozatairól van szó.
   
Örményország 2012-ben felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, miután Budapest kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, aki 2004-ben meggyilkolt egy örmény férfit Budapesten.

LMP-közlemény: Az Országgyűlés ismerje el az örmény népirtást!

Az LMP szerint ideje, hogy Magyarország hivatalosan is elismerje, népirtást követtek el az Ottomán Birodalomban élő örmények ellen 1915-ben. A tragikus eseményekben egy-másfélmillió keresztény vallású örmény veszítette életét. A XX. század első, iparosított módszertanú genocídiuma számtalan hasonlóságot mutatott a későbbi holokauszttal. Az LMP ezt kimondó határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé.

Az LMP egyetért az Európai Parlament határozataival és több mint húsz ország, valamint Ferenc pápa állásfoglalásával: száz év után nem lehet tovább tagadni a nyilvánvalót. Az örmények szisztematikus kiirtására tett kísérletet az Ottomán Birodalom 1915-ben. Ennek el nem ismerése gyengeségről árulkodó történelemhamisítás, a megbocsátás fő akadálya.

Felháborító és cinikus Németh Zsolt, a Külügyi bizottság fideszes elnökének érvelése, miszerint a kormánypárt azért nem hajlandó a tények elismerésére, mert hazánk szerinte már épp elég gesztust tett az örményeknek a lakótársát megölő azeri "baltás gyilkos" szabadon engedése után, és a török kapcsolatokat is veszélyeztetné az igazság kimondása.

Az LMP szerint az igazság, Magyarország és más nemzetek méltósága nem lehet pillanatnyi érdekeknek alárendelve. Az értékelvű külpolitika hosszabb távon mindig többre visz a Fidesz által gyakorolt kufárkodásnál.

Schiffer András,
az LMP társelnök- frakcióvezetője

MLP-közlemény: A magyar kormány méltóképpen emlékezzen meg az örmény népirtás áldozatairól!

100 évvel ezelőtt kezdődött a modern kori Európa első, az állam által szervezett, és lebonyolított, tömeges, etnikai és vallási alapú népirtása, amely során a nyugati hatalmak szeme láttára mintegy másfél millió örményt gyilkoltak meg.

Törökország a mai napig tagadja, hogy népirtás történt és az eseményeket polgárháborúként definiálja. A valóságban azonban az állami bürokrácia tevékenyen vett részt a tömeggyilkosság kivitelezésében és az áldozatok kirablásában.

A mai napon világszerte több millió ember, köztük állam- és kormányfők emlékeznek meg a tömeggyilkosság áldozatairól. A Liberálisok elvárják, hogy a magyar kormány is méltóképpen emlékezzen meg az örmény genocídium áldozatairól! Magyarország csatlakozzon azokhoz az országokhoz, amelyek hivatalosan elismerik, hogy népirtás történt és elítélik annak tagadását.

Kiadó: Magyar Liberális Párt

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink