Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-11 11:28:00

600 embernek nem tud fizetni a Magyar Iszlám Közösség?

Az egyházhoz tartozó szeretetszolgálat dolgozói több mint két hónapja várnak a pénzükre. Az intézmény vezetője elérhetetlen.

Csalás gyanúja miatt a Magyar Államkincstár tavaly decemberben felfüggesztette az ellátottak után járó normatív kifizetést a Magyar Iszlám Közösség által működtetett szeretetszolgálatnál. A szervezet azóta az alkalmazottaiknak sem tud fizetni.

Az atv.hu szerkesztőségét több korábbi dolgozó is megkereste, és elmondták, hogy január óta nem kapnak fizetést. Mindannyian a Kelet-Magyarországi Humán Szolgáltató Központnál voltak szociális dolgozók és ápolók.

„A decemberi bérünket még megkaptuk, bár már azt is csúszva, azóta viszont semmit. Ez a mi térségünkben legalább 80 embert érint, de valószínű, hogy a többi telephelyen dolgozó sem kapott fizetést, így 600 ember maradhatott pénz nélkül” – nyilatkozta egyikük. Az alkalmazottakat sokáig hivatalosan senki nem értesítette, csak a híradásokból tájékozódtak. „Annyit tudtunk, hogy december elején a Magyar Államkincstár megszűntette a normatíva folyósítását, mert valami nem volt jogszerű, és azóta nekünk sem tudnak fizetni.”

Február végén kaptak egy levelet, melyben türelmüket kérték a fizetésekkel kapcsolatban. A vezetőség pedig kifejezte azon reményét, hogy az állam figyelembe fogja venni a több száz munkatárs és a több ezer rászoruló igényeit, és mihamarabb intézkedni fognak az ügyben.

Sokan azonban ezt nem tudták megvárni, és tömegesen mondtak fel az ott dolgozók. Ez pedig fennakadásokhoz vezetett, ugyanis az összes felmondást a nyíregyházi központba küldték be, és időbe telik ezek átfutása. „A papírjainkat nem kaptuk meg, így munkanélküli segélyt sem tudtunk igényelni. Vagyis hónapok óta sehonnan nem kapunk pénzt. Ráadásul december óta semmilyen járulékot nem fizetnek utánuk, így tb-t sem” – részletezte a nehézségeit az egyik volt dolgozó.

Az atv.hu-nak nyilatkozó munkavállalók egybehangzóan állították, hogy azt se tudták pontosan, kinek dolgoznak. „Régebben a baptista egyház alá tartoztunk. Aztán jött egy váltás, a csoportvezetőnk azonban azt mondta, hogy ne akarjuk tudni, ki vette át a szervezetet. Csak a Hír TV adásából derült ki, hogy az iszlám közösség” – mesélte egy másik érintett.

Nagy Zsolt, a Kelet-Magyarországi Humán Szolgáltató Központ vezetője állítólag keddre ígért tájékoztatást az ügyben az alkalmazottaknak, bár ennek hivatalos nyoma nincs, és nem is kaptak semmilyen információt. Az atv.hu megkereste Nagyot, aki a múlt héten telefonon azt ígérte, hétfőig válaszol a kérdéseinkre. Erre azonban nem került sor, azóta pedig a telefonját sem veszi fel, mint ahogy a többi vezető sem, akiket a pénz nélkül maradt ápolók hiába próbálnak keresni.

Az mno.hu januárban számolt be arról, hogy milliókat követelt az egyházi finanszírozásért cserébe egy szociális szolgáltató cégtől a Magyar Iszlám Közösség vezetése. A közösség az elmúlt években komoly szociális ellátórendszer épített ki. A szeretetszolgálat két legfontosabb intézménye a Kelet-magyarországi Szociális Szolgáltató Központ és a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ.

„A korábbi tulajdonos azért társult az iszlám közösséggel, mert így egyházi finanszírozásban részesült, az állami normatíva pedig ezért másfélszeresére nőtt. Ebből a pénzből kellett a közösségnek visszaosztani körülbelül négymillió forintot havonta” – írta az mno.hu.

A Hír TV-nek pedig a birtokába került egy hangfelvétel, amin állítólag Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője és a szolgáltató volt tulajdonosa egyezkedik a pénzről. Célpont című műsorukban arról számoltak be, hogy Nagy Zsolt és Orosz Mariann, a Gondoskodó Központ vezetője egy korábbi büntetőügyben is érintett, a 11 milliárdos takarékszövetkezeti ügyként ismertté vált csalássorozatban mindketten vádlottak.

A Magyar Iszlám Közösség jelentős szociális ellátórendszert épített ki az elmúlt években. A Gondoskodó Központ palettáján idősotthonok, anyaotthon, fogyatékosellátás és oktatás is szerepel. A szeretetszolgálat két legfontosabb intézménye a Kelet-magyarországi Szociális Szolgáltató Központ és a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ. (MTI)

Az idősgondozó volt tulajdonosa bűnszervezetben elkövetett csalás, zsarolás és befolyással üzérkedés miatt tett feljelentést. Az ügyben nyomoz a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is.

A Magyar Iszlám Közösség az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz a fenti cikkel kapcsolatban:

A Magyar Iszlám Közösség nem tart fent önálló szeretetszolgálatot, a rászorulók segítésének intézményesített feladatait átruházta a Gondoskodó Központ működésébe. A Gondoskodó Központ, több fenntartó intézmény összefoglaló neve, melyek közül az egyik  Gondoskodó Szeretetszolgálat. A fő feladata olyan karitatív tevékenységek végzése, amely mind ellátottaink, mind a környezetükben élők, családtagjaik életét megkönnyítik, az esetleges rendkívüli helyzetükben gyors segítséget nyújt.  

A cikk azt sugallja, mintha a Magyarországi Baptista Egyháztól a Magyarországi Iszlám Közösség vette volna át a szolgáltató szervezeteket. A Gondoskodó Figyelem Oktatási - Szociális Szolgáltató Központ, mint nyilvántartásba vett belső egyházi jogi személy vette át az intézményt a Baptista Szeretetszolgálattól. 

A Gondoskodó Figyelem Oktatási - Szociális Szolgáltató Központ mint nyilvántartásba vett belső egyházi jogi személy 2013. április elsejétől fenntartója a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ szociális szolgáltatónak, mely szakmailag és gazdaságilag önálló intézmény. A Magyar Iszlám Közösség nem irányítja a szervezetet, nincs beleszólása annak szakmai, illetve gazdasági működtetésébe.  

A kialakult helyzettel kapcsolatban a Magyar Iszlám Közösség vezetése kifejezi, hogy az általa alapított egyházi jogi személyek fenntartói tevékenységét továbbra is támogatja, a dolgozók és az ellátottak élethelyzetének javításáért minden segítséget megad. 

További belföldi híreink