Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-09 12:48:00

Pogátsa: más cégeknél is történhettek a Buda-Cash-hez hasonló visszaélések

Könnyen elképzelhető, hogy a Buda-Cash mellett más cégek esetében is történtek hasonló visszaélések, mondta Pogátsa Zoltán az ATV Start című műsorában.

A közgazdász szerint, ha ilyen hosszú idő alatt, és ilyen mértékben követhettek el csalásokat, ráadásul egy elméletileg szoros együttműködés mellett, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a magyar felügyelet nem áll azon a szinten, hogy ezeket a csalásokat időben észrevegye.

Pogátsa szerint a Buda-Cash ügy tanulsága, hogy ha az állam rosszul működik, akkor ez a piaci szereplők működésére is rossz hatással van. Le kell számolni azzal az illúzióval, amely szerint az állam rossz, a piac pedig jó – vélekedett a szakember, aki azt is elmondta, a közép-kelet-európai demokráciák azért vannak ilyen nehéz helyzetben, mert nincsenek középosztályaik, és azért nincsenek, mert az elmúlt 25 évben a piactól várták, hogy megteremtse azokat. A nemzetközi közgazdasági irodalom ugyanakkor már több alkalommal is bemutatta, hogy a piac nem képes középosztályt teremteni, ehhez jóléti államra van szükség, Magyarországon pedig ilyen soha nem létezett. A magyar baloldal egy neoliberális baloldal volt, amely soha nem hozott létre olyan jóléti államot, ami ezt a középosztályt megerősítette volna – fejtette ki a közgazdász, aki szerint ehhez egy olyan oktatási rendszerre lett volna szükség Magyarországon, amely a gazdaságilag fejletlenebb régiókban is esélyt ad az embereknek. A jóléti államot ugyanakkor nem csak a baloldalnak, de Orbánéknak sem sikerült megteremteniük, ráadásul ezek a jóléti-középosztályosodási mutatók az elmúlt években tovább romlottak – tette hozzá.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink