Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-04-15 14:46:00

Csepeli: nagykoalíció kellene a Jobbik ellen

A jobbikos győzelemmel végződött tapolcai időközi választást elemezték az ATV Doku vendégei.

Horn Gábor egykori SZDSZ-es ügyvivő szerint nem kell megijedni a Jobbik mostani győzelmétől, ezt ők anno Torgyán-jelenségnek hívták, amikor például a kisgazdák két választás között megerősödtek. Azt, hogy „nem is olyan erős” a Jobbik, Horn szerint jól mutatja, hogy a két másik időközi választáson, Újpesten és Veszprémben leszerepelt Vona Gáborék pártja, éppen ezért nem osztja, hogy nemzeti tragédia lenne a mostani sikerük. „Ha tényleg ők váltanák le a Fideszt 2018-ban, az lenne az”, mondta Horn, majd kifejtette: két oka van a Jobbik megerősödésének: az első, hogy nem tapad semmi a kezükhöz, hiszen nem voltak még kormánypárt, a másik, hogy tudatosan építkeznek. Ez utóbbit nem csinálja egyik párt sem szerinte és ebben kéne felvenni a versenyt a Jobbikkal.

Tamás Gáspár Miklós hazugságnak minősítette Horn azon állítását, hogy mind a Fidesz mind a Jobbik baloldali eszközökkel és propagandával tör előre, ezért népszerűek. TGM szerint ezek mindig is fasiszta eszközök voltak. A filozófus – aki a műsorban többször egy kalap alá vonta a Fideszt és a Jobbikot –, félelmetesnek tartja, hogy mindenki folyton arról beszél, köztük Horn Gábor is, hogy nem kell megijedni a Jobbiktól, miközben igenis félelmetes és szégyenletes, hogy egy fasisztoid párt Magyarország második legerősebb pártja. Észre kellene venni, hogy akármit is kommunikál a Jobbik, a céljaik nem elfogadhatók egy demokratikus államban – mondta a filozófus.

Csepeli György és Zsolt Péter szociológusok is komoly problémának tartják a szélsőséges párt előretörését. A Dokuban mindketten azt mondták, az egyetlen megoldás a megállításukra egy nagykoalíció lenne. „Nem azért, hogy megszeressék egymást a Fideszesek és az MSZP-sek, hanem mert a közös veszély ellen csak együtt lehet fellépni”. Csepeli szerint félelmetes jövő elé nézünk, ha ezt a lépést nem teszik meg a pártok, hiszen a Jobbik támogatói a fiatal, iskolázott korosztályból kerülnek ki, s ha nem „szeretik” el őket a szélsőséges párttól, komoly változások jöhetek el Magyarországon, „amelyek nem feltétlenül pozitívak”.

atv.hu

További belföldi híreink