Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-11 16:19:00

Többen előzetesbe kerültek a Buda-Cashtől

Előzetes letartóztatásba helyezett három embert a Buda-Cash-ügyben szerdán a Fővárosi Törvényszék - tájékoztatta a törvényszék szóvivője az MTI-t.

Póta Péter közleménye szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán harminc napra elrendelte V. Péter, Gy. János és T. Péter Árpád gyanúsított előzetes letartóztatását abban a büntetőügyben, amelyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya jár el különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény miatt.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatása a bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb április 11-éig tart. A végzés nem jogerős - tette hozzá.
    
A szóvivő felidézte: a Fővárosi Főügyészség a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését. A védők az ügyészi indítvány elutasítását, illetve enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását kérték. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta. A végzés szerint a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények megalapozott gyanúját a tanúvallomások, a beszerzett okiratok és az ügyben kihallgatott más gyanúsítottak vallomásai támasztják alá - tette hozzá.
    
A végzés indoklása szerint a nyomozás kezdeti szakban van, a bűncselekmény-sorozat bonyolult és szerteágazó, több éves időtartamot fog át. Ezért a gyanúsítás szerinti bűncselekmények elkövetési módjára tekintettel megalapozott a gyanú, hogy a terheltek - szabadlábon hagyásuk esetén - az ügyben érintettek befolyásolásával megnehezítenék a bizonyítást. A bíróság végzésében utalt arra, hogy ez a veszély oly mértékű, amely kizárja az enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását - olvasható a törvényszéki közleményben.
    
A jegybank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) feljelentést is tett a rendőrségen.
    
A jegybank a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál korlátozta a betétkifizetést és felügyeleti biztosokat rendelt ki. A bankcsoport tagja a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB) és a bicskei központtal működő Buda Regionális Bank Zrt. (BRB).
    
A rendőrség csalás és számvitel rendjének megsértése bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. Hétfő reggel több helyszínen egy időben tartottak házkutatásokat. Tíz embert állítottak elő, egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki.
    
Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfő este az MTI megkeresésére azt közölte: a rendőrség négy gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta, öten szabadlábon védekezhetnek.
    
A Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője kedden az MTI-t arról tájékoztatta: Fővárosi Főügyészség az ügyben három gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését kezdeményezte csalás minősített bűntettének, valamint a számvitel rendje megsértése minősített bűntettének megalapozott gyanúja miatt.
    
Az MTI úgy tudja, az egyik előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított Tölgyesi Péter, a Buda-Cash Brókerház felfüggesztett vezérigazgatója, résztulajdonosa is. Bánáti János, az üzletember védője hétfőn az MTI-nek elmondta: a Tölgyesi Péter és társai elleni gyanú hatvanmilliárd forintos csalás, továbbá számviteli fegyelem megsértése, valótlan adatközlés, a sértett pedig négy bank. Az ügyvéd hozzátette, hogy tudomása szerint a brókercég egyik jelentős tulajdonosát, volt igazgatósági tagját, P. Z.-t és a vezérigazgató-helyettest V. I.-t is meggyanúsították.
    
A magyarnarancs.hu információi szerint hárman a brókerház back office részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. "Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, melyekről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította az abban szereplő adatokat" - tették hozzá.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink