Itthon

Orbán 0 százalékra szorítaná le a költségvetési hiányt

10-30 milliárd forintba kerülhet az ISIS elleni
március. 9. hétfő 10:21

koalícióban történő magyar részvétel - mondta a kormányfő.

Orbán: nyáron kész lehet a jövő évi büdzsé
március. 9. hétfő 10:18

, júliusban akár el is fogadhatja a parlament. 

A minisztériumok együttműködése "gyerekcipőben jár"
március. 9. hétfő 10:13

, mondja a miniszterelnök, aki szerint a gazdasági és pénzügyi tárca összevonásának oka pont az volt, hogy megszűnjenek a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos tárcaközi viták. A kormányfő a dohai nagykövet kormányzati takarékosságot kifogásoló hozzászólására reagált.

Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya csökken, de abszolút számokban növekszik, mondja a miniszterelnök, aki szerint cél a nullás költségvetés, azaz az államháztartás 0 százalékos hiánya.

Csak oda, ahol szívesen látnak minket
március. 9. hétfő 10:10

Orbán szerint csak olyan országba kell bemenni, ahol szívesen látnak minket. Azt kell mondani, ti országokot, ebben a szektorban nem akartok privatizálni, megértjük. Azt kell keresni, hol tudunk együttműködni. Ezek mentén lát esélyt Orbán a szlovákokkal, románokkal, horvátokkal történő együttműködésre a Kárpát-medencében.

Tárgylani, leülni, beszélni
március. 9. hétfő 10:08

A minél szorosabb gazdasági együttműködés a békének és a békés versengésnek az előföltétele. Ezt kell erőltetnünk- hangoztatja Orbán, aki szerint a békéltető fórumokat is használni kell. Tárgyalni, leülni, beszélni, a legnehezebb kérdésekben is, akkor is, ha kocsirúdnyi távolság van a két fél között- magyarázza a kormányfő. Szerinte nem kell félni attól, ha ezrével jönnének létre szlovák-magyar közös vállalatok.

Orbán a román-magyar és a szlovák-magyar viszonyról
március. 9. hétfő 9:59

A miniszterelnök szerint mind Romániával, mind Szlovákiával nagyon fontos minél szorosabbra fűzni a kapcsolatot. Fontos szerinte a Debrecen-Nagyvárad, a Miskolc-Kassa, a Győr-Pozsony, a Pécs-Eszék és a Szeged-Temesvár kapcsolat fejlesztése kiemelt fontosságú.

Temesvár "úgy lépett el mellettünk, hogy a hátukat sem látjuk" - mondta a miniszterelnök, aki szerint "nincs annál európaibb politika", mint a jó szomszédi kapcsolatokra törekvő magyar politika. 

Közép-európai konzervativizmus vs. Obama-kormányzat
március. 9. hétfő 9:53

Orbán szerint a Litvánia-Lengyelország-Szlovákia-Magyarország-Horvátország vonalon elhelyezkedő konzervatív gondolkodású országok kormányai viszonylag nehezen értik meg egymást az Obama-kormányzattal.

Orbán kérdést kapott a magyar-amerikai viszonyról
március. 9. hétfő 9:47

Korábban a magyar érdekeket az Egyesült Államokhoz képest határozták meg, de ki kell mondani, hogy "a mi érdekeink nem mindig esnek egybe az Egyesült Államokéval". 

Mind Magyarország, mind az Egyesült Államok politikája változott az elmúlt években. Orbán elismeri, hogy 2010 előtt a rakétavédelmi rendszer és Nabucco-ügyben is az Egyesült Államok szoros szövetségese volt, akár a szocialistákkal szemben is. Implicit módon kiszámíthatatlansággal vádolja az amerikai külpolitikát, szemben például a német külpolitikával, amely sokkal megbízhatóbb szerinte.

Fél év alatt állt át a magyar külpolitika egy új vágányra
március. 9. hétfő 9:44

az európai integráció erősítésére koncentráló korszak után, és ezt nagy teljesítménynek tartja.

"Okos alárendelődés" vs. "merev szembenállás"
március. 9. hétfő 9:43

A miniszterelnök szerint rövid távon lehet kifizetődő a vazallusi attitűd, de hosszú távon csak a szuverénnek nevezett külpolitika éri meg az ország számára.