Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-31 20:28:00

Ibolya: Orgovánnak nincs jelentősége a vagyonkimentés szempontjából

Az, hogy ügyvezető igazgatónak nevezték ki, semmit sem számít a vagyonkimentés szempontjából - mondta Ibolya Tibor fővárosi főügyész az ATV-ben a Quaestor-üggyel összefüggésben. Egy hasonlattal is élt: szerinte a Tarsoly-Orgován tandem cseréje olyan, mint amikor eladót váltunk egy sarki fűszeresnél.

Március 11-én iktatták a feljelentést a Quaestorral kapcsolatban, még aznap házkutatásokat tartottak a rendőrök 4 Quaestor cégnél, összesen 800 gigabyte-nyi adatot gyűjtöttek, és ezen nem a Született Feleségek összes évada szerepelt – ezt Ibolya Tibor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

A fővárosi főügyész szerint a sajtóban folyamatosan az a vád éri a hatóságokat, hogy két hétig gyakorlatilag nem csináltak semmit, de akkora adatmennyiséget foglaltak le, hogy bőven volt rajta mit elemezni, és voltak olyan bizonyítékok is, amelyeket csak megkeresés után lehetett beszerezni, ilyenek voltak a számlakivonatok is.

A főügyész elmondta: a büntetőeljárási törvény a megkeresésre 8-30 napot biztosít. Ibolya Tibor hangsúlyozta: nem történt tulajdonosváltás a Quaestornál, vezetőváltás történt, és még aznap ki is hallgatták ez ügyben Orgován Bélát. Hozzátette: egyébként is érvénytelen jogügylet volt Orgován Béla kinevezése, mert emberölés kísérlete miatt kiszabott büntetése után 5 évig nem tölthetett be semmilyen tisztséget egy cégnél sem, ez az idő pedig még nem járt le.

Ibolya Tibor elmondta: Orgován Bélának van jelentősége az ügyben, de az, hogy ügyvezető igazgatónak nevezték ki, semmit sem számít a vagyonkimentés szempontjából. Orgován Béla óriási stratégiai hiba volt a védelem részéről, ezzel egyel több indokot adtak az ügyészségnek az előzetes letartóztatás elrendelésére - magyarázta.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem hallgatták meg több mint két hétig Tarsoly Csabát, Ibolya Tibor azt mondta: a megalapozott gyanú idő előtti közlése akár tönkre is vághat egy nyomozást is. Akit potenciális gyanúsítottnak tart az ügyészség, azt nem hallgatja ki előtte tanúként – fogalmazott. A fővárosi főügyész kijelentette: komolyan megalapozott eljárást akarnak véghez vinni ebben az ügyben, be akarják bizonyítani azt a bűncselekményt, amit Tarsoly Csaba elkövetett.

A főügyész szerint "orbitális butaságokat" beszélt "Magyar Gyuri bácsi", amikor azt mondta, hogy illett volna Tarsolyt gyorsabban őrizetbe venni.

Nézze meg, hogy játszott letartóztatósat Ibolya Tibor Kálmán Olgával

Ibolya Tibor elmondta: egy törvényes eljárásban megalapozott nyomozásra és ügyészi indítványra van szükség. Hozzátette: nincs olyan debil gyanúsított, aki az után tűntet el iratokat, hogy öncsődöt jelent be, erre nincs esély. Objektív okok miatt sem tudott iratokat eltüntetni Tarsoly Csaba – jelentette ki.

A főügyész szeretheti a játékokat, régebben a Multimilliomos című vetélkedőben is feltűnt

Ibolya Tibor elmondta: nincs tudomása arról, hogy vidéki nyomozókra cserélték a fővárosiakat a Quaestor-ügyben, ha ez így is történt, arról neki nem kell tudni, ez a rendőrség dolga. Tőlem akár Timvuktuból is jöhetnek, csak végezzék jól a dolgukat – fogalmazott. A fővárosi főügyész szerint a bennfentes kereskedelem lehetőségét pillanatnyilag nem vizsgálja az ügyészség.

Lapinformációk szerint Tarsoly Csaba személyi titkárának, Mikuska Zoltánnak Polt Péter lánya a párja. Ahogy beszámoltunk róla, Mikuska a Miniszterelnökségről igazolt át a Quaestorhoz valamivel több mint három évvel ezelőtt. A Hivatalos Értesítő szerint 2012 januárjában közös megegyezéssel távozott a kormányzati csúcsszervtől, ahol osztályvezetői beosztásban dolgozott több mint egy évig. Azóta Tarsoly jobbkezének számít a cégcsoportnál. A kapcsolatot Mikuska Zoltán Facebook-oldala is megerősíti, közös nyaralásos képek szerepeltek rajta a legfőbb ügyész lányával, mielőtt elérhetetlenné tették az oldalt. Polt Péter hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy gyorsan, ütemezetten és eredményesen halad a nyomozás a Quaestor-ügyben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink