Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-17 12:58:00

Molnár: uniós irányelvekbe ütközik a paksi szerződés

Semmi nem indokolja egy új atomerőmű blokk építését, de az uniós szabályok szerint a beruházás egyébként sem valósulhatna meg – erről a DK európai parlamenti képviselője beszélt az ATV Start című műsorában.


Molnár Csaba elmondta, az oroszokkal kötött szerződésnek megfelelően Paksra egy olyan erőművet építenének, amihez kizárólag az orosz állami vállalat, a Roszatom tud fűtőelemet gyártani, márpedig az EU szabályai szerint ilyen ügyekben versenyre van szükség.

Molnár emellett arra is rámutatott, az Európai Unió elődje, az Európai Szén- és Acélközösség pont azért jött létre, hogy az uniós tagállamok a szén és az acél mellett az atomenergiát is közösen szerezzék be, megakadályozva ezzel egy újabb háború kitörését Európában. A DK-s EP-képviselő szerint mindenesetre nincs olyan ok, ami a paksi erőmű bővítését indokolná, 2035-re ugyanis a vállalt uniós kötelezettségeinknek megfelelően olyan megújuló energiákból álló fejlesztéseknek kell megvalósulnia, amelyek következtében a Paks 2 által termelt áramra 2035 után egész egyszerűen nem lesz szükség Magyarországon.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink