Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-17 07:09:00

Paksi bővítés: megkerülhette az Európai Bizottságot a kormány

A magyar kormány nem egyeztetett a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos fűtőanyag-szállításokról az Európai Bizottság atomenergia hivatalával. Ezt a hírt a szervezet magyarországi képviselete sem cáfolta. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke nyílt levélben fordult a paksi bővítésért felelős kormánybiztoshoz, hogy enyhítsenek a titkosításon.

Tavaly decemberben jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő, hogy aláírták a paksi bővítést érintő szerződéseket. A Népszabadság a tegnapi számában arról írt, hogy az unión belül az Euratom rendelkezik a tagállamokban lévő hasadóanyag (így a nukleáris fűtőanyag) tulajdonjogával, és minden olyan szerződést, amelyet egy tagállam egy EU-n kívüli országgal köt, az Euratom felügyeletét ellátó Európai Bizottságnak is alá kell írnia. E nélkül a szerződés is érvénytelen, ugyanis az Európai Bizottság az egyik szerződő fél.

Ezt az információt az Európai Bizottság magyarországi képviselete is megerősítette. Az ATV megkeresésére adott válaszukban azt írják: „úgy informáltak minket, hogy a magyar hatóságok beleegyeztek abba, hogy feloldják ezen dokumentumok minősítését, és az a törekvésünk, hogy nyilvánosságra hozzuk olyan mértékben, amennyire csak lehetséges.”

Hétfőn a parlamentben is szóba került a paksi bővítés ügye. A külügyminisztérium államtitkára visszautasította, hogy a kormány titkos háttéralkut kötött volna az oroszokkal.

„Nem egy Orbán-Putyin paktumról van szó, hanem egy nemzetközi szerződésről, amit többek között a magyar Országgyűlés is megszavazott, tehát minden olyan implikáció, ami arra utalna, hogy ez valamifajta átláthatatlan alku keretében köttetett volna meg, az visszautasítandó” – mondta Magyar Levente.

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője szerint viszont semmilyen egyeztetést nem folytatott Magyarország az Euratommal.

„Az európai egyeztetések tekintetében folyamatos hazugságban van a kormány, alapvetően hiányzik a megfelelő egyeztetési eljárás” – mondta az ATV-nek.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke nyílt levélben fordult Aszódi Attila, paksi bővítésért felelős kormánybiztoshoz. Péterfalvy Attila ebben azt írja, hogy a paksi bővítésről szóló törvény, semmilyen adat titkosítását nem teszi lehetővé a következő 30 évben.

„Nem tartom infótörvény-ellenesnek a megoldást, de szükséges intézkedés annak érdekében, hogy a nem védett adatok nyilvánosságra kerüljenek, miután az állampolgárok nem kérhetik ezeknek az adatoknak a kiadását” – írja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink